Laurier snoeien

De laurierkers is een dichte, wintergroene struik die meestal snel groeit en bijzonder sterk is. Door de snelle groei moet je een laurier snoeien om hem binnen de perken te houden.

Tip: In onze shop vind je allerlei snoeigereedschap. Zo kun je met een gerust hart aan je tuinklus beginnen.

Laurier snoeien

Laurierkers snoeien

De laurierkers Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’  is een snelgroeiende wintergroene heester. In een paar jaar groeien ze uit van niets tot metershoog.  Om hem in vorm te houden is een rigoureuze snoei in het voorjaar nodig. Laurierkers kan bevriezen, snoei hem pas na de winter, in maart bijvoorbeeld. Knip takken met vorstschade (bruin blad) ook meteen weg.

Verwaarloosde struik

Ga je een verwaarloosde laurier snoeien, zaag of knip de takken dan diep terug. Diep betekent dat je rondom één meter of meer weghaalt. Laurierkers loopt weer uit op het kale hout. Binnen enkele weken na het snoeien verschijnen op de oude takken knoppen waaruit nieuw blad groeit.

Na deze rigoureuze snoei in maart, snoei je de nieuwe scheuten in augustus terug. Later in het najaar de laurier snoeien is af te raden. Deze plant reageert altijd met groei op het snoeien. Jonge scheuten zijn nog niet voldoende afgehard als de winter begint en kunnen bevriezen.

Laurierhaag snoeien

Houdt een haag van laurierkers, bijvoorbeeld de Prunus ‘Caucasica’ van jongs af aan bij, door hem twee maal per jaar te snoeien.

Knip in juni de haag rondom terug. Gebruik bij voorkeur een snoeischaar en knip alleen de takken door, niet het blad. De randen van blad verkleuren bruin wat niet mooi staat. Knip als het nodig is een tak dieper weg. De laurierkers overgroeit dit nog in de zomer.

Snoei de haag in september voor een tweede keer. Snoei deze keer niet te diep, gaten overgroeien niet meer voor de winter en blijven de hele winter kaal.

Tip: Knip bij jonge haagplanten een derde deel van de bovenkant van de takken weg. De plant vertakt hierdoor. De haag groeit iets langzamer in de hoogte maar vormt uiteindelijk een dichtere haag.

De rijkbloeiende laagblijvende Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’  laurier snoeien we na de bloei in juni  terug. In de zomer maakt deze plant bloemknoppen aan voor volgend jaar.

Op zoek naar goed snoeigereedschap? Bestel in onze shop.

Wanneer laurier snoeien?

  • Maart: onderhoudssnoei, oude takken en vorstschade
  • Juni: laagblijvende soorten, na de bloei en hagen
  • September: vormsnoei bij hagen en losstaande planten

Kijk in de plantenindex voor meer laurierkers soorten hoe je elke soort laurier snoeien moet.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

huub op 7 februari 2019 om 10:41

Ik heb een red robin van zo,n 2 meter hoog.Nu zit hij bovenin mooi vol met blad maar in het midden begint hij wat kaal teworden,en vooral rechts daar zitten 2 lange takken met alleen bovenin wat blad.Tot hoever kan ik die 2 takken terug snoeien tot op de stam?en moet ik dan de hele bovenkant weg snoeien of gewoon paar takken terug snoeien waar hij kaal begint te worden en bv volgend jaar weer paar takken.

>

vtwonen op 11 februari 2019 om 15:39

Beste Huub,
De glansmispel behoort tot de heesters. Om deze te snoeien is maart de beste periode. Je kunt dan ook de heester verjongen door terug te snoeien tot ver op het oude hout. Laat echter voldoende ogen over voor de ontwikkeling van nieuwe takken. Bij volwassen exemplaren kunt u tussen de vijf en tien takken laten staan, maar laat een behoorlijke hoeveelheid loof achter zodat de heester zich volledig kan herstellen.
Groet,
vtwonen

>

Rene op 28 augustus 2018 om 20:41

Heb een Portugese laurierhaag van ongeveer 25 meter lang . de haag is nu 1 meter hoog maar niet zo mooi vol, is mijn vraag als ik de haag gaat toppen(15cm) gaat hij nog de hoogte in na het snoeien. (De haag is 2 jaar terug geplant)

>

vtwonen (tuinieren) op 21 september 2018 om 07:59

Beste Rene, je mag de Portugese laurier aan de zijkanten snoeien, maar niet aan de bovenkant. Doe dit pas als hij de gewenste hoogte heeft, anders zal hij niet veel meer groeien. Geef de haag in het voorjaar wat organische mest en snoei hem één keer per jaar, dit helpt om een vollere haag te verkrijgen.

>

George op 29 juni 2018 om 11:54

Een kennis heeft mij gevraagd of ik mee wil helpen om een laurierhaag te rooien.
We willen dat proberen zonder een graafmachine.
Hoe kan ik dat het beste aanpakken en lopen de wortels die blijven zitten later weer uit?

>

vtwonen (tuinieren) op 9 juli 2018 om 13:13

Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee maar weet wel dat de laurier, met name in oude hagen, flinke wortels kunnen ontwikkelen. Zelf uithalen kan maar ik zou hiervoor persoonlijk een stobbefrees huren om de wortels, na het afzagen, weg te frezen. Dit om te voorkomen dat je uren aan het spitten en zagen bent én het – nog belangrijker – je rug kost.

>

Julie op 10 mei 2018 om 12:16

We hebben afgelopen maand net een prunus novita van 125 cm geplant in onze tuin en hebben hem de eerste weken goed nat gehouden (2 dd water gegeven) nadat we ook beendermeel bodemverrijking gegeven hebben. Ondanks dat staan nu de helft van de planten er slap en dor bij. Wat kunnen we nu het beste doen?

>

vtwonen op 22 mei 2018 om 07:42

Beste Julie. Ik weet natuurlijk niet hoe de omstandigheden verder zijn – natte grond, droge grond, doorlatende grond, wind, etc — maar het eerste wat in mij opkomt; de beendermeel. Heb je hier erg veel van toegediend? Beendermeel zorgt voor veel kalk in de grond, terwijl een laurier van lichtzure grond houdt. Ga terug naar de kweker en laat een foto zien van de planten, neem ook een takje en een blad mee. Wellicht weten zij een oplossing.

>

Anoniem op 24 juli 2016 om 14:10

Wij hebben al 5 jaar 3 laurier leibomen op stam in onze achtertuin staan. Ieder jaar komen er in het voorjaar wel nieuwe blaadjes bij, maar in de zomer worden er weer heel veel hiervan, eerst geel, dan bruin er vallen er daarna af. Hierdoor komt onze haag nooit helemaal dicht. Ik geef regelmatig water, bemest deze bomen 2x per jaar met koemestkorrel en knip ze boven regelmatig terug. Wie kan mij vertellen hoe ik deze bladerafval kan voorkomen en hoe ik onze haag dichter kan krijgen?

>

Anoniem op 18 augustus 2016 om 11:13

Hoi, een wintergroene boom in Nederland is heel lastig. Van nature bestaat ze niet. De laurier is eigenlijk een struik die als boom gekweekt is. Normaal laten ze elk jaar wat oud blad vallen, het nieuwe blad groeit er dan weer overheen. Bij de leivorm gebeurt dit ook. Omdat je de laurier nu smal snoeit, valt het meer op. Probeer ze iets minder vlak te laten groeien. Meer in de natuurlijke vorm, rond dus. Verder zorg je er goed voor. ~Marie

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:21

Hoi, als de haag al een meter breed is en vrij laag, is het een langzaam groeiende laurier die er al jaren staat. Hij is niet meer over te planten. Begin met jonge planten, dan heb je eerder een hoge haag. Directplant.nl levert al hoge planten: http://www.tuinieren.nl/plant/gewone-laurierkers-prunus-reynvaanii ~Marie

>

Anoniem op 2 november 2015 om 07:27

Beste,
Ik kan een laurier haag krijgen van m'n zus. Nu zeggen velen dat deze te oud is voor het verplaatsen ervan.
Ik wil deze graag gebruiken voor een haag
Het lijk t op laurier en is een meter breed en 1.30 hoog
Graag hoop ik dat deze haag nog hoger kan worden nl 1.60
Maar is deze te verplaatsen ?
Dat is de cruciale vraag

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 11:55

Hoi Robbert, laat me raden: jij moet vast helpen bij je ouders. Wat ze willen is wel erg drastisch. De planten groeien niet meer aan deze winter. Je ouders zitten dan zeker tot juni tegen een kale, korte haag aan te kijken. Als het gaat vriezen, loop je ook de kans dat de haag bevriest en dat de haag ongelijk gaat groeien. Snoei de bovenste 30 cm, zodat de haag netjes de winter ingaat. Wacht met de grote snoeibeurt tot het voorjaar. ~Marie

>

Anoniem op 24 oktober 2015 om 11:25

Mijn ouders hebben een grote larier stuik van 1,5 m hoog en willen deze nu nog teug snoeien tot ongeveer 20 cm boven de grond kan dit nog zo laat eind oktober?

>

Anoniem op 19 oktober 2015 om 11:07

Hoi Helma, de laurierkers is bladhoudend, toch laat hij elk jaar wat oud blad vallen. Het blad wordt geel en valt af. Een andere oorzaak is teveel water of te weinig mest. Bekijk de grond eens bij de gele plekken, blijft er water staan? Geef in het voorjaar pas weer mest, in de winter staat de groei stil en heeft de haag geen extra voeding nodig. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties