vtwonen

Laurier snoeien

De laurierkers is een dichte, wintergroene struik die meestal snel groeit en bijzonder sterk is. Door de snelle groei moet je een laurier snoeien om hem binnen de perken te houden.

Tip: In onze shop vind je allerlei snoeigereedschap. Zo kun je met een gerust hart aan je tuinklus beginnen.

Laurier snoeien

Laurierkers snoeien

De laurierkers Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’  is een snelgroeiende wintergroene heester. In een paar jaar groeien ze uit van niets tot metershoog.  Om hem in vorm te houden is een rigoureuze snoei in het voorjaar nodig. Laurierkers kan bevriezen, snoei hem pas na de winter, in maart bijvoorbeeld. Knip takken met vorstschade (bruin blad) ook meteen weg.

Verwaarloosde struik

Ga je een verwaarloosde laurier snoeien, zaag of knip de takken dan diep terug. Diep betekent dat je rondom één meter of meer weghaalt. Laurierkers loopt weer uit op het kale hout. Binnen enkele weken na het snoeien verschijnen op de oude takken knoppen waaruit nieuw blad groeit.

Na deze rigoureuze snoei in maart, snoei je de nieuwe scheuten in augustus terug. Later in het najaar de laurier snoeien is af te raden. Deze plant reageert altijd met groei op het snoeien. Jonge scheuten zijn nog niet voldoende afgehard als de winter begint en kunnen bevriezen.

Laurierhaag snoeien

Houdt een haag van laurierkers, bijvoorbeeld de Prunus ‘Caucasica’ van jongs af aan bij, door hem twee maal per jaar te snoeien.

Knip in juni de haag rondom terug. Gebruik bij voorkeur een snoeischaar en knip alleen de takken door, niet het blad. De randen van blad verkleuren bruin wat niet mooi staat. Knip als het nodig is een tak dieper weg. De laurierkers overgroeit dit nog in de zomer.

Snoei de haag in september voor een tweede keer. Snoei deze keer niet te diep, gaten overgroeien niet meer voor de winter en blijven de hele winter kaal.

Tip: Knip bij jonge haagplanten een derde deel van de bovenkant van de takken weg. De plant vertakt hierdoor. De haag groeit iets langzamer in de hoogte maar vormt uiteindelijk een dichtere haag.

De rijkbloeiende laagblijvende Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’  laurier snoeien we na de bloei in juni  terug. In de zomer maakt deze plant bloemknoppen aan voor volgend jaar.

Op zoek naar goed snoeigereedschap? Bestel in onze shop.

Wanneer laurier snoeien?

  • Maart: onderhoudssnoei, oude takken en vorstschade
  • Juni: laagblijvende soorten, na de bloei en hagen
  • September: vormsnoei bij hagen en losstaande planten

Kijk in de plantenindex voor meer laurierkers soorten hoe je elke soort laurier snoeien moet.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Laurier leibomen op stam op 24 juli 2016 om 14:10

Wij hebben al 5 jaar 3 laurier leibomen op stam in onze achtertuin staan. Ieder jaar komen er in het voorjaar wel nieuwe blaadjes bij, maar in de zomer worden er weer heel veel hiervan, eerst geel, dan bruin er vallen er daarna af. Hierdoor komt onze haag nooit helemaal dicht. Ik geef regelmatig water, bemest deze bomen 2x per jaar met koemestkorrel en knip ze boven regelmatig terug. Wie kan mij vertellen hoe ik deze bladerafval kan voorkomen en hoe ik onze haag dichter kan krijgen?

>

vtwonen op 18 augustus 2016 om 11:13

Hoi, een wintergroene boom in Nederland is heel lastig. Van nature bestaat ze niet. De laurier is eigenlijk een struik die als boom gekweekt is. Normaal laten ze elk jaar wat oud blad vallen, het nieuwe blad groeit er dan weer overheen. Bij de leivorm gebeurt dit ook. Omdat je de laurier nu smal snoeit, valt het meer op. Probeer ze iets minder vlak te laten groeien. Meer in de natuurlijke vorm, rond dus. Verder zorg je er goed voor. ~Marie

