vtwonen

Balkon inrichten

Met een balkon kun je meer dan je denkt. Zelfs met weinig ruimte kun je al moestuinieren en genieten van groen. Met deze tips kun jij je balkon inrichten en er een echte (mini)tuin van maken.

Balkon-inrichten

Niet iedereen heeft een tuin. Maar ook als je alleen een balkon hebt kun je van het buitenleven genieten. Ga je een balkon inrichten houd dan rekening met de ligging en de hoeveelheid wind.

Potten en bakken

Op een balkon zet je je planten in potten en bakken. Zet bijvoorbeeld heel veel kunststof potten en bakken bij elkaar met prachtige potplanten. Kunststof is handig op het balkon, omdat het niet zwaar is. Er zijn ook speciale bakken die je aan de omheining van je balkon kunt hangen. Wil je graag moestuinieren, dan kun je een moestuinbak neerzetten. Op een iets groter balkon zal zelfs een vierkante meter tuin passen. Daarin kun je al heel veel groenten verbouwen.

Verticaal tuinieren

Een balkon is vaak niet groot, maar door verticaal te gaan tuinieren kun je er toch nog veel groen op kwijt. In ons artikel over verticaal tuinieren vind je daarvoor heel veel ideeën. Er bestaan zelfs speciale systemen voor het balkon. Of maak zelf een verticale pallet tuin.

Beplanting

Ga je een balkon inrichten dan moet je rekening houden met de wind en de hoeveelheid zon bij het kiezen van de beplanting. Kies voor sterke planten die goed in een pot of bak kunnen. In ons artikel over planten in bakken vind je veel voorbeelden. Bij planten in pot lees je meer over de verzorging en het planten. Natuurlijk kun je ook kiezen voor kruiden of groenten. Ook de bol-op-pot geeft snel een vrolijk resultaat of misschien past er wel een kleine boom in pot? Vergeet ook de hangplanten niet, die nemen weinig vloeroppervlak in en geven veel resultaat.

Bestrating

Bestrating op een balkon? Je zou er niet zo snel aan denken, maar dat is heel goed mogelijk. Er bestaan speciale extra dunne tegels die perfect zijn voor op het balkon. In het artikel over een daktuin kun daar meer over lezen. Dat geeft gelijk een luxe uitstraling!

Decoratie

Op het balkon mogen tuinmeubelen natuurlijk niet ontbreken. Erg leuk is bijvoorbeeld een bistrosetje of denk eens aan een hangmat. Ook erg mooi zijn buitentapijten om het gezellig te maken. Meer leuke spullen voor een balkon inrichten vind je in onze webshop onder tuininrichting.

Composteren

Wist je dat je ook op je balkon kunt composteren? Natuurlijk kun je geen open composthoop maken, maar een gesloten compostvat kan wel op het balkon. Een andere mogelijkheid is de wormenbak. Deze is ideaal op het balkon.

Wil je je balkon inrichten in een bepaalde stijl? Kijk dan eens bij onze voorbeeldtuinen voor inspiratie.

Bron: Elho Corsica Flower Bridge plantenbak

Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Marie (tuinieren.nl) op 20 november 2015 om 08:43

Hoi Janny, dat is lastig te zeggen, het hangt af van jullie wensen en hoe het balkon te bereiken is. Kan alles via de lift en door jullie appartement vervoerd worden, of moet er een kraan gehuurd worden om alles naar boven te takelen? Potten en bakken zijn er vanaf een paar tientjes tot design bakken van honderden euro’s. Dat zelfde geldt voor de planten, begin je klein of kies je voor een volwassen boom? Bezuinig niet op een beregeningsinstallatie, als je een keer vergeet te gieten in een droge zomer is je hele investering in een paar dagen verdroogd. Zoek een hovenier die gewend is om balkons en dakterrassen aan te leggen, die helpt je vast verder. ~Marie

>

Janny op 18 november 2015 om 14:37

Wij wonen in een appartement met een balkon van 10 x 1m. We willen het balkon opnieuw inrichten en zouden graag weten op welke kosten we ongeveer moeten rekenen voor ontwerp en inrichting.

>

Line Gevers op 7 september 2015 om 10:15

Wij hebben dit voorjaar ons balkon voorzien van http://www.swissdeck-webshop.nl/" rel="nofollow">vloertegels. Wij konden zelf de kleur en een patroon uitkiezen.

>

Janet Nagtzaam op 15 februari 2015 om 19:56

Ik vind de cottages gardens heel mooi. Welke planten zijn geschikt voor in plantenbakken op een balkon waardoor je toch de cottage stijl kan creëren? Ik heb grote houten bakken met trellis

>

Kristel (Tuinieren.nl) op 22 december 2014 om 08:47

Beste Michelle. Eigenlijk bedoelen we hier betontegels die extra dun zijn zodat het gewicht te overzien is. Producent Excluton heeft veel van deze ultradunne betontegels, bijvoorbeeld de Castlestone tegels, Rustic Slate tegels, Woodstone tegels en Wavestone tegels.Betontegels hebben juist weinig last van gladheid. Vooral houten vlonders kunnen flink glad worden. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord!

>

Michelle op 11 december 2014 om 13:20

Ik heb een vraag over de bestrating tip die jullie geven. Moet ik dan aan zoiets denken: http://www.swissdeck.nl/antisliptegels.html of meer echt zoiets als vlonders? Ik ben bang dat het al snel glad kan worden allemaal. Hebben jullie hier soms meer ervaring mee? Groeten, Michelle

Shop suggesties

Inspiratie suggesties