Taxus snoeien doe je zo: alle informatie en tips
Om de groei te stimuleren moet je een taxus snoeien. Bij voorkeur in een lichte puntvorm, zodat er voldoende zonlicht op alle takken valt en de taxushaag gelijkmatig groeit. Maar wanneer kun je een taxus het best snoeien en bemesten? En wat doe je met het snoeisel? Lees verder en ontdek hoe, wanneer en hoe vaak je een taxus moet snoeien.
De taxus: lid van de coniferenfamilie
De taxus behoort tot de coniferen en staat ook wel bekend als taxus baccata of venijnboom. De taxus is een langzaam groeiende conifeer en wordt veelal in haagvorm gebruikt. Door ’m goed te snoeien zorg je dat het formaat van de taxushaag precies bij de tuin past. Nog een voordeel: de taxus is wintergroen, dus je hebt het hele jaar een groene tuin.
Wanneer moet je de taxus snoeien?
Hoe vaak moet je een taxus baccata snoeien? De taxushaag is een langzame groeier en met de timing van snoeien komt dan ook niet zo nauw. Toch moet je hem snoeien voor een betere groei, het liefst zelfs twee keer per jaar. Snoei een taxus in juni en nog een keer richting het najaar, bijvoorbeeld in oktober. De taxus snoeien in november kan ook, maar let wel op extreme weersomstandigheden. Snoei de taxus niet wanneer het vriest of juist heel warm is, dan kunnen de gesnoeide takken uitdrogen en groeien ze minder makkelijk verder. Voor oude verwaarloosde planten geldt een uitzondering, die kun je in de wintermaanden goed aanpakken. Lees verderop in dit artikel meer over een oude taxus terugsnoeien.
Een taxushaag snoeien: zo doe je dat
Aan de slag? Check allereerst dat er geen vogelnestjes in de haag zitten, vooral in het voorjaar.Bekijk de video over hagen snoeien en zet de schaar erin! Voor wie nog niet zo vaak een taxushaag gesnoeid heeft kan het handig zijn om een touw te spannen met een waterpas, om vervolgens langs de draad te snoeien. Zo weet je zeker dat de haag mooi recht wordt. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten en laat de top doorgroeien. Heeft de haag de gewenste hoogte bereikt? Snoei dan pas de bovenkant af. Ook de haag van een Taxus Hicksii breng je op deze manier in vorm. Snoei daarna de taxushaag altijd aan de bovenkant smaller dan onderaan, een beetje in de vorm van een punt. Zo krijgen alle takken voldoende zonlicht en groeit de taxushaag gelijkmatig. Let op dat je niet te ver terugsnoeit, want een taxushaag heeft bruine takken aan de binnenkant. Een volle groene taxushaag is natuurlijk mooier dan een kale haag waarbij je die takken ziet. Tot op het hout terugsnoeien is wel een goed idee wanneer je een verwaarloosde taxus gaat snoeien die te breed is geworden. Daarover later meer.
Snoeien met het juiste gereedschap
Elektrische heggenschaar of met de hand? Jij kiest, als de schaar maar scherp genoeg is. Een botte schaar beschadigt de takken van de taxus, wat niet goed is voor de groei. Met een elektrische heggenschaar gaat snoeien veel sneller en wordt de taxushaag strakker. Vooral bij grote taxushagen is elektrisch snoeien daarom een aanrader. Handmatig snoeien met een snoeischaar is daarentegen goedkoper, stiller en veiliger.
Oude taxus terugsnoeien
Kun je een verwaarloosde taxus snoeien om hem weer mooi te laten groeien? Ja! Als één van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wél tot op het kale hout teruggeknipt worden. Door deze verjongingssnoei loopt hij dan weer uit en binnen drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode alleen bij een volwassen plant, bijvoorbeeld bij een te breed uitgegroeide haag. Handig: gebruik voor het snoeien van een verwaarloosde taxus eerst een takkenschaar of snoeizaag voor de hardnekkige dikke takken.
Taxushaag bemesten
Het bemesten van de taxus met een bijpassende (hagen)meststof helpt de haag om te groeien en sterk te blijven. Bemest de taxushaag meteen na het snoeien, zo krijgt de plant direct de juiste voeding om snel te herstellen en gezond door te groeien. Strooi de meststof rondom de plant, woel de bovenste laag grond een beetje om en geef de haag water. Nieuwe taxus? Bemest dan meteen tijdens het inplanten of verplaatsen van de haag.
Waarom zou je de snoeiresten van de taxus bewaren?
Klaar met snoeien? Gooi de resten van de taxus niet zomaar weg! In de taxus zit namelijk een stof die gebruikt wordt als grondstof voor medicijnen tegen kanker. Check dus of je het snoeisel kunt laten ophalen door bijvoorbeeld de Taxus Taxi.
Is het gelukt de taxus te snoeien? Geef gelijk de rest van de tuin een onderhoudsbeurt door de andere planten te snoeien. Of geef de tuin een upgrade met andere wintergroene planten die mooi bij de taxushaag passen.
Heggenschaar kopen
Bron: Beeld: vtwonen 07-2017 | fotografie: Sjoerd Eickmans | styling: Danielle Verheul