>

Marie (tuinieren.nl) op 6 november 2015 om 08:21

Hoi, als de haag al een meter breed is en vrij laag, is het een langzaam groeiende laurier die er al jaren staat. Hij is niet meer over te planten. Begin met jonge planten, dan heb je eerder een hoge haag. Directplant.nl levert al hoge planten: http://www.tuinieren.nl/plant/gewone-laurierkers-prunus-reynvaanii ~Marie

>

Ctje op 2 november 2015 om 07:27

Beste,
Ik kan een laurier haag krijgen van m'n zus. Nu zeggen velen dat deze te oud is voor het verplaatsen ervan.
Ik wil deze graag gebruiken voor een haag
Het lijk t op laurier en is een meter breed en 1.30 hoog
Graag hoop ik dat deze haag nog hoger kan worden nl 1.60
Maar is deze te verplaatsen ?
Dat is de cruciale vraag

>

Marie (tuinieren.nl) op 30 oktober 2015 om 11:55

Hoi Robbert, laat me raden: jij moet vast helpen bij je ouders. Wat ze willen is wel erg drastisch. De planten groeien niet meer aan deze winter. Je ouders zitten dan zeker tot juni tegen een kale, korte haag aan te kijken. Als het gaat vriezen, loop je ook de kans dat de haag bevriest en dat de haag ongelijk gaat groeien. Snoei de bovenste 30 cm, zodat de haag netjes de winter ingaat. Wacht met de grote snoeibeurt tot het voorjaar. ~Marie

>

robbert op 24 oktober 2015 om 11:25

Mijn ouders hebben een grote larier stuik van 1,5 m hoog en willen deze nu nog teug snoeien tot ongeveer 20 cm boven de grond kan dit nog zo laat eind oktober?

>

Marie (tuinieren.nl) op 19 oktober 2015 om 11:07

Hoi Helma, de laurierkers is bladhoudend, toch laat hij elk jaar wat oud blad vallen. Het blad wordt geel en valt af. Een andere oorzaak is teveel water of te weinig mest. Bekijk de grond eens bij de gele plekken, blijft er water staan? Geef in het voorjaar pas weer mest, in de winter staat de groei stil en heeft de haag geen extra voeding nodig. ~Marie

>

Helma op 12 oktober 2015 om 15:39

Hoe komt het dat onze laurierkers geel wordt aan, m.n. de onderkant van de haag. We hebben hem dit voorjaar geplaatst en hij is verder goed aangeslagen en gegroeid.
Vr.gr. Helma.

>

Marie (tuinieren.nl) op 25 september 2015 om 09:12

Hoi Jose, de standplaats zorgt inderdaad voor de groeisnelheid. Geel blad is een teken van te weinig voeding of te weinig vocht. Wat is de oorzaak bij jou? Of het blad of de bessen giftig zijn voor een hond weet ik niet. Een hek ervoor zetten of een andere heg kiezen. ~Marie

>

Jose op 23 september 2015 om 11:34

Wij hebben een haag van laurierkers (circa 4 meter breed en 2,50 meter hoog). De haag stond er al toen we in dit huis kwamen wonen (zo'n 10 jaar geleden). Hij doet het redelijk, is aan de onderkant iets minder vol dan boven. Het grootste probleem is echter dat de achterste 2 meter van de haag ineens heel veel gele bladeren krijgt, terwijl de voorste 2 meter gewoon goed groeit. De hele haag krijgt evenveel zonlicht. Zou het kunnen dat de bodem onder de achterste 2 meter haag te compact of te droog is? Wij hebben sinds kort een pup in huis, die ook in de tuin ronddartelt. Nu heb ik gelezen dat laurierkers giftig en zelfs dodelijk is voor honden, dus al die afgevallen gele bladeren vind ik niet echt handig (en ook niet mooi).

>

Marie (tuinieren.nl) op 21 september 2015 om 09:04

Hoi Laura, wintergroene leibomen zie je niet vaak. Het eerste jaar maken ze vooral wortels en gaan pas in het 2e en 3e jaar meer blad maken. Het gele blad is oud en op. Heb je ze al eens gemest? Wintergroene planten geef je nu najaarsmest. Dit helpt ze om wintervet op te bouwen. Ze drogen dan ook minder snel uit in de wind. En komend voorjaar kan je ze licht snoeien. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties