Dakplataan snoeien

Hoe meer je een dakplataan snoeit, des te karakteristieker hij wordt. Een plataan snoeien heeft als doel een natuurlijke parasol, waar je heerlijk onder kunt zitten.

Uiteraard begint je klus bij het uitzoeken van het juiste tuingereedschap. In onze shop vind je een groot aanbod aan snoeigereedschap.

dakplataan-snoeien

Dakplataan

Naast de dakplataan bestaan er ook de dakeik, de dakprunus en de dakesdoorn. Snoeien gebeurt allemaal op dezelfde manier als bij de dakplataan. De plataan is bijna onovertroffen als het om snoeimogelijkheden gaat. Het lijkt wel of hij zich alles laat welgevallen. Na iedere ingreep loopt hij weer vrolijk uit, of er niets gebeurd is. Vandaar dat de dakpleataan veel wordt toegepast.

Wanneer snoeien?

De hoofdsnoei van de dakplataan valt in februari, in juli worden vaak nog omhoog groeiende takken die het beeld verstoren, verwijderd.

Dakplataan snoeien

Een plataan snoeien is niet moeilijk, maar kost wat tijd. Het enige wat je hoeft te doen is alle opgaande twijgen van de dakplataan te snoeien. De dunne twijgen kun je afknippen met een snoeischaar, voor de dikkere takken gebruik je een goede snoeizaag. Zorg ervoor dat je gereedschap altijd scherp is. Dat maakt het dakplataan snoeien makkelijk en geeft het mooiste resultaat.

Direct online snoeigereedschap of andere tuinartikelen bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050, Metallo takkenschaar K-5750, Metallo snoeizaag K-6025

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 30 oktober 2012 om 19:10

Ik heb mijn dakplatanen gesnoeid. Is het ook gewenst om de dikkere takken die gesnoeid zijn de snijwond te behandelen met iets?

Anoniem op 31 oktober 2012 om 11:15

Beste André,
In principe bloedt de plataan niet, als je tenminste een reguliere snoei toepast van 1 keer per 2 jaar. Je kunt dan het best snoeien als de boom geen blad heeft, tussen oktober en maart: de sapstroom ligt stil en de vorm van de boom is goed te zien. Mocht je plataan geleden hebben aan achterstallig onderhoud en er moeten takken dikker dan 10cm gesnoeid worden, dan kun je dat beter na de winter, in het voorjaar, doen. De wond raakt dan sneller weer begroeid. Snijwonden hoeven dus niet behandeld te worden, aangezien platanen niet bloeden.
Met vriendelijke groet, Clarissa (Tuinieren.nl)

Anoniem op 20 augustus 2013 om 09:35

Kan ik van mijn iets verwilderde dakplataan een leiplataan maken?

op 30 augustus 2013 om 16:37

Dag Sandy, een plataan is bijzonder goed te snoeien. Jij staat wel voor een uitdaging, van horizontaal dakvorm naar verticaal. Het is zeker te proberen. Zaag de horizontaal groeiende takken weg, behoudt de verticale takken en bind ze aan een frame. Je kan zelfs de hele kroon vrijwel weg zagen, wachten op nieuwe scheuten en met deze takken verder gaan. Dit is wel een aanslag op de boom.

Anoniem op 23 september 2013 om 19:17

Mijn dakplataan word te hoog, Als ik nou de kop er af zaag zou hij dan weer opnieuw uitlopen zodat ik hem weer in model kan maken?

op 27 september 2013 om 13:35

Hoi A. de Jong. Platanen kunnen goed gesnoeid worden, ze lopen ook weer uit. Probeer 1/3 deel van de kroon terug te snoeien, lukt dat? Maak een schuine zaagsnede, het water loopt er van af. Op een plat snoeivlak kan water blijven staan, dat geeft rotte plekken.

Anoniem op 22 oktober 2013 om 09:49

Wanneer kun je een terrasplataan het beste snoeien?

op 25 oktober 2013 om 10:49

Hoi Mariel, als je in november snoeit met het blad er nog aan, dan ruim je in een keer alles op. Je kan ook wachten tot het blad gevallen is, dan zie je nog beter wat je snoeit.

Anoniem op 2 maart 2014 om 16:41

De hoofdliggers van mijn dakplataan moeten langer en dikker worden. Hoe pak ik dit aan cq is er snoeiwerk voor nodig?
Ik zie uw reactie tegemoet.

op 6 maart 2014 om 11:22

Hoi Van Walsem, ik neem aan dat je nog een jonge boom hebt? Snoei dan jaarlijks de zijtakken terug op de hoofdtakken. Heb je dat deze winter al gedaan? Laat de hoofdtakken dan doorgroeien tot ze de gewenste lengte bereikt hebben. Bij een jonge boom kun je de takken aan bamboestokken binden. Als het goed is, worden de takken nu dikker en dikker en dikker en dikker….

Anoniem op 28 maart 2014 om 20:05

Ik vind dat het groeien van mijn horizontale scheuten te langzaam gaat. Bomen zijn als 8 jaar oud. Kan ik nu nog de verticale takken weg snoeien. Er zit a bladscheut in de takken.

op 2 april 2014 om 16:30

Beste Peter, jij bent de baas over de boom. Als je een mooi dak wilt van horizontale takken, snoei dan de verticale takken weg. Gebruik een scherpe snoeizaag en buig eventueel een jonge scheut horizontaal uit als dat nodig is. Snoeien kan nog heel goed in april. ~Marie

Anoniem op 3 april 2014 om 11:04

ik heb mijn plantaan geneden recent, behoorlijk radicaal, alle uitlopers ervan gesneden zodat alleen de hoofd takken over zijn. nu ben ik wel bang dat er dit jaar niets meer aan groeit. dit omdat de uitlopers die ik heb afgezaagd vol waren met (zeer kleine) knopjes. Komt er dit jaar niets meer van blaadjes aan de plantaan???

Anoniem op 5 april 2014 om 19:30

Wij hebben 2 platanen die ik nog niet heb gesnoeid. inmiddels beginnen ze uit te lopen. Kan ik ze nog gewoon snoeien?

op 10 april 2014 om 16:18

Beter vandaag dan morgen, het is immers allemaal verspilde energie voor de boom, als je de takken pas later afsnoeit. Gewoon nu doen.

op 11 april 2014 om 15:21

Hoi, een plataan is ijzersterk en kan zelfs een heel rigoreuze snoeibeurt overleven. Als het een dak- of leiplataan is, heb je goed gesnoeid, precies wat de bedoeling is. Uit de hoofdtakken groeien weer nieuwe scheuten, dat kan even duren omdat je de ‘slapende ogen’ moet wekken.
Ik verwacht dat eind mei/ begin juni je boom weer vol is en dat je aan het eind van de zomer weer flink moet snoeien.

Anoniem op 23 april 2014 om 11:44

Wij hebben vorig jaar een dakplataan gepoot. Het was volgens de kwekerij het laatste moment om te poten. Hij heeft vorig jaar weinig blad gehad. Nu komt er aan de helft van de takken geen blad. Is het verstandig dat ik die takken weghaal? Of eerst nog even afwachten?

op 2 mei 2014 om 09:03

Beste Jacueline, platanen lopen laat uit. Krab met je nagel over de tak, als het groen is onder de bast, leeft de tak. Knip dode takken weg, wacht op nieuwe uitlopers en bind deze aan het eind van de zomer aan het frame vast. Dan worden dit de nieuwe daktakken. Succes!

Anoniem op 24 mei 2014 om 20:16

Het snoeien,dat kan iedereen,maar iedereen kan, daar niet tegen.
Dit wordt er niet bij gezegd ,als ik hem snoei,ga ik over mijn nek.
door het stof dat op het blad zijn,ik heb spijt dat we hem gepland hebben ,het verbaas ons dat niemand hier op wijst.

Anoniem op 25 mei 2014 om 16:48

ik heb drie jaar geleden 3 plataten gepland. Ik wil ze candelabra gaan snoeien, hoe en wanneer begin ik daarmee?

op 28 mei 2014 om 14:28

Beste Jansen. Het zijn de fijne haartjes aan de onderkant van het blad die de stof doen opwaaien, letterlijk en figuurlijk. Sommige mensen zijn daar inderdaad allergisch voor, dus goed dat je daar nog eens op wijst!

op 5 juni 2014 om 13:04

Beste Remco, Kandelaberen is een drastische snoeimethode. Dit doe je bij voorkeur in de winter. Snoeien doet groeien, blijf het elke 2 à 3 jaar herhalen. Succes!

Anoniem op 10 juni 2014 om 11:09

Even over het stof wat de plataan afscheidt:
Ik ben daar behoorlijk allergisch voor, en draag altijd een stofmasker (van de bouwmarkt oid) tijdens het snoeien. Dit helpt afdoende.

Anoniem op 12 juni 2014 om 15:45

Beste Remco, wij hebben nu sinds november 2011 2 dakplatanen in de tuin. In snoei als het blad eraf is gevallen de verticale takken eraf, maar de horizontale takken blijven maar van die rechte takken (de begeleidende bamboestokken zitten er nog aan). Ik mis de rustieke, gekromde takken. Hoe krijg ik die? Moet ik daarvoor de uitlopers ook aan de horizontale takken binden?

Anoniem op 17 juni 2014 om 20:55

Kan ik de takken die naar boven groeien van een dakeik nu nog weg snoeien?
Vriendelijke groeten, e. van Loo.

op 19 juni 2014 om 10:53

Beste Conny, als je in 2011 een hele jonge boom plantte, kan het inderdaad even duren voor je de dikke takken krijgt. Controleer of het bindband waarmee de bamboestokken zijn vastgebonden niet insnoert. Maak het los en bindt de takken opnieuw aan. Je mag ook in de zomer de verticale takken wegknippen. Als de horizontale takken zonder steun niet omhoog veren, zijn ze stevig genoeg om zonder bamboe verder te groeien. Dan komt het knoestige vanzelf.

op 19 juni 2014 om 10:59

Hoi, in de video gaat het vooral over de wintersnoei, nu is het tijd voor zomersnoei. Alle opgaande takken mag je wegsnoeien, een eik groeit iets langzamer dan een plataan. Het is nu ook de tijd om takken uit te buigen, om je dak goed gevuld te maken. Kijk dus goed welke takken je wegsnoeit.

Anoniem op 18 juli 2014 om 06:55

Ik heb een paar weken geleden een dakplataan aangekocht , geplant maar door de hevige regen (denk ik) heeft hij heel veel water gekregen en nu zijn de blaadjes bruin aan het worden en zo krimpen in elkaar. Ik hoop echt dat mijn boom niet stuk is. Moet een plataan veel water, nochtans de verkoper had gezegd van veel water te gieten zeker tot november.
Help, wat moet ik doen ?

Anoniem op 27 juli 2014 om 10:15

Hallo, ik heb een vraag over het in toom houden van dakplatanen. Ik heb er drie en ze staan leuk bij elkaar maar ik baal van die bomen omdat ze niet in toom te houden zijn. Ik snoei ze in het najaar zo veel mogelijk, maar in de zomer zijn ze dan zo uitgelopen dat ze veel licht wegnemen en ook veel te groot zijn voor mijn tuin. Ik lees op sites dat je ze dan best bij kunt snoeien, maar nergens lees ik hoe je dat dan moet doen, want je kunt er niet bij. Het is zo’n enorm oerwoud van bladeren dat je de hoog uitgelopen takken niet ziet en dus niet weet welke je moet snoeien. Bovendien word je gewoon onwel van het stof. Verder heb je zo veel afval, ik word er elke keer weer moedeloos van als ik die bergen zie liggen in de tuin. Ik ben nu geneigd om ze helemaal te laten kappen, want ik baal van die dingen. Hebben jullie tips zodat ik ze beter in toom kan houden? Zijn ze beter te snoeien als je gaat kandelaberen en de dakvorm weg is. Het maakt mij inmiddels niet meer uit wat voor vorm ze hebben. Als ze maar wat beter te hanteren zijn. Hartelijk dank!

op 28 juli 2014 om 08:29

Ga terug naar de verkoper en neem wat van het aangetaste blad mee. En overleg met hem of haar wat nu te doen. Een boom die pas geplant is, moet juist vaak met een extra gietertje water in de gaten worden gehouden. Succes!

op 5 augustus 2014 om 14:04

Beste Joke, snoeien doet groeien. De bomen passen de hoeveelheid takken en blad aan bij de hoeveelheid wortels. Als ze al wat jaren staan, groeien ze inderdaad enorm na een snoeibeurt. Probeert de wortels wat af te steken, niet al te dicht bij de stam. Als je ze laat doorgroeien en kandelabert, snoei je ze eens in de drie jaar. Zo te horen is er geen ruimte voor 3 bomen, vraag een boomverzorger/ hovenier er een weg te halen. En het snoeien kun je ook uitbesteden. Succes!

Anoniem op 15 augustus 2014 om 13:10

Kan ik het bamboegeraamte bij mijn 4 naar elkaar gegroeide dakplatanen weghalen. Ze staan er nu ongeveer 8 jaar en hebben stevige horizontale takken. Het bamboegeraamte is ongeveer in 2008 aangelegd. De bomen zijn geplant toen ze al enige jaren oud waren.

Anoniem op 24 augustus 2014 om 12:45

Hallo,

Wij hebben 2 leiplatanen boven een koivijver staan. Kunnen we de platanen ook snoeien voordat het blad gaat vallen en we alles uit de vijver moeten vissen?

gr.
Marjolein

op 26 augustus 2014 om 13:59

Beste Ad, controleer eerst of het binddraad niet in de takken groeit na al die jaren. Onderhand moeten de takken stevig genoeg zijn om zonder steun verder te groeien. Als de takken onmiddelijk omhoog springen, moet je ze opnieuw vastbinden. Knip meteen de verticale takken eruit, nu je toch bezig bent.

Anoniem op 8 september 2014 om 11:15

Onze lei platanen zijn in het voorjaar ziek geweest ( bladeren verdorden en vielen uit) wat kan en moet ik doen om te voorkomen dat ze volgend voorjaar weer ziek worden. Er zijn vele dode takjes en aan sommige kanten zijn geen bladeren meer terug gegroeid.

Anoniem op 10 september 2014 om 11:17

Beste Marjolein, als je nu ( september) de leiplataan al vast snoeit, snoei je de takken met blad en al weg, dat scheelt inderdaad een hoop bladruimen. Aan de slag dus.

Anoniem op 17 september 2014 om 17:09

Ik wil mijn dakplataan graag nu snoeien. Ik voorkom zo het voortdurend opruimen van de bladeren en heb ook nog eens het najaarszonnetje op mijn terras. Heb dit de laatste 3 jaar zo gedaan en merk geen nadelige gevolgen. Maar nu lees ik dat het eigenlijk in de winter moet. Kan het op den duur schadelijke gevolgen hebben?

Anoniem op 21 september 2014 om 15:09

wij hebben van onze plataan een parasolboom gemaakt. Prachtig mooi, maar nu wordt hij in doorsnee veel te groot. Kan ik de boom rondom gewoon afzagen of moet ik op iets letten voordat ik hem terug snoei?

Anoniem op 23 september 2014 om 10:47

Hallo,

Wij hebben vorig jaar 2 dakplantanen geplant, ze zijn enorm groot geworden. In juli heb ik de zomer snoei gedaan.

Nu heeft onze boom een rare knots boven het takken parasol groeien waar ook takken uit groeien. Het ziet er erg gek uit, omdat je boven je bladeren dakje nog een soort boompje hebt groeien. Kan ik deze knots afzagen tot het takken dakje? En wanneer zou ik deze dan af kunnen zagen?

Mvg Daniëlle

Anoniem op 24 september 2014 om 11:22

Beste Viola,je vertelt niet hoe lang de bomen er al staan. De eerste 2 jaar na hèt aanplanten zijn ze extra gevoelig voor droogte. Knip de dode takken weg
, vertroetel de bomen in het voorjaar , geef ze op tijd mest.

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:41

Best Saskia, je bent goed bezig! Zoals je zelf al merkt, scheelt het enorm in het opruimen en kan je daarna lekker in de zon zitten. Je kunt hier gerust mee doorgaan. In de winter snoeien kan ook , dan zie je beter wat je doet en staat de boom echt stil. Dat is de ideale tijd om dikkere takken weg te zagen.

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:47

Hoi Tineke, jazeker moet je ergens op letten! Dat de vorm gelijk blijft. Dus rondom gelijke afstand van de stam . Kijk ook nog bij de video ‘Dikke tak afzagen’, en gebruik een scherpe zaag. Als je het nu doet, hoef je straks geen blad meer te vegen.

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:50

Beste Daniëlle, jonge dakplatanen willen graag terug naar hun eigen boomvorm, ze proberen de eerste jaren steeds om een nieuwe hoofdtak te maken. Deze moet je blijven wegknippen of zagen. Je kunt hem nu al afzagen, of wachten tot in de winter . Dan kan je er beter bij, als het blad eraf is. Kijk ook naar de video ‘dikke tak afzagen’. Op een vlak afgezaagde tak blijft het water staan, dan kan de boom inrotten. Zaag de tak dus iets schuin af. Succes!

Anoniem op 22 oktober 2014 om 14:07

Ik wil de horizontale scheuten/dragers van mijn dakplataan inkorten. Kan ik de dragers zo maar inkorten of sterft de drager dan af? Waar kun je het beste inkorten? Is dit direct achter een verticale scheut? De meeste lopers komen uit de eindknot van de drager.
Groet Arjan

Anoniem op 30 oktober 2014 om 13:11

Beste Arjan, om een horizontaal dak te krijgen, moet je zorgen dat er zomin mogelijk takken recht omhoog groeien.Snoei een tak net na een oog /tak die horizontaal wijst. Het inkorten kan op de gewenste lengte, vlak na een horizontaal wijzende knop. Je kunt ze nu flink terugsnoeien, zonder dat de boom er last van heeft

Anoniem op 11 januari 2015 om 10:08

Mijn plataan heeft mooie horizontale dikke takken maar ik vind hem zo laag. Wat moet ik doen om de stam verticaal te laten groeien?

Anoniem op 21 januari 2015 om 08:57

Hoi Mitchell, je vraagt nu iets heel moeilijks. De stamhoogte is ooit bepaald, door op deze hoogte de top eruit te knippen en de takken horizontaal te laten groeien. De boom groeit nu niet meer in de hoogte, alleen de stam wordt dikker.Je kan proberen de meest recht boven de stam groeiende tak aan een bamboe stok te binden en zo proberen de stam te verlengen. Dan kan je hierna de zijtakken wegsnoeien . Of dat een mooiere boom oplevert. is de vraag. Anders moet je hem rooien en een nieuwe planten met de juiste hoogte Succes!

Anoniem op 15 februari 2015 om 12:22

Mijn platanen zijn 15 jaar oud, zij zijn horizontaal geleid.
Bestaat de mogelijkheid om deze 50 cm (1 geleiding) in te korten.

anneleenpeeters op 23 februari 2015 om 10:44

Hoi, ik zie wel een dakplataan voor me, ik snap niet wat je wilt inkorten. Een plataan kan heel goed tegen een forse snoeibeurt. Als reactie maakt hij komende zomer veel nieuwe scheuten. Snoei in de zomer meteen een gedeelte van dit waterlot weg. Wil je een foto sturen? Dan kan ik zien wat je bedoelt. ~Marie

Anoniem op 11 april 2015 om 14:12

hallo.

heb vorig jaar begin april 2 dakplantanen geplant (zonder kluit)
heb deze geplant,in een ruim gat.
nu zijn er aan een van de platanen nooit echt bladeren gekomen,en als ze “”uit”” kwamen,werden ze meteen bruin en vielen na een dag of 3/4 gelijk af en verschrompeld.
als ik in de zijtakken kras,zijn ze ook niet echt groen meer,terwijl de stam nog wel erg groen is.
ook nu zitten er geen knoppen in de zijtakken,terwijl de ander boom dat nu al wel heeft.
weet dat de plataan een sterke boom is,maar is ie dood,of moet ik geduld hebben…

Anoniem op 14 april 2015 om 21:51

Wij zijn net verhuisd naar een nieuwe woning waarbij een prachtige dakplataan in de voortuin staat. Deze boom heeft helaas weinig onderhoud gehad waardoor het niet meer lijkt op een dakplataan. Er zitten al knoppen in de boom, kunnen we hem nu nog snoeien?

anneleenpeeters op 16 april 2015 om 08:33

Hoi, dit klinkt niet goed. Ga terug naar de leverancier. Normaal is de plataan een sterke boom. Het kan zijn, dat de wortels te lang boven de grond lagen. Bruin blad wat verschrompelt kan ook duiden op te veel water, of bladverbranding. Als je opnieuw moet beginnen, moet je snel zijn. Anders moet je bomen uit een pot planten. ~Marie

anneleenpeeters op 16 april 2015 om 08:55

Beste Nienke, vergeet het verven en de nieuwe gordijnen, eerst snoeien! Als je deze maand nog snoeit, krijgt de boom de hele zomer de tijd om in de gewenste vorm te groeien. Laat hier en daar wat uitlopende knoppen zitten, kies voor horizontaal wijzende knoppen. Knip knoppen die omhoog willen groeien weg. ~Marie

Anoniem op 2 juni 2015 om 15:26

we hebben 2 plantaan bomen en de stam word rood oranje wat kan dat zijn.

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 08:42

Hoi Piet, stuur een foto op, dit is niet de normale kleur. Op dood hout groeit het meniezwammetje, dan zie je oranje spikkels op de stam. Leven de bomen nog? ~Marie

Anoniem op 7 juni 2015 om 16:46

de bomen zijn verder kern. gezond maar de kleur is ook maar aan een kant

Anoniem op 21 juni 2015 om 13:54

Na 10 jaar mooi
gedaan te hebben dit jaar paar kleine blaadjes en verder niks ook de onder stam laat los hoe kan dit help

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:22

Hoi, bedoel je dat de bast los laat? Dat is niet goed. Wil je een foto sturen? Mag naar info@tuinieren.nl. ~Marie

Anoniem op 3 juli 2015 om 09:08

Ik heb een paar platanen als leibomen.
De bomen hebben 4 grote “hoofd”zijtakken die langs draad worden geleid.Ze staan er al een jaar of 8.
Bij een boom valt het op dat een hoofdzijtak over een groot deel “kaal” is: pakweg de eerste meter geen enkel blad, en verderop weer normale bladeren/scheuten, (dus niet dood) Gevolg is een gat in de haag.

Is er misschien een manier in die tak toch weer scheuten te krijgen? Het is een dikke tak, ik durf ‘m niet af te zagen want ik ben er niet gerust op dat er dan weer een goede hoofdzijtak terugkomt.

bedankt

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:43

Beste Anton, het zal even duren om dit gat dicht te laten groeien. Snoeien aan het eind van de tak geeft meestal groei aan het begin van de tak. Probeer dat nu, in de zomer. De dikke tak wegzagen is zeker geen goed plan, dan heb je zeker een gat. ~Marie

Anoniem op 15 juli 2015 om 20:14

geachte heer, mevrouw,

1 week geleden hebben wij een zevental leiplatanen geplant.. nu lijkt bij een boom het blad te verdorren en bij een tweetal andere bomen verkleuren wat bladeren naar geel. We geven ze wel steeds water, ondanks de regen. Zal de plataan die nu aan het verdorren is het volgend jaar weer gewoon doen? Over diegenen die wat gele bladeren krijgt, maak ik me nog niet zoveel zorgen. Het is ook niet niks, vanuit je pot in de volle grond terwijl het heel warm is.
Graag verneem ik
Met vriendelijke groet,
Esther Winter

Anoniem op 21 juli 2015 om 23:33

Ik heb een (dak)plataan in de achtertuin, maar de wortels drukken de tegels van de bestrating omhoog. Kan ik enkele wortels verwijderen of eventueel inkorten?

anneleenpeeters op 23 juli 2015 om 13:16

Beste Esther. Bomen aanplanten in de zomer is altijd risicovol, precies om te reden die je zelf al beschrijft; het is niet niks, vanuit je pot opeens de volle grond in. Je bent wel goed bezig geweest door de bomen steeds extra te bewateren, een regenbuitje is nooit genoeg om de verdamping die bij dit weer plaatsvindt te compenseren. Blijf dit vooral dagelijks volhouden. De boom die aan het verdorren is kan nog herstellen. Krab eens wat bruin van de tak weg, zie je hieronder groen? Dan is er nog sapstroom. In mijn eigen tuin stonden 2 buxussen na het verplanten beteuterd bij; bruin en verdroogd. Maar er was nog sapstroom. Ik heb ze dagelijks flink wat water gegeven (lees: liters) en ze zijn er weer bovenop gekomen. Hopelijk bij jou ook!

anneleenpeeters op 24 juli 2015 om 13:01

Beste Ruud. Dit is werk voor een vakman. Als je aan één kant wortels weghaalt, kan de boom minder stabiel worden. Over het algemeen komen de wortels van platanen niet snel omhoog. Daarom worden ze vaak langs straten en pleinen geplant. Hij wortelt vrij diep en misschien dat het omhoogkomen van de wortels wijst op een hoge grondwaterstand. De vakman kan dat zeker onderzoeken.

Anoniem op 26 juli 2015 om 12:13

Wij hebben in onze tuin een dakplataan staan.
Nu drukken de wortels de tegels rondom de boom waar ons boombankje staat omhoog.
Nu is mijn vraag ; kan ik sommige wortels wegknippen ,of is er een andere manier

grtz Bob Versteijne

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:55

Hoi Bob. Dit is werk voor een vakman. Als je aan één kant wortels weghaalt, kan de boom minder stabiel worden. Over het algemeen komen de wortels van platanen niet snel omhoog. Daarom worden ze vaak langs straten en pleinen geplant. Hij wortelt vrij diep en misschien dat het omhoog komen van de wortels wijst op een hoge grondwaterstand. De vakman kan dat zeker onderzoeken.

Anoniem op 3 augustus 2015 om 20:47

Hallo we hebben een plataan van 10 jaar in onze tuin. Sinds 2 jaar minder weelderig. Schors breekt af en nu ontdek ik dat de bladeren op 3 augustus geel worden. We geven meer water dan voorheen omdat de boom tussen struiken en planten in staat. Geven we soms teveel water? Oh ja vrij snel na uitkomen bladeren in mei begint de bloei al. Ben benieuwd of jullie advies hebben.

Anoniem op 5 augustus 2015 om 15:28

Prachtig deze platenencolleges, maar ik zoek tevergeefs naar een oplossing voor mijn plataan.
Het was ooit een dakplataan, door de vorige bewoner afgezaagd tot 10 cm. Boven de grond.
Er kwamen nieuwe scheuten, 1 ervan heb ik naar boven geleid en eerst zijtakken gesnoeid tot een bepaalde hoogte. Het hoeft geen dak meer te worden, maar hoe krijg ik de plataan nog hoger.
Na anderhalf jaar 4 meter hoog, maar ik wil de stam nog wat hoger. Nu vertakking op 1.20 meter, lukt het om de dikste tak het verlengde van de stam te laten worden? Alvast veel dank!

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:26

Hoi Rene, het is vrij warm, de boom gebruikt nu veel water. Als het warm is, laat de boom zijn schors vallen, dat is normaal. Kijk eens op het gele blad of je kleine spinnetjes ziet. Hierdoor wordt het blad geel en valt af. ~Marie

Anoniem op 10 augustus 2015 om 23:12

Hallo als ik de plataan wil snoeien San moet ik daar heel erg van hoesten . Zit daar een speciale stof in of op ??? Ik heb geen hooikoorts maar hoe kan dit of wat is dit ?????

anneleenpeeters op 18 augustus 2015 om 07:57

Inderdaad, de stof die vrijkomt bij het snoeien levert bij heel veel mensen een allergische reactie op. Helaas heeft de een er in meerdere mate last van dan de ander.

anneleenpeeters op 20 augustus 2015 om 08:03

Hoi Willeke, een mooi project, om de plataan om te vormen. Je bent goed bezig. Probeer de dikke tak omhoog te leiden, bind hem aan een stok vast. De hoogste tak groeit het hardst. Knip de zijtakken terug. Als de hoofdtak de gewenste hoogte heeft, knip je de top eruit. Dit project kan nog wel een paar jaar duren! ~Marie

Anoniem op 21 augustus 2015 om 11:46

Hallo, met interesse heb ik alle vragen en antwoorden gelezen, maar niet direct een antwoord gevonden op een vraag die mij al een tijd bezighoudt. Ik heb een drietal platanen (boomvorm) en een aantal leiplatanen. Wanneer en hoe kan nu het beste snoeien zodat ik mooie knotten krijg? Alle platanen zijn een jaar of 5 oud en jaarlijks eenmalig flink teruggesnoeid. Moet ik vaker snoeien? Of anders? Alvast bedankt!

anneleenpeeters op 31 augustus 2015 om 09:40

Hoi Mark, dat moet een mooi gezicht zijn, die dak- en leibomen bij elkaar. Door ze regelmatig te snoeien, elke 2 jaar bijvoorbeeld, ontstaan de mooie knotten. Als je de takken in september snoeit met het blad er nog aan, gooi je blad en tak tegelijk weg. Dat scheelt weer blad vegen. Door ze vaak te snoeien, maakt de boom heel veel nieuwe scheuten; het waterlot. Dun dit in de zomer uit door de takken weer terug te knippen tot op de knot. Dit is de snelste manier om de knoestige knotten te krijgen. Heb je al scherp gereedschap? http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-premium-snoeischaar-bp-30-p84259.html. ~Marie

Anoniem op 11 november 2015 om 23:14

Er wordt veel m.b.t. platanen verteld, geadviseerd, enz. Het worterstelsel blijft echter onbesproken en daarvan zou ik willen weten hoever dat kan rijken. Ik heb vaak verstopping van riolering door wortelgroei en verdenk daar mijn platanen van. Terecht of onterecht?

anneleenpeeters op 20 november 2015 om 08:35

Hoi Bert, dat is iets waar je dagen over kunt filosoferen. Normaal heeft een boom een wortelstelsel zo breed als de kroon van de boom. Omdat een dakplataan steeds wordt gesnoeid, heeft hij een wortelstelsel wat vrij groot is, in verhouding tot de kroon. Daarom lopen ze ook zo snel weer uit, na het knotten. Platanen maken als ze jong zijn geen wortels die de bestrating opdrukken. Dat komt pas als ze vrij oud zijn. De wortels gaan wel op zoek naar water, in een rioolbuis vinden ze dat. Het zou dus kunnen dat je plataan het riool ingroeit. Volg de wortels terug vanuit het riool en je weet bij welke boom ze horen. ~Marie

Grietje op 10 september 2018 om 09:32

Goedendag,
Kun je de knotten ook afzagen? Is een dakplataan.

Beste Grietje, dat lijkt me geen goed idee. De takken van de dakplataan zijn in een bepaalde vorm gedwongen dus als je de hele knot afzaagt, moet dit helemaal opnieuw gebeuren. Dit is werk voor de professional.