vtwonen

Steenkorven schutting

Een schutting van schanskorven (of steenkorven) ziet er mooi uit en is erg stevig. Schanskorven zijn perfect als decoratie en zijn ook leuk om een groene wand van te maken. De prijzen? Het hoeft echt niet altijd duur te zijn en je kunt hem ook zelf maken.

 Schutting van schanskorven

Schutting van schanskorven

Wil je een hele schutting van schanskorven maken, dan pak je dat iets anders aan, want een schutting moet natuurlijk erg stevig zijn. Voor een schutting van twee meter hoog heb je het volgende nodig.

  • Gegalvaniseerde bouwstaalmat of draadpaneel (bijvoorbeeld 200 cm hoog, doorsnede draad 8 mm, maas 10×10 cm).
  • Gegalvaniseerde steunen en ringen
  • Brokken natuursteen of breuksteen, je kunt ook (oude) bakstenen, glasbrokken, kokosschil of lege flessen gebruiken.
  • Houten palen (ongeveer 10×10 cm) of metalen palen van 300 cm meter lang (bijvoorbeeld van Carp Garant).
  • Betonschaar en handtang.

Steenkorven schutting maken

Als je handig bent, kun je een schutting van schanskorven ook zelf maken. Hoe je een schankorven maakt kun je bekijken in de video schanskorf maken. Met onderstaand stappenplan plaats je vervolgens de schutting.

  1. Maak met een palenboor gaten van ongeveer één meter diep voor de palen, een meter uit elkaar. Plaats de palen in de gaten. Geef de schanskorf een fundering van scherp zand, puin, tegels of beton.
  2. De afmetingen van de wand zijn ongeveer tweehonderd centimeter hoog en zestig centimeter dik. Boor gaten in de palen en steek vier steunen door elke paal. De steun moet iets langer zijn dan de breedte van de korf.
  3. Plaats het gaas op de juiste afstand van de palen, knip zo nodig op maat (na het knippen beschermen met zinkspray). Buig de steunen met een tang stevig om het gaas. Bevestig de gaasmatten aan elkaar met ringen. Plaats ook aan de open zijde(n) van de wand een passend stuk gaas.
  4. Nu kunnen de stenen in de korf. Kies stukken die groter zijn dan de mazen van het gaas. Ook weer niet te groot, want dat geeft teveel kieren.
  5. Dek de korf aan de bovenzijde af met een passend stuk gaas en bevestig met ringen.

Prijzen steenkorf

Als je zelf een schanskorf van twee meter hoog maakt, zal dat per meter ongeveer €350 kosten. Als je geen natuursteen gebruikt, maar bijvoorbeeld oude bakstenen komen de kosten uit op zo’n €140 per meter*. Voor de vulling van schanskorven kun je kijken bij:

Als je een kant-en-klare steenkorf wilt kopen kun je eens kijken bij een tuincentrum of een van onderstaande websites.

* Prijzen zijn richtprijzen voor het jaar 2012

Bron: fotografie Firmus Products

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 18 februari 2015 om 11:38

Ik zie dat dit artikel zich focust op aanbieder van Steen- en Schanskorven met onderaan verschillende aanbieders. Wellicht is www.bavro.nl ook interessant om deze aan het rijtje toe te voegen.

>

Anoniem op 12 augustus 2014 om 10:14

Beste Joop, er zijn inmiddels veel aanbieders van kant en klare schanskorven. Kijk eens bij de genoemde adressen die vet geschreven zijn. Om ze op maat te buigen zijn kleinere mazen en dunner staal beter te gebruiken. Probeer het anders via een hovenier, die kan het waarschijnlijk wel leveren.

>

Anoniem op 4 augustus 2014 om 16:31

Heb al zitten googelen bouwstaalmatten van 8 mm dikte en 2 mtr hoog kan ik niet vinden , en is het wel op de foto 10 x 10 ik denk minder , 5 cm eerder.
ik zoek er 11 van 300 lengte

>

Anoniem op 19 mei 2014 om 21:45

Dat boompje wint het op den duur wel van dat bankje...

>

Anoniem op 8 november 2012 om 15:41

Schanskorf ziet er mooi uit. Maar ik heb meelij met het boompje door het bankje, geen enkele ruimte om dikker te wrden!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties