Dakplataan snoeien

Hoe meer je een dakplataan snoeit, des te karakteristieker hij wordt. Een plataan snoeien heeft als doel een natuurlijke parasol, waar je heerlijk onder kunt zitten.

Uiteraard begint je klus bij het uitzoeken van het juiste tuingereedschap. In onze shop vind je een groot aanbod aan snoeigereedschap.

dakplataan-snoeien

Dakplataan

Naast de dakplataan bestaan er ook de dakeik, de dakprunus en de dakesdoorn. Snoeien gebeurt allemaal op dezelfde manier als bij de dakplataan. De plataan is bijna onovertroffen als het om snoeimogelijkheden gaat. Het lijkt wel of hij zich alles laat welgevallen. Na iedere ingreep loopt hij weer vrolijk uit, of er niets gebeurd is. Vandaar dat de dakpleataan veel wordt toegepast.

Wanneer snoeien?

De hoofdsnoei van de dakplataan valt in februari, in juli worden vaak nog omhoog groeiende takken die het beeld verstoren, verwijderd.

Dakplataan snoeien

Een plataan snoeien is niet moeilijk, maar kost wat tijd. Het enige wat je hoeft te doen is alle opgaande twijgen van de dakplataan te snoeien. De dunne twijgen kun je afknippen met een snoeischaar, voor de dikkere takken gebruik je een goede snoeizaag. Zorg ervoor dat je gereedschap altijd scherp is. Dat maakt het dakplataan snoeien makkelijk en geeft het mooiste resultaat.

Direct online snoeigereedschap of andere tuinartikelen bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050, Metallo takkenschaar K-5750, Metallo snoeizaag K-6025

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Grietje op 10 september 2018 om 09:32

Goedendag,
Kun je de knotten ook afzagen? Is een dakplataan.

>

vtwonen (tuinieren) op 21 september 2018 om 07:57

Beste Grietje, dat lijkt me geen goed idee. De takken van de dakplataan zijn in een bepaalde vorm gedwongen dus als je de hele knot afzaagt, moet dit helemaal opnieuw gebeuren. Dit is werk voor de professional.

>

Anoniem op 20 november 2015 om 08:35

Hoi Bert, dat is iets waar je dagen over kunt filosoferen. Normaal heeft een boom een wortelstelsel zo breed als de kroon van de boom. Omdat een dakplataan steeds wordt gesnoeid, heeft hij een wortelstelsel wat vrij groot is, in verhouding tot de kroon. Daarom lopen ze ook zo snel weer uit, na het knotten. Platanen maken als ze jong zijn geen wortels die de bestrating opdrukken. Dat komt pas als ze vrij oud zijn. De wortels gaan wel op zoek naar water, in een rioolbuis vinden ze dat. Het zou dus kunnen dat je plataan het riool ingroeit. Volg de wortels terug vanuit het riool en je weet bij welke boom ze horen. ~Marie

>

Anoniem op 11 november 2015 om 23:14

Er wordt veel m.b.t. platanen verteld, geadviseerd, enz. Het worterstelsel blijft echter onbesproken en daarvan zou ik willen weten hoever dat kan rijken. Ik heb vaak verstopping van riolering door wortelgroei en verdenk daar mijn platanen van. Terecht of onterecht?

>

Anoniem op 31 augustus 2015 om 09:40

Hoi Mark, dat moet een mooi gezicht zijn, die dak- en leibomen bij elkaar. Door ze regelmatig te snoeien, elke 2 jaar bijvoorbeeld, ontstaan de mooie knotten. Als je de takken in september snoeit met het blad er nog aan, gooi je blad en tak tegelijk weg. Dat scheelt weer blad vegen. Door ze vaak te snoeien, maakt de boom heel veel nieuwe scheuten; het waterlot. Dun dit in de zomer uit door de takken weer terug te knippen tot op de knot. Dit is de snelste manier om de knoestige knotten te krijgen. Heb je al scherp gereedschap? http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-premium-snoeischaar-bp-30-p84259.html. ~Marie

>

Anoniem op 21 augustus 2015 om 11:46

Hallo, met interesse heb ik alle vragen en antwoorden gelezen, maar niet direct een antwoord gevonden op een vraag die mij al een tijd bezighoudt. Ik heb een drietal platanen (boomvorm) en een aantal leiplatanen. Wanneer en hoe kan nu het beste snoeien zodat ik mooie knotten krijg? Alle platanen zijn een jaar of 5 oud en jaarlijks eenmalig flink teruggesnoeid. Moet ik vaker snoeien? Of anders? Alvast bedankt!

>

Anoniem op 20 augustus 2015 om 08:03

Hoi Willeke, een mooi project, om de plataan om te vormen. Je bent goed bezig. Probeer de dikke tak omhoog te leiden, bind hem aan een stok vast. De hoogste tak groeit het hardst. Knip de zijtakken terug. Als de hoofdtak de gewenste hoogte heeft, knip je de top eruit. Dit project kan nog wel een paar jaar duren! ~Marie

>

Anoniem op 18 augustus 2015 om 07:57

Inderdaad, de stof die vrijkomt bij het snoeien levert bij heel veel mensen een allergische reactie op. Helaas heeft de een er in meerdere mate last van dan de ander.

>

Anoniem op 10 augustus 2015 om 23:12

Hallo als ik de plataan wil snoeien San moet ik daar heel erg van hoesten . Zit daar een speciale stof in of op ??? Ik heb geen hooikoorts maar hoe kan dit of wat is dit ?????

>

Anoniem op 6 augustus 2015 om 11:26

Hoi Rene, het is vrij warm, de boom gebruikt nu veel water. Als het warm is, laat de boom zijn schors vallen, dat is normaal. Kijk eens op het gele blad of je kleine spinnetjes ziet. Hierdoor wordt het blad geel en valt af. ~Marie

>

Anoniem op 5 augustus 2015 om 15:28

Prachtig deze platenencolleges, maar ik zoek tevergeefs naar een oplossing voor mijn plataan.
Het was ooit een dakplataan, door de vorige bewoner afgezaagd tot 10 cm. Boven de grond.
Er kwamen nieuwe scheuten, 1 ervan heb ik naar boven geleid en eerst zijtakken gesnoeid tot een bepaalde hoogte. Het hoeft geen dak meer te worden, maar hoe krijg ik de plataan nog hoger.
Na anderhalf jaar 4 meter hoog, maar ik wil de stam nog wat hoger. Nu vertakking op 1.20 meter, lukt het om de dikste tak het verlengde van de stam te laten worden? Alvast veel dank!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties