Knotwilg snoeien

Eén van de meest beeldbepalende bomen in het Nederlandse landschap is de knotwilg (Salix alba). Wil je ook zo’n mooie knotwilg in de tuin, dan is dat een kwestie van op de juiste manier snoeien.

Tip: In onze shop vind je een brede collectie snoeigereedschap.

knotwilg snoeien

De knotwilg

De knotwilg bepaalt al heel lang het beeld van het Nederlandse landschap. Vroeger werden knotwilgen niet speciaal gekweekt. Toen knipten ze van een dunne, rechte twijg de onderste 70 centimeter kaal. Zo ging de wilg de grond in en een jaar later kroonden ze hem op. Vervolgens lieten ze de twijg nog een jaar groeien en pas het derde jaar begon het wilgen knotten. Na ongeveer 20 jaar ontstond op deze manier de knotwilg.

Wanneer snoeien

De knotwilg moet je blijven snoeien, want anders kunnen de takken scheuren en ben je de knotwilg kwijt. Je kunt hem elk jaar snoeien, maar meestal gebeurt het om de drie tot vijf jaar. De knotwilg kun je op twee manieren snoeien, namelijk knotten en dunnen. Wilgen knotten doe je alleen tijdens de wintermaanden. Als je midden in het groeiseizoen (augustus) alle twijgen zou verwijderen, valt de zuurstofproductie in één keer weg, de stam van de knotwilg sterft dan gegarandeerd af.

Knotwilg snoeien

In de video laat tuinman Jurgen Smit zien hoe je een knotwilg het best kunt snoeien. Zorg bij het snoeien voor goed snoeigereedschap, zoals de snoeischaar. De dikste twijgen snoei je met de sterke takkenschaar met hevelconstructie of een snoeizaag.

Knotwilg knotten

Snoei de twijgen zo dicht mogelijk van de stam af. Zaag nooit een grote twijg direct bij de stam af. Zaag hem eerst een stuk vanaf de stam af en verwijder daarna pas het laatste deel. Doe je dat niet, dan kan de twijg scheuren. Vanuit daar gaat hij opnieuw uitlopen, zo creëer je de traditionele knotwilg.

Knotwilg dunnen

Kort een derde van de twijgen op ongeveer 70 centimeter in. Deze twijgen lopen sneller uit dan de andere en daardoor krijg je sneller een volle kroon.

Bestel direct het juiste snoeigereedschap: Metallo snoeischaar K-0050, Metallo takkenschaar K-4500 en Metallo snoeizaag K-6160B. Diverse snoeischaren vind je in onze shop.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

F. Neerincx op 21 december 2017 om 21:10

In uw artikel over het knotten van wilgen van maandag 24 september 2012 staat onder de kop "de knotwilg " het woord bepaald, met een "d" dus.

Dit moet toch echt een "t"zijn.

Wellicht nog te veranderen, komt een beetje dom over.

>

vtwonen op 22 december 2017 om 14:42

Bedankt voor de scherpe blik, we hebben het direct aangepast!

>

Marjolein op 5 december 2017 om 15:56

Het is 'de knotwilg bepaalt', niet 'bepaald'.

>

Robert kant op 8 oktober 2017 om 22:03

Kan je een wilg die heel lang is nog een knotwilg worden Gr robert

>

vtwonen op 13 oktober 2017 om 16:31

Beste Robert, het beste is om een knotwilg van jongs af aan te knotten. Een volwassen wilg heeft enorme takken aangemaakt en het vergt nogal wat van de boom om deze allemaal te moeten missen. De vraag is ook nog, om welk soort wilg gaat het? Niet allemaal zijn ze even geschikt om te knotten. Anderzijds is het wel zo dat bomen een sterke overlevingsdrang hebben en een poging zullen wagen om weer uit te lopen. Of dit gebeurt zonder rotten of ziektes, is natuurlijk vraag twee. Mocht je een poging willen wagen, doe dit dan aan het einde van de winter. Succes!

>

Thea op 23 september 2017 om 17:32

Omdat onze knotwilg langs de vijver staat, wil ik m het liefst snoeien voordat het blad af valt, dus nu. Kan dat kwaad?

>

vtwonen op 5 oktober 2017 om 08:41

Beste Thea, nee helaas. Je kunt een knotwilg pas snoeien als het blad eraf is.

>

Anoniem op 12 mei 2017 om 19:32

Wij hebben net knotwilgen gepland dit jaar. Er groeien nu al kleine takjes aan de stammen en niet alleen in de kruin. Moet ik deze gelijk weg halen? Of moet de wilg pas later gesnoeid worden?

>

Anoniem op 29 mei 2017 om 10:20

Beste Jeroen. Nee, als je alle takken nu wegsnoeit heeft de knotwilg geen bladeren meer om te ademen. Laat ze dus zitten tot de winter. Zodra de boom in winterrust is, kun je gerust alle takken wegnemen, ofwel ‘knotten’. Dit hoeft niet ieder jaar overigens, het mag ook om de drie jaar gebeuren. Wil je geen kale boom dan kun je steeds her en der wat oude takken wegnemen (dunnen) en de boom op deze manier jong houden.

>

Anoniem op 18 april 2017 om 13:19

De knotwilg bloeit met katjes/stuifmeel en dit is supervoedsel voor de bijen. Wilgenstuifmeel is het allerbeste voedsel voor de bijen.
Als er geknot moet worden, dan zou het een mooie gewoonte zijn, om de wilgen om en om te knotten zodat de niet geknotte wilgen kunnen bloeien en stuifmeel geven aan de bijen.

>

Anoniem op 22 januari 2017 om 22:08

Hallo,
Ben wat knotwilgen aan het knotten en nu zie ik steeds vaker bij andere knotters dat men een paar dunne wilgentakken op de knotwilg laten staan. Rest wordt dan wel allemaal weggesnoeid. Vraag me af waarom dat gebeurt. Is dat beter voor het terug aanslaan van de wilg in het volgend jaar? Of vindt men het anders gewoon wat kaaltjes?

>

Anoniem op 20 februari 2017 om 10:43

Beste Wout. Bij het knotten van bomen zoals ook bij leilinden worden er soms kleine takjes niet gesnoeid. Dit wordt gedaan omdat de boom beter in staat zou zijn om suikers op te slaan. Ik kan deze stelling niet bewijzen dus zover ik weet is het niet erg om alle takken weg te halen.

>

Anoniem op 14 november 2016 om 16:03

Kan een volwassen knotwilgen ook worden ingekort onder de knot.
Dus als je de knot afzaagd loopt de boom dan daarna weer uit?

>

Anoniem op 17 november 2016 om 07:07

Beste Grim, heb je wel eens een wilgentwijg in de grond gestoken? Wonderbaarlijk genoeg schiet deze gewoon uit en groeit de twijg uit tot een boom. Een knotwilg die je afzaagt onder de knot zal dan ook opnieuw uitlopen en een nieuwe knot ontwikkelen op de afgezaagde plek. Succes! ~Kristel

>

Anoniem op 22 september 2016 om 10:27

Hallo ik heb een vraag ik mag 2 knot wilgen snoeien van de buren maar wil de takken zelf graag weer hebben als bomen te planten tot welke dikte kan ik dat doen zodat ze weer gaan groeien en wanneer in het jaar dat het beste doen ? Mvg hielke

>

Anoniem op 24 oktober 2016 om 08:46

Hoi Hielke, in de wintermaanden, als het blad van de takken is, kun je takken met een doorsnede van 4 a 5 cm in de grond steken. Steek 1/3 deel in de grond, laat 2/3 deel boven de grond uitsteken. Duw de grond goed aan rondom de tak. In april/mei zie je nieuw blad en takjes aan de tak groeien. ~Marie

>

Anoniem op 31 mei 2016 om 12:51

Ik schreef u net met een vraag over mogelijk nù nog snoeien van een knotwilg,maar dan mogelijk de helft van de lengte van de takken.Ik schreef mijn achternaam daarbij,maar ik zie nu dat bij andere vragen de voornaam is gebruikt. Mijn voornaam is Jet,gebruikt u die maar aub,dat is misschien ook beter,dan mijn achternaam. De helft van de lengte van die takken er voorlopig dan af,daarmee zou mijn probleem van schaduw wel zijn opgelost en daarmee zou ik dus heel bij zijn. Ik hoop dus maar op een positief antwoord van u!

>

Anoniem op 3 juni 2016 om 13:12

Hoi Jet, een knotwilg kan je goed snoeien, hij loopt daarna weer uit. Je wilt geen schaduw, halveer de takken nu en zaag ze komende winter tot aan de knot terug. Als je ze dan jaarlijks knot, blijven ze kleiner en blijven schaduw geven. Misschien moeten ze weg en moet je er iets anders planten. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties