WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dikke tak afzagen

Net als planten moet je  zo nu en dan bomen snoeien. Een dikke tak afzagen van een boom doe je door hem af te zagen met een handzaag.

Dikke tak afzagen

Wanneer snoeien?

De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien. Bomen zijn dan in winterrust. Lees meer bij boom snoeien.

Dikke tak afzagen

Nu je weet welk materiaal je nodig hebt, kun je de takken afzagen. Let op dat je de takken er niet in een keer afzaagt, want dan kan de schors van de boom uitscheuren en de stam beschadigen. Het duurt jaren voor dat zo’n beschadiging niet meer te zien is. Ga daarom als volgt aan de slag.

Zaag eerst de helft van de tak af. Van het stuk dat overblijft, zaag je ook weer de helft af. Nu is er alleen nog een stompje over, dat je er als laatst afzaagt. Laat de verdikking aan het begin van de tak aan de stam zitten, de rest kun je afzagen.

Soorten handzagen

Er bestaan verschillende soorten handzagen waarmee je zonder veel moeite bomen kunt snoeien. Zo zijn er zowel inklapbare zagen als zagen in een holster. Beiden zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Welke zaag je kiest om te snoeien, is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt werken en van de dikte van de takken. Voor het zagen van takken op grote hoogtes gebruik je een telescopische zaag, een zaag aan een telescoopsteel.

telescoopsteel-snoeizaag

nog meer: tuinieren