Knotwilg snoeien

Eén van de meest beeldbepalende bomen in het Nederlandse landschap is de knotwilg (Salix alba). Wil je ook zo’n mooie knotwilg in de tuin, dan is dat een kwestie van op de juiste manier snoeien.

Tip: In onze shop vind je een brede collectie snoeigereedschap.

knotwilg snoeien

De knotwilg

De knotwilg bepaalt al heel lang het beeld van het Nederlandse landschap. Vroeger werden knotwilgen niet speciaal gekweekt. Toen knipten ze van een dunne, rechte twijg de onderste 70 centimeter kaal. Zo ging de wilg de grond in en een jaar later kroonden ze hem op. Vervolgens lieten ze de twijg nog een jaar groeien en pas het derde jaar begon het wilgen knotten. Na ongeveer 20 jaar ontstond op deze manier de knotwilg.

Wanneer snoeien

De knotwilg moet je blijven snoeien, want anders kunnen de takken scheuren en ben je de knotwilg kwijt. Je kunt hem elk jaar snoeien, maar meestal gebeurt het om de drie tot vijf jaar. De knotwilg kun je op twee manieren snoeien, namelijk knotten en dunnen. Wilgen knotten doe je alleen tijdens de wintermaanden. Als je midden in het groeiseizoen (augustus) alle twijgen zou verwijderen, valt de zuurstofproductie in één keer weg, de stam van de knotwilg sterft dan gegarandeerd af.

Knotwilg snoeien

In de video laat tuinman Jurgen Smit zien hoe je een knotwilg het best kunt snoeien. Zorg bij het snoeien voor goed snoeigereedschap, zoals de snoeischaar. De dikste twijgen snoei je met de sterke takkenschaar met hevelconstructie of een snoeizaag.

Knotwilg knotten

Snoei de twijgen zo dicht mogelijk van de stam af. Zaag nooit een grote twijg direct bij de stam af. Zaag hem eerst een stuk vanaf de stam af en verwijder daarna pas het laatste deel. Doe je dat niet, dan kan de twijg scheuren. Vanuit daar gaat hij opnieuw uitlopen, zo creëer je de traditionele knotwilg.

Knotwilg dunnen

Kort een derde van de twijgen op ongeveer 70 centimeter in. Deze twijgen lopen sneller uit dan de andere en daardoor krijg je sneller een volle kroon.

Bestel direct het juiste snoeigereedschap: Metallo snoeischaar K-0050, Metallo takkenschaar K-4500 en Metallo snoeizaag K-6160B. Diverse snoeischaren vind je in onze shop.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 22 juli 2013 om 11:36

Interessante site. Wij hebben ons thans aangemeld voor nadere info. Wij wonen thans in Hongarije waar nog veel achterstand is wat betreft tuinonderhoud. Wanneer snoei je bijvoorbeeld een hangwilg waar weer katjes aankomen?

Groet,

Max ten Hoope

op 25 juli 2013 om 15:59

Dag Max, waarschijnlijk ben je in bezit van de treurwilg Salix caprea ´Kilmarnock´. Deze wilg kan het beste na de bloei van de katjes gesnoeid worden. Begin met de langste takken en snoei deze tot net onder het entpunt. De kortere takken snoei je tot ongeveer de helft van de stamhoogte. Dit komt neer op zo’n 2 tot 3 centimeter per jaar. Het is ook nuttig om de wilg eens in de 4 of 5 jaar flink terug te snoeien om de kruin te verjongen. Dit kan door de droge, dode takken (die niet meer in bloei komen) helemaal weg te snoeien.

Anoniem op 2 december 2013 om 20:54

Goedeavond, ik heb een “tweedehands” knotwilg cadeau gekregen. Hij komt dus uit een andere tuin. De wortels zijn nog intact en de stam is ca. 8 cm dik. De boom is nog niet gesnoeid. Kan ik dit nu doen of moet ik de boom eerst laten wennen aan zijn nieuwe plekje?

Vriendelijke groeten, Liesbeth

op 4 december 2013 om 17:47

Beste Liesbeth, een mooi cadeau. De winter is een ideale tijd om boom te verplanten. Snoei hem wel meteen goed terug, zet er een paal bij, dan kan hij niet omwaaien. Bekijk de tips over het planten van een boom.

Anoniem op 27 december 2013 om 15:17

Geen slecht artikel, wel erg jammer dat er dan een foto van een knotwilg bij staat die volledig verkeerd is geknot! Knotten doe je zo dicht mogelijk op de knot, je laat er dus niet allemaal takjes van 10 a 15cm op staan. Tevens haal je taken onder de knot tot de stam toe weg. Als je de taken elk jaar op 10 a 15cm knot krijg je een steeds grotere knot die op een gegeven moment te zwaar wordt en vervolgens ook niet meer goed te knotten is.

op 8 januari 2014 om 13:32

Bedankt voor je aanvulling. De methode zoals op de foto zie je vaak bij hele jonge knotbomen. Hij loopt dan sneller uit, omdat je wat knoppen laat zitten. Bij het echte knotten loopt de boom later uit, omdat hij op slapende knoppen uitloopt. Dit kost meer energie. Vlak langs de oude knot snoeien, zonder de ‘kapstokken’ op de foto is inderdaad de beste methode.

Anoniem op 27 januari 2014 om 16:47

Goedemiddag, ik wil graag iets vragen over het herknotten van een wilg.
Ik heb 5 jaar terug een slootkant met (knot)wilgen beplant, ca 10 stuks.
Het zijn inmiddels mooie exemplaren met een fijne knot.
Maar…ik heb de positie van de knot wat verkeerd ingeschat..
Moet met ladders de bomen snoeien, en dat had ik liever vanaf de grond gedaan.
Mijn vraag is: kan ik ongestraft de knot eraf zagen en de wilg dan op het zaagvlak (ca 40 cm onder de huidige knot) gaan uitlopen zodat ik aan de kweek van een nieuwe knot kan beginnen? stamdikte is inmiddels ca 10 cm

Ik hoor het graag.
vrgr.
N.

op 30 januari 2014 om 13:22

Beste N., het is echt knotweer, lekker met erwtensoep met worst daarna. 😉 Je kunt je knotwilgen onder de knot afzagen. Een wilg is een hele snelle groeier , hij kan veel hebben. Hoog water, wind en drastisch knotten. Kies een geschikte hoogte, houdt bijvoorbeeld rekening met de knothoogte, wil je op een ladder klimmen of staand op de grond de knot kunnen bereiken? Februari is een ideale knottijd. Zaag de stam op de gewenste hoogte af. Volg hierbij de zaaginstructie om inscheuren te voorkomen. Een laatste tip: zaag de stam een beetje schuin af. Zo blijft er geen water op staan, waardoor de stam kan gaan rotten.

Anoniem op 2 mei 2014 om 20:09

Sinds kort hebben we een huis met een tuin en een prachtige wilg (ideale klimboom voor onze kindjes)! Helaas is deze nogal uit zijn krachten gegroeid en is de stam in tweeën gespleten tot op de bodem. Graag zouden we deze wilg houden maar dan moet hij wel veilig zijn en dat is ie nu niet (de twee delen bewegen nogal veel onafhankelijk van elkaar). Graag willen we tips om deze boom te houden zeker omdat het verder een gezonde boom is. Ons plan was de vele zwaren takken af te zagen en de stam met enkele spanbanden bij elkaar te binden. Graag horen we of we meer kunnen doen om het aan elkaar groeien te bevorderen! Alvast bedankt

op 9 mei 2014 om 16:33

Beste Wendy, een wilg kan veel hebben. Terugsnoeien, opbinden, het kan allemaal. Bekijk ook de video over zware takken afzagen: http://www.tuinieren.nl/a/onderhoud/snoeien/dikke-tak-afzagen. De bast laat nu snel los als je zaagt en dat geeft lelijke wonden… Of vraag het aan een hovenier die meer ervaring heeft met grote bomen snoeien. Succes.

Anoniem op 7 augustus 2014 om 21:33

Ik heb ook 8 jaar geleden een paastak in de grond gezet. Nu is het een mooie stoere boom geworden, geweldig, ik zal er toch wel in augustus een paar dikke takken af kunnen halen? De buren willen nl ook een knotwilg.

op 19 augustus 2014 om 13:24

Beste Hennie, het snoeien in augustus is geen probleem, daar kan de wilg goed tegen. Wacht nog even met het afzagen van een tak voor de buren.Als je een tak met blad en al in grond zet, gaat hij verleppen Als het blad eraf is, zo half november, kun je een tak eraf snoeien , in de grond zetten en zo een nieuwe boom kweken.

Anoniem op 11 oktober 2014 om 17:26

Beste lezer,
Mijn knotwilg heeft onder de bast (die je zo los kunt peuteren) allemaal ongedierte, pissebedden enzelfs een soort naaktslak/glibberig beest. Ik heb de schors eraf gepeuterd dus en daarna met grondverf behandeld. Weet u hoeik het eienlijk had moeten doen of is de boom bijna dood? Vorig jaar veel rupsjes die eraf vielen in de zomer. Heb toen in het daarop volgend voorjaar kleefband om de boom heen gedaan om de vliegende mot of i.d.op te vangne. Dit jaar geen rupsen, maar had ook expres niet gesnoeid..Weet niet of het één met het ander te maken heeft.Kijk uit naar uw reactie, Mvg

Anoniem op 27 oktober 2014 om 08:52

Beste Heleen, een knotwilg is een belangrijke boom in de voedselketen . Er huizen veel insecten en vogels, dat heb je zelf ook al gezien. Hij kan zelfs nog leven als hij helemaal uitgehold is. Kortom, je krijg hem niet zomaar dood. Snoei het dode hout eruit. Ruim het afgevallen blad op, hierin overwinteren de insecten.Knotten in de winter is goed. Aan de slag!

Anoniem op 21 januari 2015 om 17:32

Beste,
Ik heb vier jaar geleden zo’n 10 takken snoeiafval gekregen en in de grond gestoken. Het zijn mooie jonge knotwilgen geworden. Ik heb tot nu toe enkel de twijgen die onder de knot aan de stam uitkwamen weggesnoeid, maar de knot zelf niet. Ik wilde deze snoeien in februari. Nu zag ik echter dat ze al volop aan het uitlopen zijn. Mag ik nu nog snoeien (lichte nachtvorst) of wacht ik toch tot februari ? Ik vrees als ik te lang wacht om te snoeien dat hij niet meer opnieuw zal uitlopen. Langs de andere kant ben ik bang als ik nu ga snoeien en het gaat harder vriezen dat mijn boompjes te veel zullen lijden hiervan. Kan je mij raad geven aub.

op 30 januari 2015 om 13:53

Beste Erika, leuk hè, zelf bomen kweken van wilgentenen? Wilgen kunnen wel wat hebben, het is een warme winter tot nu toe. Je kunt ze nu snoeien, ze bevriezen niet. ~Marie

Anoniem op 16 maart 2016 om 18:37

Let erop dat jullie om en om de wilgen snoeien. Het is voor de bijen een van de belangrijkste voedselbronnen. Daarom maar iedete teeede wilg knitten en in het volgende jaar weer de ander

Bijdankt Jenny uit Blaricum

Anoniem op 25 mei 2016 om 17:00

Beste,

Wij hebben een kleine knotwilg in de tuin welke ik om het jaar knot. Helaas is het aantal takken welke uit de knot groeit steeds minder geworden en groeien de nieuwe taken nu uit de voet van de knotwilg. Uiteraard is dit niet helemaal de gewenste situatie. Is het mogelijk om de knotwilg zelf nog te redden door bijvoorbeeld de knot zelf van de stam te zagen in de hoop dat er weer takken om de stam zullen ontstaan? Of kan ik beter de 'oude' knotwilg omzagen een van een van de takken welke uit de voet van de knotwilg groeien van knotten om om een nieuw knotwilg te creëren?

Met vriendelijke groet,

Gabri Treur

Hoi Gabri, zo te horen is de boom niet vitaal meer. Omzagen en een nieuwe boom kweken uit een tak is de beste oplossing. Daar is het nu te laat voor. Omzagen kan wel, een tak in de grond zetten doe je in de winter. Weet je dat een dode wilg aan heel veel insecten woonruimte geeft? Dat trekt weer vogels, egels en voor je het weet heeft jouw knotwilg een 2e leven. ~Marie

Anoniem op 31 mei 2016 om 12:51

Ik schreef u net met een vraag over mogelijk nù nog snoeien van een knotwilg,maar dan mogelijk de helft van de lengte van de takken.Ik schreef mijn achternaam daarbij,maar ik zie nu dat bij andere vragen de voornaam is gebruikt. Mijn voornaam is Jet,gebruikt u die maar aub,dat is misschien ook beter,dan mijn achternaam. De helft van de lengte van die takken er voorlopig dan af,daarmee zou mijn probleem van schaduw wel zijn opgelost en daarmee zou ik dus heel bij zijn. Ik hoop dus maar op een positief antwoord van u!

Hoi Jet, een knotwilg kan je goed snoeien, hij loopt daarna weer uit. Je wilt geen schaduw, halveer de takken nu en zaag ze komende winter tot aan de knot terug. Als je ze dan jaarlijks knot, blijven ze kleiner en blijven schaduw geven. Misschien moeten ze weg en moet je er iets anders planten. ~Marie

Anoniem op 22 september 2016 om 10:27

Hallo ik heb een vraag ik mag 2 knot wilgen snoeien van de buren maar wil de takken zelf graag weer hebben als bomen te planten tot welke dikte kan ik dat doen zodat ze weer gaan groeien en wanneer in het jaar dat het beste doen ? Mvg hielke

Hoi Hielke, in de wintermaanden, als het blad van de takken is, kun je takken met een doorsnede van 4 a 5 cm in de grond steken. Steek 1/3 deel in de grond, laat 2/3 deel boven de grond uitsteken. Duw de grond goed aan rondom de tak. In april/mei zie je nieuw blad en takjes aan de tak groeien. ~Marie

Anoniem op 14 november 2016 om 16:03

Kan een volwassen knotwilgen ook worden ingekort onder de knot.
Dus als je de knot afzaagd loopt de boom dan daarna weer uit?

Beste Grim, heb je wel eens een wilgentwijg in de grond gestoken? Wonderbaarlijk genoeg schiet deze gewoon uit en groeit de twijg uit tot een boom. Een knotwilg die je afzaagt onder de knot zal dan ook opnieuw uitlopen en een nieuwe knot ontwikkelen op de afgezaagde plek. Succes! ~Kristel

Anoniem op 22 januari 2017 om 22:08

Hallo,
Ben wat knotwilgen aan het knotten en nu zie ik steeds vaker bij andere knotters dat men een paar dunne wilgentakken op de knotwilg laten staan. Rest wordt dan wel allemaal weggesnoeid. Vraag me af waarom dat gebeurt. Is dat beter voor het terug aanslaan van de wilg in het volgend jaar? Of vindt men het anders gewoon wat kaaltjes?

Beste Wout. Bij het knotten van bomen zoals ook bij leilinden worden er soms kleine takjes niet gesnoeid. Dit wordt gedaan omdat de boom beter in staat zou zijn om suikers op te slaan. Ik kan deze stelling niet bewijzen dus zover ik weet is het niet erg om alle takken weg te halen.

Anoniem op 18 april 2017 om 13:19

De knotwilg bloeit met katjes/stuifmeel en dit is supervoedsel voor de bijen. Wilgenstuifmeel is het allerbeste voedsel voor de bijen.
Als er geknot moet worden, dan zou het een mooie gewoonte zijn, om de wilgen om en om te knotten zodat de niet geknotte wilgen kunnen bloeien en stuifmeel geven aan de bijen.

Anoniem op 12 mei 2017 om 19:32

Wij hebben net knotwilgen gepland dit jaar. Er groeien nu al kleine takjes aan de stammen en niet alleen in de kruin. Moet ik deze gelijk weg halen? Of moet de wilg pas later gesnoeid worden?

Beste Jeroen. Nee, als je alle takken nu wegsnoeit heeft de knotwilg geen bladeren meer om te ademen. Laat ze dus zitten tot de winter. Zodra de boom in winterrust is, kun je gerust alle takken wegnemen, ofwel ‘knotten’. Dit hoeft niet ieder jaar overigens, het mag ook om de drie jaar gebeuren. Wil je geen kale boom dan kun je steeds her en der wat oude takken wegnemen (dunnen) en de boom op deze manier jong houden.

Thea op 23 september 2017 om 17:32

Omdat onze knotwilg langs de vijver staat, wil ik m het liefst snoeien voordat het blad af valt, dus nu. Kan dat kwaad?

Beste Thea, nee helaas. Je kunt een knotwilg pas snoeien als het blad eraf is.

Robert kant op 8 oktober 2017 om 22:03

Kan je een wilg die heel lang is nog een knotwilg worden Gr robert

Beste Robert, het beste is om een knotwilg van jongs af aan te knotten. Een volwassen wilg heeft enorme takken aangemaakt en het vergt nogal wat van de boom om deze allemaal te moeten missen. De vraag is ook nog, om welk soort wilg gaat het? Niet allemaal zijn ze even geschikt om te knotten. Anderzijds is het wel zo dat bomen een sterke overlevingsdrang hebben en een poging zullen wagen om weer uit te lopen. Of dit gebeurt zonder rotten of ziektes, is natuurlijk vraag twee. Mocht je een poging willen wagen, doe dit dan aan het einde van de winter. Succes!

Marjolein op 5 december 2017 om 15:56

Het is 'de knotwilg bepaalt', niet 'bepaald'.

F. Neerincx op 21 december 2017 om 21:10

In uw artikel over het knotten van wilgen van maandag 24 september 2012 staat onder de kop "de knotwilg " het woord bepaald, met een "d" dus.

Dit moet toch echt een "t"zijn.

Wellicht nog te veranderen, komt een beetje dom over.

Bedankt voor de scherpe blik, we hebben het direct aangepast!