Laurier snoeien

De laurierkers is een dichte, wintergroene struik die meestal snel groeit en bijzonder sterk is. Door de snelle groei moet je een laurier snoeien om hem binnen de perken te houden.

Tip: In onze shop vind je allerlei snoeigereedschap. Zo kun je met een gerust hart aan je tuinklus beginnen.

Laurier snoeien

Laurierkers snoeien

De laurierkers Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’  is een snelgroeiende wintergroene heester. In een paar jaar groeien ze uit van niets tot metershoog.  Om hem in vorm te houden is een rigoureuze snoei in het voorjaar nodig. Laurierkers kan bevriezen, snoei hem pas na de winter, in maart bijvoorbeeld. Knip takken met vorstschade (bruin blad) ook meteen weg.

Verwaarloosde struik

Ga je een verwaarloosde laurier snoeien, zaag of knip de takken dan diep terug. Diep betekent dat je rondom één meter of meer weghaalt. Laurierkers loopt weer uit op het kale hout. Binnen enkele weken na het snoeien verschijnen op de oude takken knoppen waaruit nieuw blad groeit.

Na deze rigoureuze snoei in maart, snoei je de nieuwe scheuten in augustus terug. Later in het najaar de laurier snoeien is af te raden. Deze plant reageert altijd met groei op het snoeien. Jonge scheuten zijn nog niet voldoende afgehard als de winter begint en kunnen bevriezen.

Laurierhaag snoeien

Houdt een haag van laurierkers, bijvoorbeeld de Prunus ‘Caucasica’ van jongs af aan bij, door hem twee maal per jaar te snoeien.

Knip in juni de haag rondom terug. Gebruik bij voorkeur een snoeischaar en knip alleen de takken door, niet het blad. De randen van blad verkleuren bruin wat niet mooi staat. Knip als het nodig is een tak dieper weg. De laurierkers overgroeit dit nog in de zomer.

Snoei de haag in september voor een tweede keer. Snoei deze keer niet te diep, gaten overgroeien niet meer voor de winter en blijven de hele winter kaal.

Tip: Knip bij jonge haagplanten een derde deel van de bovenkant van de takken weg. De plant vertakt hierdoor. De haag groeit iets langzamer in de hoogte maar vormt uiteindelijk een dichtere haag.

De rijkbloeiende laagblijvende Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’  laurier snoeien we na de bloei in juni  terug. In de zomer maakt deze plant bloemknoppen aan voor volgend jaar.

Op zoek naar goed snoeigereedschap? Bestel in onze shop.

Wanneer laurier snoeien?

  • Maart: onderhoudssnoei, oude takken en vorstschade
  • Juni: laagblijvende soorten, na de bloei en hagen
  • September: vormsnoei bij hagen en losstaande planten

Kijk in de plantenindex voor meer laurierkers soorten hoe je elke soort laurier snoeien moet.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 6 augustus 2013 om 17:50

Hoi 🙂

Wij hebben een aantal maanden geleden een Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ haag aangeplant. Is het nu de bedoeling dat ik de takken van de jonge planten in september 1/3 terug snoei voor een vollere haag? …en dan ook weer in juni? …en moet ik dan tot vlak boven een blad snoeien?

Alvast dank voor het lezen.

Met vriendelijke groet,

Jakob

op 15 augustus 2013 om 10:37

Beste Jakob, je snapt de theorie helemaal. Heb je in het voorjaar ook de jonge planten al teruggesnoeid? Zo niet, wacht dan niet tot september maar snoei nu. Knip net boven een buitenoog, wat naar de zijkant van de haag wijst, voor een brede haag. Knip boven een binnenoog, wat naar binnen wijst ,voor een compacte, dichte haag. Succes.

Anoniem op 19 augustus 2013 om 15:26

geachte
mijn laurier groeid slecht veel kale takken, hij staat in de schaduw en als het regent onder de drup(geen dakgoot),kan dat een oorzaak zijn,houd hij wel van natte voeten ?
met vriendelijke groet
Jan

op 30 augustus 2013 om 16:34

Beste Jan. Een laurier heeft in de zomer veel water nodig, in de winter mag hij vochtig maar niet nat staan. In de drup lijkt me geen probleem aangezien je zegt dat het niet om een dakgoot gaat (dus geen liters water). Verder zeg je dat de laurier in de schaduw staat. Halfschaduw is geen probleem, maar een laurier (Laurus nobilis) heeft minimaal wat ochtend of avondzon nodig. Wanneer hij dus volledig in de schaduw staat, zal hij het niet redden. Kale takken kunnen ook ontstaan door vorstschade. Misschien zijn de onderste takken dood maar zijn de wortels nog gezond. Kun je de teakken gemakkelijk breken? (probeer een klein zijtakje). In dat geval ligt de sapstroom stil. Knip de afgestorven takken eruit, de rest van de laurier zal er niets van lijden. Succes ermee.

Anoniem op 3 september 2013 om 18:55

Ik heb vorig jaar in october een laurierhaag gepland.
Ik heb aan 1 zijde schaduwdoek tegen de laurier gezet voor inkijk.
1 maand geleden heb ik heel veel dode takken met dorre bladeren verwijderd. Nu een maand later zitten er weer veel bladeren met een bruine rand aan. Ook zit er in veel takken een bruine kern wanneer je deze doorbreekt. Kunt u mij advies geven.
Grt. Arno

op 5 september 2013 om 14:03

Beste Arno, je laurierhaag heeft een stressvol jaar achter de rug. Vorst, koud voorjaar en een droge warme zomer. Bruin blad is dood, knip deze weg. Als de kern ook bruin is, zijn deze takken ook dood. Wat houdt je over als je al deze aangetaste takken wegsnoeid? Het bruine blad kan ook verbranding zijn, door de zon. Is het gekomen nadat je het schaduwdoek weghaalde?

Anoniem op 18 september 2013 om 11:20

Beste,
Wil nu een haag van laurier planten, hoever uit de erf afscheiding
moet ik deze planten, en hoeveel per m1.

Vrg, Fred Wiecherink

Anoniem op 20 september 2013 om 16:02

Beste,

Ik lees dat het snoeien van de laurier na augustus af te raden is. Nu zijn we 3 weken geleden begonnen met de lauries te snoeien (vanwege nieuwe woning niet toegekomen aan de rest ;)) Ik moet wel hoognodig nog de toppen snoeien, zo’n 1.5 meter moet er af. Is dat nog te doen in deze tijd of moet ik toch wachten tot volgend jaar?

Bedankt!

Met vriendelijke groet,

Jort

op 27 september 2013 om 13:45

Na de snoei voor augustus loopt een laurier weer uit, dit jonge blad bevriest makkelijk in de winter. Als je nu snoeit, loopt de plant niet meer uit, pas in het voorjaar weer. De 1,5 meter die je eraf wilt snoeien klinkt wel als een drastische snoeibeurt. Zorg dat je nette gladde wonden maakt, begin met 1 meter eraf te snoeien, de rest in het voorjaar.

op 27 september 2013 om 14:39

Prima planttijd voor een laurier, het aantal planten hangt af van de grootte. Bij maat 60/80 cm plant je er 3 per m1,van grotere planten 100/125 2,5 per m1, 125/150 1,5 per m1. Ze worden best breed, plant ze op een halve meter uit de grens, of overleg met de buren , en plant ze precies op de grens. Kijk eens bij haag planten.

Anoniem op 2 oktober 2013 om 12:17

Wij hebben een laurierhaag laten planten die snel ongeveer 2 mtr hoog moest worden vandaar dat de planten bij aanschaf al 125/150 cm waren. In het voorjaar moeten we dus gaan snoeien maar ze zijn onderom zo kaal. Te weinig takken. Boven zijn uitlopers genoeg maar hoe krijg ik onderaan een volle struik.
Alvast bedankt voor de tip.

Groetjes, Petra

op 9 oktober 2013 om 18:25

Hoi Petra, planten groeien bovenin het snelst. Door de bovenkant af te knippen, of de hoogste takken te toppen, dwing je ze om ook onderin uit te lopen. Heb wat geduld, knip wat vaker aan de bovenkant en zorg dat de onderkant voldoende licht krijgt. Knip nu alvast de bovenste toppen voor 1/3 deel terug.

Anoniem op 29 november 2013 om 13:09

Door de strenge vorst afgelopen 2 jaar had mijn laurierhaag boven de grond nagenoeg geen blad meer. Door temesten met ecostyle hagenmest veel water geven en compost rond de wortels is de haag weer gaan uitlopen. Aan de ene kant van de tuin is de haag mooi groen maar aan de andere kant heeft de haag moeite met groeien en de bladeren hebben een gelige rand om het blad de haag staat tegen een beukenhaag aan van mijn buren.
Wat kan ik doen of juist niet doen om mooi groen blad en dus een gezonde haag te krijgen?
Ben heel benieuwd naar je reactie.

op 4 december 2013 om 17:43

Hoi Laura. Je hebt goed gezorgd voor je haag, met resultaat! De gele rand kan duiden op mestgebrek, de beukenhaag trekt ook voeding uit de grond weg. Een plant groeit altijd naar het licht, dat kan ook de slechtere groei verklaren. Snoei de kant die het goed doet regelmatig, dan wordt hij goed dicht en zie je de kale beukenhaag van de buren niet meer.

Anoniem op 14 januari 2014 om 22:38

Op de erfscheiding staat een laurierhaag de stammen staan net over de erfgrens van de buren. Ik wil deze haag terug snoeien tot op de erfgrens , dus dicht bij de stam. De struiken zijn 5meter hoog en aan de kant van de buren 3meter breed , de haag is 40 jaar oud.Wat gebeurd er na mijn snoeibeurt? Overleven deze struiken het? Groeit de haag terug dicht?

op 15 januari 2014 om 13:12

Hoi Adrie, dat zal veel ruimte geven als je deze laurierheg tot op de erfgrens terugsnoeit. Ik neem aan dat je ook de hoogte van 5 m wat wilt terugsnoeien. Deze snoei is erg rigoreus. De planten zullen slecht uitlopen na deze drastische snoeibeurt. Het zal ook lang duren voordat de haag weer mooi dicht is. Als jouw kant aan de zonkant zit loopt de plant beter uit dan dan aan de schaduwkant. Als het dan toch moet, stel het snoeien uit tot na de winter in april. Overleg met je buren, misschien willen zij ook wel 3 m extra bij de tuin trekken en de hele haag rooien. Dat geeft jullie beiden ruimte voor nieuwe tuinplannen.

Anoniem op 22 februari 2014 om 20:34

Hi,
mijn laurier haag is zo’n 14 jaar oud, en aan de kant van de buren nooit gesnoeid.
Een paar meter van de haag hebben flink geleden onder vorst 2 jaar geleden.
Ook krijgt dit stuk in de zomer weinig licht: de buren hebben er een treurwilg nagenoeg bovenop gezet, en die is erg groot geworden.
Het resultaat is een flink aantal helemaal kale takken, enkel nog enkele groene bladeren helemaal onder (tot ca 60 cm hoogte).
Wat te doen?
Is er nog wat te redden?

Anoniem op 23 februari 2014 om 19:24

Nog bedankt! 🙂

op 3 maart 2014 om 12:41

Dag Jan, laurierkers loopt niet heel goed uit als de boom eenmaal kaal begint te worden. Zeker de grootbladige Prunus laurocerasus Rotundifolia wil zelfs wel een meerstammige boom worden. In de schaduw gaat dat proces van boomvorming nog sneller. Het enige wat nog kan werken is echt heel rigoreuze snoei, zodat er alleen stammen overblijven zonder blad. Maar dat is wel een beetje riskant, soms denkt de plant, doe het dan maar lekker zelf….

Anoniem op 8 maart 2014 om 22:34

Dag, wij hebben sinds 2 jaar een laurierhaag staan die onze tuin moet gaan afscheiden van de straat maar er zijn een paar planten die niet net als de rest flink groeien en nu wil mijn man gaan snoeien zodat het weer recht is aan de bovenkant, maw hij wil ze weer net zo kort snoeien als degene die niet groeien, zo krijg ik toch nooit een haag waaar je niet meer overheen kunt kijken, wat kunnen we hier aan doen? Hij wil met een electrische heggenschaar snoeien

op 13 maart 2014 om 12:54

Hoi Ivonne, ik moet je man gelijk geven. Als hij de toppen uit de scheuten knipt, stimuleer je de groei. Ze gaan goed vertakken. Snoei ze nu en later in de zomer nog een keer. Geef ze meteen wat hagenmest na het snoeien. Snoei zo’n jonge haag met een gewone snoeischaar, bijvoorbeeld deze van Metallo, hiermee knip je de dikke scheuten makkelijk weg. Gebruik de elektrische schaar in de zomer, om de haag recht te scheren.

Anoniem op 16 maart 2014 om 16:48

hallo, ik heb 7 (+/-7m)laurier hagen gekregen en langs mijn erfgrens aan de stoep (op z-zw ligging) als erfafscheiding gezet, maar ze is nog te breed en ik zou ze graag aan de binnenzijde terug willen snoeien. hoe lang moet ik ermee wachten tot de wortels weer geheeld zijn? het is tenslotte nu de tijd om de ongewenste takken weg te halen of moet ik toch april wachten? op dit moment hangen de bladeren namelijk nog een beetje bij sommige struiken dus ze moet nog helen. welke mest moet ik er op doen om ze een beetje op weg te helpen? ik vermoed dat het een laurierkers is maar daar kom ik zelfs met de foto’s niet helemaal uit. ik denk dat het deze is omdat die er het meeste op lijkt. ze zijn nu 1.8m hoog en zeker 70-80cm dik, aangezien ik aan de binnenkant zoveel mogelijk ruimte wil behouden en de buitenkant tot aan de stoep reikt op dit moment. de stam staat ongeveer op een halve meter van de stoep. ik ben nog op zoek naar een meter of 10…aangezien ik er geen vergunning voor krijg van de gemeente om een schutting te plaatsen bij onze hoekwoning aan de zij tuin.

op 19 maart 2014 om 16:38

Beste Guido, een mooi cadeau. Bij het verplanten zijn de wortels beschadigd, dat zie je ook bovengronds door het slap hangende blad. Snoei ze terug tot de gewenste breedte. Geef ze mest in april en vergeet niet om ze regelmatig water te geven. Als het goed is, groeien ze nu lekker en kan je ze in juni/juli nogmaals een beetje toppen.

Anoniem op 19 maart 2014 om 19:45

Hallo Marie, nu al snoeien ook al zijn de wortels nog gewond?? een zijde moet drastisch terug en de straatzijde alleen wat plukjes weghalen. alleen de bovenkant heb ik meteen gedaan om het ergste hoogteverschil wat te verzachten. voorlopig hangt er na een week of drie maar 1 struik slap. maar dat is mij al bekend dat planten dat na verpoten in eerste instantie een tijdje gaan doen. welke mest moet ik gebruiken? mij is verteld gedroogde koemest?

Anoniem op 20 maart 2014 om 17:33

Wat een fijne site, met heldere antwoorden!
Mijn vraag is de volgende: wij hebben een enorme laurierstruik in de achtertuin, tegen de ervarend van de buren staan. Hij is uitgegroeid tot een struik, formaat boom, van naar schatting een meter of 12 hoog. Onze buren willen (terecht) graag dat we de struik flink terugsnoeien en willen ook helpen.
Nu is mijn vraag de volgende: hoe kunnen we de snoei het beste aanpakken (wat halen we weg en hoe doen we dat bij zo’n gevaarte?) en hoe gaat de struik hierop reageren? Wij zouden het zonde vinden als de boom te kaal wordt, aangezien de boom nu een prachtige natuurlijke beschutting tegen inkijk van onze overburen is.

Ik hoor het graag.

Vrgr Margot

Anoniem op 22 maart 2014 om 19:29

Wanneer moet ik mijn laurierhaag snoeien. De haag bot nu al weer uit en wordt steeds breder. De haag is 17 jaar oud en is wel 3 m hoog

op 28 maart 2014 om 13:12

Zoals je hierboven kunt lezen, snoei je de laurier in maart. Nu snoeien dus. ~Clarissa

op 28 maart 2014 om 13:25

Dag Margot, kijk even bij de antwoorden hierboven, daar is deze vraag al beantwoord. In april kun je het best snoeien. Als je nog vragen hebt hoor ik het graag.

op 28 maart 2014 om 13:26

Beste Guido, je moet proberen onder- en bovengronds weer in evenwicht te krijgen. Dus snoei je ook wat takken weg. Gedroogde koemest of een andere organische mest is prima. Volg de aanwijzingen van de fabrikant. ~Marie

Anoniem op 29 maart 2014 om 18:58

De laurierhaag is te breed geworden en dient in de breedte genoeid te worden. Als de haag dunner maakt zie je de kale binnenkant van de stammen zonder bladeren waardoor de haag niet meer afschermt en je in de tuin van de buren kijkt.
Is het nodig om beide kanten van de haag te snoeien/in te korten waardoor je door de kale haag in de tuin van de buren kijkt. Of kan je eerst de kant van de buren snoeien/inkorten en wachten todat deze kant hersteld is en weer bladeren heeft met een afschermde functie. Waarna de haag aan onze kant wordt gesnoeid/ingekort.
Graag lees ik u mening, met vriendelijke groeten,

Arie de Koning

Anoniem op 30 maart 2014 om 11:34

Goedendag,
We hebben net 20 meter laurierhaag geplant.
Nu was mijn vraag moet ik ze gelijk al snoeien?
Ze zijn ongeveer 1,50 hoog.
Als ik ze gesloten en compact in de breedte wil houden wat is dan het beste
Het is de bedoeling om een dichte haag te krijgen van 2 meter hoog.
Alvast bedankt.
Gr Jan

op 2 april 2014 om 16:28

Beste Jan, om de haag dicht te krijgen, moet je nu al snoeien. Knip aan de bovenkant c. 30cm weg en aan de zijkanten ca. 15 cm. Hierna loopt de haag weer uit en knip je ze voor de 2e keer eind juni. Op deze manier krijg je snel een dichte haag en zit je – op een laagzitter stoel- deze zomer al vrij. Vergeet je niet om water en mest te geven? ~Marie

op 2 april 2014 om 16:29

Beste Arie, je zegt het zelf al. Een oude haag verjong je door eerst de ene en dan de andere kant te snoeien. Aan de zonkant groeit de haag het meest, dit bepaalt of jij of de buren deze zomer tegen een kale kant aankijken. Geef meteen wat organische hagenmest, die je licht inharkt. ~Marie

Anoniem op 4 april 2014 om 09:52

Hallo lezer, mijn laurierhaag staat in volle bloei maar ik moet ook snoeien. Kan dit tijdens de bloeiperiode, ik ben band dat de struiken gaan bloeden of doen laurieren dat niet?
Alvast bedankt voor de inlichting.

Groetjes

Anoniem op 7 april 2014 om 12:01

Hallo, ik lees overal dat de portugese laurier maar 2,5 meter wordt solitair. Aan de bladeren en bloeiwijze te zien heb ik toch echt deze plant solitair in mijn tuin staan, maar deze is inmiddels bijna 4 meter hoog?? Zijn er ondersoorten o.i.d.?

op 9 april 2014 om 14:43

Beste Esther,

Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) wordt meestal zo’n 3 meter hoog, maar dit is een gemiddelde. Het kan natuurlijk dat hij op jouw grondsoort beter groeit.

Hartelijke groet,

Kristel Engelen

op 11 april 2014 om 15:21

Beste, dit voorjaar staat overal de laurier massaal in de bloei. Dat betekent dat ze hierna volop vruchten gaan maken, de laurierkersen. Dit kost de plant veel energie en dat gaat ten koste van de groei. Dus, als je een dichte haag wilt, moet je nu gewoon snoeien. Knip de bloemen er gerust af. En geef na het snoeien wat mest. Laurieren bloeden niet, dus aan de slag!

Anoniem op 12 april 2014 om 11:37

Kun je een laurierhaag ook snoeien met een electrische heggenschaar?

Anoniem op 14 april 2014 om 17:22

Ik heb 2 weken terug een aantal laurier struiken geplant. Is het nu verstandig om de bloemen er uit te knippen. Zodat de plant meer voeding op kan nemen?

Anoniem op 20 april 2014 om 12:34

Onze haag van portugese laurierkers moet getopt worden om weer gelijk met de schutting te komen, kan dit nu (half april)?

op 23 april 2014 om 09:25

Beste S. Nauta, je hebt het helemaal door! De bloemen kosten de net geplantte haag veel energie, die kunnen ze beter benutten om wortels en blad te maken. Lekker snoeien, heb je al een goede snoeischaar? http://www.tuinierenwebshop.nl/ars-snoeischaar-20-cm-rood-grijs-p86926.html.

op 23 april 2014 om 09:27

Beste Dick, je bent dan snel klaar, maar je kijkt wel lang tegen de bruine randen van de bladeren aan. Knip liever met een gewone snoeischaar, zonder de bladeren te halveren. Succes!

Anoniem op 23 april 2014 om 09:57

Even bedanken voor de goede tips, een derde ingekort en de bloemen eruit. Ze gaan als een trein!!! dus nogmaals….bedankt.
Petra

Anoniem op 23 april 2014 om 18:23

Kan ik nu de toppen uit mijn Portugese laurier knippen, zodat de haag weer gelijk aan de schutting is?

op 25 april 2014 om 09:06

Hoi Jeannet, dat kan nu heel goed. Knip gerust de eerste scheuten weg, en snoei nog een keer in augustus, als het nodig is. Gebruik een heggenschaar met een lange steel om de bovenkant goed te bereiken. http://www.tuinierenwebshop.nl/metallo-heggenschaar-75-cm-grijs-zwart-p86896.html. Succes!

op 2 mei 2014 om 09:01

Hoi Jeannet. Ja, mei is een prima maand om te snoeien. Knip eventueel wat lager dan de schutting en laat hem dan weer doorgroeien. Mooi moederdagcadeau een heggenschaar: http://www.tuinierenwebshop.nl/metallo-heggenschaar-59-cm-groen-p86897.html.

Anoniem op 8 mei 2014 om 16:14

Hallo,

Ik heb al het bovenstaande gelezen en veel is me duidelijk: snoeien is het doel 🙂

Maar toch:
Afgelopen januari (het was zo ontzettend zacht dus dat durfde ik wel aan) zo’n 10 meter laurierkers geplant (rotundifolio) als erfafscheiding naar de buren. De struiken waren toen zo’n 60-80cm hoog en lijken sindsdien niet veel hoger geworden.
In mijn idee leek het me nuttig de struiken dit jaar verder met rust te laten zodat ze goed kunnen wortelen. Of moet ik nu echt al 1/3 van die schamele 60-80cm gaan snoeien?

Of doe ik dat beter volgend jaar in maart voor het eerst?

Anoniem op 8 mei 2014 om 18:14

Beste,

Wij hebben eind maart een nieuwe laurierhaag geplaatst van ca 180 cm. Er zijn er nu een aantal die heel mooi groen zijn met uitlopers en er zijn er een aantal met geel/groen/bruin blad die er heel slap bijhangen en ze lijken net uitgedroogd. Is er iets wat we kunnen doen zodat deze planten er ook mooi groen en gezond uit gaan zien?

Anoniem op 8 mei 2014 om 20:55

Het betreft 4 van de 16 struiken en ze zijn 180cm hoog. Het zijn allemaal Laurier Rotundifolia struiken/bomen.

Anoniem op 12 mei 2014 om 08:34

Wij hebben een haag van prunus laurocerasus caucasica, nu drie jaar oud. We hebben nog niet echt drastisch gesnoeid, maar wel de uitstekende takken weg gehaald die anders over het pad groeien, hier en daar getopt en dood hout er uit gehaald. Hij doet het in plaatsen goed, in plaatsen erg slecht zodat we geen mooie gelijkmatig haag hebben. Elk jaar heeft hij erg veel geel blad, veel meer dan dat er nieuw bij komt, dus als resultaat een magere haag. We vragen ons af krijgt hij te veel water, krijgt hij juist te weinig water, (wat ik me nauwelijks kan indenken met het weer in Holland), dit weekend heeft hij al veel te veel gehad volgens mij. Ik geef hem 2 per jaar meststoffen speciaal voor hagen. Hoe krijg ik een mooie volle haag zonder geel blad? En kan ik nu nog snoeien, of ben ik al te laat? Kan het ook nog in Juni, of is dat helemaal te laat?

Anoniem op 12 mei 2014 om 08:41

Nog een vraagje: is het niet zonde om de nieuwe uitlopende takken weg te snoeien? Ik heb daar zo een moeite mee! Al het mooie jonge frisse groen weg halen. Maar het zal zeker wel moeten want die gaan overhangen en breed uitgroeien. Maar jammer vind ik het wel.

op 15 mei 2014 om 11:07

Beste Frank. Toch is het beter om de planten te toppen, knip de bovenste bladeren eraf, de plant groeit nog door tot oktober, dus nu snoeien geeft groei. Je zal zien dat er opnieuw groeischeuten komen en de haag dichter wordt. Succes!

op 15 mei 2014 om 11:09

Beste Linda, sommige planten hebben een trage start en problemen met het aanslaan. Knip de bruine/gele takken weg. Zorg dat de kluiten niet uitdrogen. Succes!

op 15 mei 2014 om 11:28

Beste Anne, zo te horen zorg je goed voor de haag. Kijk eens naar de grond op de plekken waar de haag niet goed groeit, is die hier soms helemaal aangetrapt en hard? Spit hem dan los of gebruik een cultivator om de grond open te trekken, Hierdoor komt er weer lucht in de bodem en groeit de plant beter. Te nat, dat kan als het kleigrond is. Dan helpt opentrekken ook. http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-combisystem-cultivator-p83862.html

Anoniem op 13 juni 2014 om 20:48

Goedendag,
Wij hebben onze laurierhaag grenzend aan de groenstook van de gemeente. Wat zal er gebeuren als we de haag alleen aan onze kant en bovenkant snoeien?

Bijvoorbaat Hartelijk dank

op 19 juni 2014 om 10:56

Beste Jan, als de gemeente hun kant van de haag niet snoeit wordt hij aan deze kant ruiger. De haag groeit altijd het snelst aan de kant waar het meeste zon op schijnt. Is dit jouw kant? De haag kan er tegen, maar wat let je om de andere kant in het plantsoen ook zelf te snoeien?

Anoniem op 24 augustus 2014 om 18:04

Mijn laurierkers op stam krijgt geel blad hoe komt dit?

Anoniem op 31 augustus 2014 om 16:11

Goededag,
ik heb in april 3 lauris nobilis geplant (hoogte 80cm) op ongeveer 60cm van elkaar. Heb er sindsdien niet veel tijd aan besteed (niet gesnoeid, wel wat meststof gegeven). De bedoeling is een afscherming tov buren te scheppen tot zo’n 3m hoog en dicht. Nu zijn ze bijna niet gegroeid. Is dat omdat ik nog niet gesnoeid heb? Kan ik komende week nog snoeien of wachten tot de lente? Is het normaal dat ze het eerste jaar amper groeien? Ze zien er verder best wel gezond uit. Alvast bedankt voor het antwoord.

Anoniem op 10 september 2014 om 10:50

Beste Christine , als je werkelijk Laurus nobilis hebt geplant, gaat het jaren duren voordat hij op hoogte is. Het is nl de’ soeplaurier’. De gedroogde blaadjes gebruik je om soep te trekken. Je kunt het ruiken door het blad te kneuzen. Vervang ze door laurierkers Prunus laurocerasus dan zit je binnen de kortste tijd achter de haag. Jouw laurier is een mediterrane plant en moet je bij een koude winter tegen de kou beschermen.http://www.tuinieren.nl/a/planten-video/planten-beschermen-tegen-vorst

Anoniem op 10 september 2014 om 11:16

Beste Ron. Dit kan te maken hebben met een mestgebrek en /of te veel water. Geef nu een najaarsmest , dan wordt de boom na ca 2 weken weer groener.Als er water blijft staan na een regenbui is dat de oorzaak

Anoniem op 16 november 2014 om 12:07

Ik heb in maart dit jaar twee portugese laurierplanten, die solitair op mijn balkon staan. Sinds een paar weken komen er steeds meer felgele blaadjes aan. Wat doe ik verkeerd? Of is dit normaal.
Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Anoniem op 20 november 2014 om 10:42

Beste Joke, ze staan in bakken op je balkon. Felgeel blad geeft meestal een teveel aan water aan. Hebben de potten een goede afwatering? Boor anders extra gaten in de pot, aan de zijkant net boven de bodem.
Zijn de potten groot genoeg? Als de hele pot dichtgegroeid is met wortels, worden ze geel van voedingsgebrek.De gele blaadjes zullen afvallen. Geef in het voorjaar weer wat mest.

Anoniem op 20 november 2014 om 11:02

is het normaal dat een laurierkers na verplanten zijn blad verliest? ieder struikje dat ik verplaats lijkt eerst dood te gaan maar dan komen er weer nieuwe schuiten vanuit de stronk. ook bij de grote “heggen” die ik heb gekregen om bij mij te zetten zijn er 2 die afgestorven zijn , maar eentje begint van onderaf weer opnieuw.

Anoniem op 20 november 2014 om 12:23

Beste Marie,
Ontzettend bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb een tijdje geleden het tuincentrum ook gebeld. Die zeiden dat ze te droog of te nat konden zijn. Tja, wat moet je daarmee. De afwatering is wel goed, want als ik iets teveel water in één keer geef, loopt het er onderaan weer uit. Ze zitten nog in dezelfde pot als waar ik ze in gekocht heb en die staat in een grote rieten mand. Ik hoop dat ze het overleven, want ze waren zo mooi. Heb de hele zomer netjes iedere avond water gegeven. Ik zal tot het voorjaar wachten om te mesten. Ik weet het anders ook niet. We wachten af.

Anoniem op 13 februari 2015 om 17:32

we hebben achter in onze tuin een stel uit de kluiten gewassen laurierstruiken staan van zo’n 7 a 8 mtr. hoog. We zouden deze graag terug willen brengen tot +/- 1 a 2 mtr. hoogte in de hoop dat de overgebleven takken weer zullen uitschieten en er weer aardige struiken ontstaan. Kan iemand mij adviseren over de juiste aanpak bij deze snoeioperatie. Alvast bedankt.

anneleenpeeters op 23 februari 2015 om 10:38

Beste Piet, een laurier kun je in deze tijd, februari, heel goed drastisch terugsnoeien. Gebruik scherp gereedschap, http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-combisystem-gebogen-snoeizaag-p84228.html zoals deze zaag uit de webshop. Bekijk in de video hoe je een dikke tak afzaagt, zonder de struik te beschadigen. Als je de takken op verschillende hoogtes terugzaagt, krijg je straks een mooiere vorm. http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/laurier-snoeien-laurierkers Hier lees je meer over het snoeien. Succes ~Marie

Anoniem op 26 februari 2015 om 15:40

Onze laurier staat sinds voorjaar 2014. Moeten we deze nu al terugsnoeien? Hij heeft het vrij lastig omdat het erg natte grond is. Of kunnen we hem beter nog een jaartje met rust laten?

anneleenpeeters op 6 maart 2015 om 08:39

Beste Hermine, bedoel je een soeplaurier? Of een laurierkers? Deze laatste groeit snel, snoei hem nu, al zijn het maar een paar topjes. Je zult zien dat de plant meer takken gaat maken. Probeer de natte grond wat luchtiger te maken door het los te spitten. Dat zorgt ook voor betere groeiomstandigheden. ~Marie

Anoniem op 9 maart 2015 om 13:55

Ik heb in mijn tuin op meerdere plaatsen laurierhaag staan, maar ik heb met sommige problemen. In een haag zit hagelschot en een andere (en dat is veel erger) die is vorig najaar deels kaal geworden de takjes zijn nog wel buigbaar, maar ze zijn bruin vanbinnen, terwijl de gezonde takjes wit/groen vanbinnen zijn. De haag met de bruine takjes stond tegen een pluimhortensiapopleiding en precies op die plaats en hoger is hij kaal geworden. Kunt u mij misschien helpen en een tip geven wat ik tegen beide problemen kan doen?

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 14:00

Hoi Jan, dat klinkt als een treurig gezicht. Knip de dode en aangetaste takken weg. Hagelschotziekte komt steeds terug. Er bestaan bestrijdingsmiddelen tegen, die je regelmatig moet spuiten. Zodra de andere plant, op de plek waar de pluimhortensia ervoor stond, weer in het licht staat, zal hij hier op slapende knoppen uit gaan lopen. Even afwachten dus! ~Marie

Anoniem op 19 april 2015 om 21:51

Hallo, wij hebben 3 jaar geleden onze laurierhaag helemaal teruggesnoeid, toen er door de late vorst heel veel bruine takken aan zaten.mwe dachten dat het snel weer zou groeien, maar dat gaat dus echt heel langzaam. Ze staan in kleigrond. De ene kant staat op het ZW de andere kant ZO. Ze zien er gezond uit, maar ze groeien zo langzaam. We hebben de grond gespit, nieuwe tuinaarde erop en ik geef ze zeker 3 x Per week water (vanaf dat vorst weg is). Hebben jullie advies voor ons? Bedankt!

Anoniem op 23 april 2015 om 15:01

De overbuurman heeft half maart zijn laurierstruiken onderaan tot zo’n twee meter hoog helemaal kaal gesnoeid (het lijken wel bomen geworden), zodat zijn mestsilo in het zicht gekomen is terwijl in de vergunning staat dat deze uit het zicht moet blijven. De gemeente zegt: “Groeit wel weer aan.” Is dat zo en op welke termijn? Er zijn nog totaal geen nieuwe uitlopers te zien.
Ik vraag het niet voor mijzelf maar namens een oude mevrouw die eind februari weduwe is geworden.
Bij voorbaat vriendelijk dank voor het antwoord,
Harrie

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:28

Hoi, stop maar even met water geven. De kleigrond blijft lang nat en koud. Hierdoor loopt de haag laat uit. Wat mest in mei geeft ze net de groeistimulans. Geef ze wel water, maar niet té veel. Verder heb je er alles aan gedaan om het de planten naar de zin te maken. ~Marie

Anoniem op 29 april 2015 om 12:20

Mijn Prunus Caucasia gepoot in 19-11-2014 doet het goed wat betreft de groei en bloei. Maar er zit veel gele bladeren aan wat geen mooi gezicht is .Deze moet ik er iedere keer afhalen .
Is dit een te kort van iets of kan het wat anders zijn.
Hij staat in de middagzon. Graag hier een reactie op.
Met vriendelijke groeten.

anneleenpeeters op 1 mei 2015 om 08:53

Beste Harrie, vervelend als je uitzicht ineens veranderd, laurierkers loopt inderdaad weer uit, maar dat duurt even. Vraag of de overbuurman er hoge eenjarigen zoals zonnebloemen onder wil planten, of lavatera. Die groeien de onderkant wel dicht en ondertussen kan de lauier weer aangroeien. En naar bloemen kijken, daar word je vrolijk van! http://www.tuinieren.nl/a/planten-kweken/zonnebloemen-zaaien ~Marie

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:12

Hoi, geel blad geeft nu aan dat de plant watergebrek heeft. Het was de afgelopen weken erg droog. Controleer de grond, kijk of het regenwater wel bij de wortels komt. Geef hem ook wat hagenmest, dan moet de gele kleur binnen twee weken naar groen verkleuren. ~Marie

Anoniem op 7 mei 2015 om 15:46

Ik heb mijn laurus in april gesnoeid, en er komt nu heel veel jong blad aan wat voor bijna 90% verbrand lijkt???? weet iemand wat hier de oorzaak van kan zijn?? PS de planten staan in grote bakken en dus niet in de volle grond

anneleenpeeters op 13 mei 2015 om 15:09

Hoi Gerrit, de afgelopen weken waren de nachten erg koud. Op sommige plaatsen vroor het zelfs. Dat geeft ook schade. Je kan de aangetaste stukken wegknippen en wachten op de volgende groeischeuten. ~Marie

Anoniem op 13 mei 2015 om 16:48

Bedankt voor de nuttige informatie – groetjes Gerrit

Anoniem op 13 mei 2015 om 19:51

Als ik ook even mag reageren, ik heb ok de verschrompelde hoofdzakelijke nieuwe scheuten, echter zit er ook een wittige stoffige aanslag aan de onderkant van deze bladeren. Hangt dit samen of zijn dat 2 aparte kwesties? Ook hebben niet al mijn planten in dezelfde heg dit.. M.v.g. GUIDO

Anoniem op 1 juni 2015 om 18:46

Hallo, heb een paar jaar geleden onze 30 jaar oude laurier kers (3 mt hoog en 2.5 mt breed. 14 mt lang) tot een meter boven de grond terug gesnoeid. Dit omdat er op 1 plek een gat ontstaan was. Heb die plant aangekeken en het slechste gedeelte (ongeveer de halve plant) vervangen door een nieuwe uitgroei van dezelfde haag. Dit jaar nog eens gedaan met een open stuk aan de straatkant. Dit gedeelte blijft achter met de rest van de haag en de bladeren zien er kleiner en gerimpelder uit met bruine randjes. Dit gedeelte staat meer onder de Himalaya Ceder dan de rest van de haag (veel naalden vallen hierin) Mist deze plek een bepaalde voeding, is het de grond. Het lijkt of het gedeelte wat ik van de oude struik heb laten zitten de omliggende ‘getransplanteerde’ stukken aantast . . . Weten jullie raad? Heb foto’s gemaakt dus ik hoor graag of jullie die nodig hebben voor een goed advies!
Groeten, Harald

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 08:42

Beste Harald, je geeft zelf al veel mogelijkheden aan. Aanplanten in een bestaande haag onder een Ceder is niet de ideale start voor een plant. De krullende bladeren met bruine randen is waarschijnlijk hagelschotziekte. Zitten er ook gaatjes in het blad? Tegen deze schimmelziekte kun je met een zwavelpreparaat zoals Microsulfo spuiten. Stuur de foto’s maar door! ~Marie.

Anoniem op 15 juni 2015 om 08:23

vorig jaar in november hebben we laurierkers aangeplant op verschillende plaatsten in onze tuin. deze moeten met de tijd in wolken gesnoeid worden. heel de winter lang leek alles in orde. sinds een aantal weken hebben we veel gele bladeren die afvallen. er komen wel nieuwe groene bladeren en scheuten maar sommige van deze nieuwe bladeren krullen om en hebben bruine randen. de struiken worden sinds het geel kleuren beregend en zijn bemest. tijdelijk lijkt er verbetering op te treden om dan na enkele dagen opnieuw gele bladeren te krijgen (in andere planten.) sommige struiken hebben zelfs geen bladeren meer… Wat kunnen we hieraan doen. het zijn hoofdzakelijk de struiken die in het zonlicht staan met problemen. een andere partij staat onder lindebomen en vertoont weinig of geen problemen.

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 16:09

Hoi Jos, wat je beschrijft is een bekend verschijnsel bij vers geplante laurierkers. De afgelopen dagen was het ineens vrij warm en winderig weer. Dan drogen kort geleden geplante planten snel uit. Ze zijn druk bezig met het maken van nieuwe wortels. Ze laten dan uit oude geel verkleurde blad vallen. Nieuw blad geeft aan dat de plant het goed doet. Check ook of ze niet te diep geplant staan. Alleen de kluit mag in de grond, niet de onderste takken. Als je ze nu snoeit, krijg je eerder een wolkenvorm. Succes. ~Marie

Anoniem op 21 juni 2015 om 14:01

Wij hebben al jaren een laurierhaag maar wat regelmatig gebeurd is dat hij veel bruin en geel blad heeft voornamelijk dicht bij de stam. wat hij ook geheel laat vallen als de bladeren helemaal bruin zijn. Ook geeft hij wel nieuwe scheuten en groeit hij ook wel. zou de haag voeding tekort hebben of is het gewoon te droog? verder hebben we ook nog een laurierhaagje die geeft bruine randen en bleke bladeren met af en toe een gaatje zou een beestje kunnen zijn?

Anoniem op 28 juni 2015 om 20:27

Hallo, wij hebben sinds kort een tuin waarin een grote laurier haag staat. Ca 2 meter hoog maar ook ongeveer 1 a 1,5 meter breed. Er zit een stuk bij waar in het midden alleen kale takken te zien zijn. Zou zo’n Haag rigoureus gesnoeid kunnen worden opdat we de breedte wat kunnen indammen. Tot hoe hoog of laag dan? Aan de ene kant is onze tuin en ziet de Haag er vol en met heel veel nieuw blad. Aan deze e andere kant loopt een zand pad van ca 2 meter breed en staan daar aan de zijkant 3 grote bomen van ca 10 meter hoog (doorgeschoten coniferen) aan de padkant zit niet veel nieuw blad

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:23

Hoi Linda, je hebt gelijk. De bruine randen met een gaatje is een schimmelziekte, hagelschot ziekte. Er is geen beestje wat die gaatjes maakt. Knip het aangetaste blad eraf. Verder laat de laurier elk jaar oud blad vallen, om ruimte te maken voor het nieuwe blad. Dit is het blad binnenin de plant, tegen de stam. ~Marie

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 15:39

Hoi Sophia, je boft. Een laurierhaag kan je flink terugsnoeien. Je kunt het in juli doen, wacht even tot deze hittegolf over is, de planten hebben nu hittestress. Onder de hoge bomen groeien ze niet hard, snoei hier wat voorzichtiger. Je kunt ze in de zomer vrijwel tot op de kale stam terugzagen, laat wel wat blad zitten. Dit zijn de longen waarmee de planten ademen. Een hand organische mest en extra water moet voldoende zijn om de groei te stimuleren. http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/laurier-snoeien-laurierkers ~Marie

Anoniem op 2 juli 2015 om 21:30

Is het mogelijk om jonge scheuten van de laurierkers te
laten wortelen in een emmer water en wanneer is dat de
beste tijd

Anoniem op 8 juli 2015 om 12:44

Ik kan laurier kers plantjes van ongeveer10 cm van iemand overnemen, daar moeten ze uit de grond. Ik wil graag een laurier haag voor het huis. Is het wel verstandig om ze nu bij mij te planten?

Anoniem op 8 juli 2015 om 14:12

Ik ga een druppelslang bij mijn heg leggen omdat er te veel water wordt opgezogen door bomen bij de heg. Hoeveel liter water heeft de heg per plant nodig op een dag? Hij staat op een zandbodem

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:42

Hoi Bram, stek van een laurierkers wortelt het beste als je ze de onderkant eerst in stekpoeder steekt. Dat kan in de zomer. Maak de stekken niet te lang, ca 10 cm met 3 bladeren is groot genoeg. Succes! ~Marie

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 09:08

Hoi Mandy, het beste is om hiermee te wachten tot het najaar; in de zomer is het te droog, te warm en de bladeren verdampen veel vocht. Je kunt ze wel aanplanten als het echt nu moet gebeuren, maar zorg dan dat je iedere dag even water geeft. Meng ook wat compost door het plantgat zodat de grond veel vocht op kan nemen. Eventueel kun je de aarde nog afdekken met een mulchlaag: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-video/mulchen

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 09:09

Hoi Paul, je hebt het over hoeveel liter water per dag? De meeste heggen hebben als ze eenmaal aangeslagen zijn helemaal geen water meer nodig. Ze zijn dan zo diep geworteld dat ze zelf bij het grondwater kunnen. Een oppervlakkig wortelend buxushaagje bijvoorbeeld is een ander verhaal; die kan op zandgrond wel eens dorst krijgen. Of ze extra water nodig hebben, hangt dus af van het soort haag, hoe oud de heg is en hoe goed hij geworteld staat.

Anoniem op 18 juli 2015 om 08:50

Hallo kristel, dank voor je reactie. De heg staat 3 jaar nu. Het probleem is dat een groot gedeelte van de heg prima groeit. Echter een klein gedeelte groeit een stuk langzamer. Naast dit gedeelte staat een grote boom. Als het niet een gebrek aan water is, wat kan dan de oorzaak zijn dat dit gedeelte zoveelslechter groeit?

Anoniem op 18 juli 2015 om 15:37

Hoi, ik heb op mijn dakterras grote potten met laurierdtruik erin. Ik heb er goede potgrond en bemest het ook, maar toch heb ik steeds veel gele bladeren. Sommige takken zijn zelfs kaal. Geef het ook wel water. Wat doe ik fout? Meer water? Of juist minder? Nu eens per week/1,5 week.

anneleenpeeters op 24 juli 2015 om 12:30

Beste Dennis. De echte laurier (Laurus nobilis) die in de volle zon op een dakterras staat (veel wind en veel zon) zal snel uitdrogen. Dan is één keer per week water te weinig. Let op de aarde, voelt de grond droog aan, dan water geven. Ben je niet altijd in de gelegenheid om te gieten dan kun je de planten ook op een wat minder zonnige plek zetten.

Anoniem op 26 juli 2015 om 13:10

Een paar jaar geleden hebben wij een oude lage laurierhaag verplaatst naar onze voortuin (als afscheiding met de weg). De haag groeit mooi. Nu komen er in onze voortuin (belegd met grotere stenen) allemaal laurierscheuten door de hele voortuin. Eruit halen gaat moeilijk, wat de takjes zijn best stevig. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:55

Beste Petra. Steeds afknippen en eventueel bespuiten met een biologisch onkruidbestrijdingsmiddel.

Anoniem op 21 augustus 2015 om 15:18

wil nieuwe haag maken van de Laurier, wat voor potmaat kan ik dan het beste gebruiken?

anneleenpeeters op 31 augustus 2015 om 09:41

Hoi, dat wordt rekenen. Wil je al meteen achter de haag kunnen zitten, begin dan met grotere planten. Als ze 100 tot 125 cm hoog zijn, passen er maar 3 of 4 op een strekkende meter. Kies je voor grotere planten, dan zijn 2 planten al voldoende. Als het goed is, staat er bij de planten een hoogtemaat en de potmaat. Je krijgt een mooier resultaat als je na het planten de bovenste toppen meteen wegknipt. Houdt daar ook rekening mee. ~Marie

Anoniem op 2 september 2015 om 22:19

Een kennis van mij wilt mij een Laurier haag schenken van 10meter lang en 160cm hoog. In welke maand kan de Laurier het beste uitgegraven en verplaatst worden. En zijn er nog bijzonderheden die ik moet weten om te ver komen dat de laurierhaag stuk gaat

Anoniem op 8 september 2015 om 18:39

Goedemiddag, de laurierhagen in mijn achtertuin zijn sinds twee jaar besmet met de hagelschot ziekte en zijn inmiddels vrijwel volledig vergaan. Mijn verhuurder en de door hem ingehuurde hovenier doen er helaas niks aan en wijten het aan insectenvraat, maar de symptomen wijzen toch duidelijk op de ziekte. Daarom heb ik het heft maar in eigen hand genomen en de struiken deze week drastisch teruggesnoeid, zodat al het blad eraf is. Tussen de hagen staat een kersenboom van een meter of 6 met een opengespleten barst en heel veel dode takken, het blad vertoont in mindere mate ook kleine gaatjes. Zou dat de boosdoener kunnen zijn? Zullen de laurierkersen volgend jaar weer uitlopen, of moet ik ze een handje helpen door ze te bemesten oid?

anneleenpeeters op 10 september 2015 om 07:56

Hoi Angelo, dat klinkt als een mooi cadeau. Begrijp ik het goed dat de haag nu bij hem in de tuin staat? Als hij langer dan 5 jaar op dezelfde plaats staat, wordt het lastig om hem over te planten. Steek eerst ruim rondom de wortels af, wacht tot het voorjaar, als het goed is heeft de haag dan nieuwe kiemwortels gemaakt. En die nieuwe wortels zorgen voor een goede hergroei. Als de haag korter dan 5 jaar staat, kun je proberen ze met een ruime kluit uit te graven, zeker 40 cm rondom terugsnoeien en ze in jouw tuin planten. Lees hier nog meer tips: http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/verplanten. De laurier is wintergroen, dat betekent dat hij in de winter ook vocht verdampt, zorg dat hij niet uitdroogt in de winter. Laatste tip: laat je kennis meehelpen, samen gaat het makkelijker! ~Marie

anneleenpeeters op 10 september 2015 om 08:07

Hoi Annemarie, de laurierkers en de kersenboom zijn inderdaad familie van elkaar. De opengespleten bast lijkt eerder op vorstschade. Felle zon op de bast terwijl het vriest, geeft zulke scheuren. Is het de zuidkant? Als bij de laurierkers werkelijk al het blad eraf is, zal de plant hard moeten werken om nieuw blad te maken. Dat wordt afwachten komend voorjaar. Geef hem pas in het voorjaar mest, hij heeft het nu niet nodig. Als de plant nu nog blad gaat maken, is dat veel te zacht als het winter wordt. Dat zachte blad bevriest meteen. ~Marie

Anoniem op 11 september 2015 om 11:31

Ik heb volgens jullie aan wijzing de laurier (prunus) gestekt . Vochtig gehouden en rond de 20 graden. Had nog heel veel stekken over van ongeveer 15 centimeter. Deze had ik in een emmer met water gezetm, voor de helft onder water en beschut.
Nu blijkt dat na 8 weken er wortel vorming is en op de met stekpoeder bewerkte stekken nog niets. De stekken in de emmer staan gewoon buiten en worden al bloot gesteld aan de kouder wordende nachten. Dit gaat veel sneller dan in de potjes. Moet ik nu deze stekken met de voeten in het water zetten als ik ze oppot ?

Anoniem op 13 september 2015 om 14:23

Goedemiddag,

Wij hebben 6 leilaurier bomen in onze tuin. We hebben ze vorig jaar gepland, maar de groei valt me erg tegen en er beginnen nu veel gele bladeren in te komen. Kan het zijn dat ze een speciale voeding nodig hebben? Ze staan op ons grasveld in de zon en vangen veel wind omdat ze boven de haag uitkomen.

Groeten, Laura

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 08:45

Hoi Joke, soms werkt de ene methode beter dan de andere, blijkt maar. Pot de gewortelde stekken nu op, gewoon in potgrond. Zet ze dicht tegen elkaar op een luwe plek in je tuin. Dek de potten af met afgevallen blad, dit beschermt de jonge stekken tegen de kou. Als ze te lang in het water blijven staan, gaan de wortels rotten. ~Marie

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 09:04

Hoi Laura, wintergroene leibomen zie je niet vaak. Het eerste jaar maken ze vooral wortels en gaan pas in het 2e en 3e jaar meer blad maken. Het gele blad is oud en op. Heb je ze al eens gemest? Wintergroene planten geef je nu najaarsmest. Dit helpt ze om wintervet op te bouwen. Ze drogen dan ook minder snel uit in de wind. En komend voorjaar kan je ze licht snoeien. ~Marie

Anoniem op 23 september 2015 om 11:34

Wij hebben een haag van laurierkers (circa 4 meter breed en 2,50 meter hoog). De haag stond er al toen we in dit huis kwamen wonen (zo’n 10 jaar geleden). Hij doet het redelijk, is aan de onderkant iets minder vol dan boven. Het grootste probleem is echter dat de achterste 2 meter van de haag ineens heel veel gele bladeren krijgt, terwijl de voorste 2 meter gewoon goed groeit. De hele haag krijgt evenveel zonlicht. Zou het kunnen dat de bodem onder de achterste 2 meter haag te compact of te droog is? Wij hebben sinds kort een pup in huis, die ook in de tuin ronddartelt. Nu heb ik gelezen dat laurierkers giftig en zelfs dodelijk is voor honden, dus al die afgevallen gele bladeren vind ik niet echt handig (en ook niet mooi).

anneleenpeeters op 25 september 2015 om 09:12

Hoi Jose, de standplaats zorgt inderdaad voor de groeisnelheid. Geel blad is een teken van te weinig voeding of te weinig vocht. Wat is de oorzaak bij jou? Of het blad of de bessen giftig zijn voor een hond weet ik niet. Een hek ervoor zetten of een andere heg kiezen. ~Marie

Anoniem op 12 oktober 2015 om 15:39

Hoe komt het dat onze laurierkers geel wordt aan, m.n. de onderkant van de haag. We hebben hem dit voorjaar geplaatst en hij is verder goed aangeslagen en gegroeid.
Vr.gr. Helma.

anneleenpeeters op 19 oktober 2015 om 11:07

Hoi Helma, de laurierkers is bladhoudend, toch laat hij elk jaar wat oud blad vallen. Het blad wordt geel en valt af. Een andere oorzaak is teveel water of te weinig mest. Bekijk de grond eens bij de gele plekken, blijft er water staan? Geef in het voorjaar pas weer mest, in de winter staat de groei stil en heeft de haag geen extra voeding nodig. ~Marie

Anoniem op 24 oktober 2015 om 11:25

Mijn ouders hebben een grote larier stuik van 1,5 m hoog en willen deze nu nog teug snoeien tot ongeveer 20 cm boven de grond kan dit nog zo laat eind oktober?

anneleenpeeters op 30 oktober 2015 om 11:55

Hoi Robbert, laat me raden: jij moet vast helpen bij je ouders. Wat ze willen is wel erg drastisch. De planten groeien niet meer aan deze winter. Je ouders zitten dan zeker tot juni tegen een kale, korte haag aan te kijken. Als het gaat vriezen, loop je ook de kans dat de haag bevriest en dat de haag ongelijk gaat groeien. Snoei de bovenste 30 cm, zodat de haag netjes de winter ingaat. Wacht met de grote snoeibeurt tot het voorjaar. ~Marie

Anoniem op 2 november 2015 om 07:27

Beste,
Ik kan een laurier haag krijgen van m’n zus. Nu zeggen velen dat deze te oud is voor het verplaatsen ervan.
Ik wil deze graag gebruiken voor een haag
Het lijk t op laurier en is een meter breed en 1.30 hoog
Graag hoop ik dat deze haag nog hoger kan worden nl 1.60
Maar is deze te verplaatsen ?
Dat is de cruciale vraag

anneleenpeeters op 6 november 2015 om 08:21

Hoi, als de haag al een meter breed is en vrij laag, is het een langzaam groeiende laurier die er al jaren staat. Hij is niet meer over te planten. Begin met jonge planten, dan heb je eerder een hoge haag. Directplant.nl levert al hoge planten: http://www.tuinieren.nl/plant/gewone-laurierkers-prunus-reynvaanii ~Marie

Anoniem op 24 juli 2016 om 14:10

Wij hebben al 5 jaar 3 laurier leibomen op stam in onze achtertuin staan. Ieder jaar komen er in het voorjaar wel nieuwe blaadjes bij, maar in de zomer worden er weer heel veel hiervan, eerst geel, dan bruin er vallen er daarna af. Hierdoor komt onze haag nooit helemaal dicht. Ik geef regelmatig water, bemest deze bomen 2x per jaar met koemestkorrel en knip ze boven regelmatig terug. Wie kan mij vertellen hoe ik deze bladerafval kan voorkomen en hoe ik onze haag dichter kan krijgen?

Hoi, een wintergroene boom in Nederland is heel lastig. Van nature bestaat ze niet. De laurier is eigenlijk een struik die als boom gekweekt is. Normaal laten ze elk jaar wat oud blad vallen, het nieuwe blad groeit er dan weer overheen. Bij de leivorm gebeurt dit ook. Omdat je de laurier nu smal snoeit, valt het meer op. Probeer ze iets minder vlak te laten groeien. Meer in de natuurlijke vorm, rond dus. Verder zorg je er goed voor. ~Marie

Julie op 10 mei 2018 om 12:16

We hebben afgelopen maand net een prunus novita van 125 cm geplant in onze tuin en hebben hem de eerste weken goed nat gehouden (2 dd water gegeven) nadat we ook beendermeel bodemverrijking gegeven hebben. Ondanks dat staan nu de helft van de planten er slap en dor bij. Wat kunnen we nu het beste doen?

Beste Julie. Ik weet natuurlijk niet hoe de omstandigheden verder zijn – natte grond, droge grond, doorlatende grond, wind, etc — maar het eerste wat in mij opkomt; de beendermeel. Heb je hier erg veel van toegediend? Beendermeel zorgt voor veel kalk in de grond, terwijl een laurier van lichtzure grond houdt. Ga terug naar de kweker en laat een foto zien van de planten, neem ook een takje en een blad mee. Wellicht weten zij een oplossing.

George op 29 juni 2018 om 11:54

Een kennis heeft mij gevraagd of ik mee wil helpen om een laurierhaag te rooien.
We willen dat proberen zonder een graafmachine.
Hoe kan ik dat het beste aanpakken en lopen de wortels die blijven zitten later weer uit?

Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee maar weet wel dat de laurier, met name in oude hagen, flinke wortels kunnen ontwikkelen. Zelf uithalen kan maar ik zou hiervoor persoonlijk een stobbefrees huren om de wortels, na het afzagen, weg te frezen. Dit om te voorkomen dat je uren aan het spitten en zagen bent én het – nog belangrijker – je rug kost.

Rene op 28 augustus 2018 om 20:41

Heb een Portugese laurierhaag van ongeveer 25 meter lang . de haag is nu 1 meter hoog maar niet zo mooi vol, is mijn vraag als ik de haag gaat toppen(15cm) gaat hij nog de hoogte in na het snoeien. (De haag is 2 jaar terug geplant)

Beste Rene, je mag de Portugese laurier aan de zijkanten snoeien, maar niet aan de bovenkant. Doe dit pas als hij de gewenste hoogte heeft, anders zal hij niet veel meer groeien. Geef de haag in het voorjaar wat organische mest en snoei hem één keer per jaar, dit helpt om een vollere haag te verkrijgen.

huub op 7 februari 2019 om 10:41

Ik heb een red robin van zo,n 2 meter hoog.Nu zit hij bovenin mooi vol met blad maar in het midden begint hij wat kaal teworden,en vooral rechts daar zitten 2 lange takken met alleen bovenin wat blad.Tot hoever kan ik die 2 takken terug snoeien tot op de stam?en moet ik dan de hele bovenkant weg snoeien of gewoon paar takken terug snoeien waar hij kaal begint te worden en bv volgend jaar weer paar takken.

Beste Huub,
De glansmispel behoort tot de heesters. Om deze te snoeien is maart de beste periode. Je kunt dan ook de heester verjongen door terug te snoeien tot ver op het oude hout. Laat echter voldoende ogen over voor de ontwikkeling van nieuwe takken. Bij volwassen exemplaren kunt u tussen de vijf en tien takken laten staan, maar laat een behoorlijke hoeveelheid loof achter zodat de heester zich volledig kan herstellen.
Groet,
vtwonen