WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Steenkorven schutting

Een schutting van schanskorven (of steenkorven) ziet er mooi uit en is erg stevig. Schanskorven zijn perfect als decoratie en zijn ook leuk om een groene wand van te maken. De prijzen? Het hoeft echt niet altijd duur te zijn en je kunt hem ook zelf maken.

 Schutting van schanskorven

Schutting van schanskorven

Wil je een hele schutting van schanskorven maken, dan pak je dat iets anders aan, want een schutting moet natuurlijk erg stevig zijn. Voor een schutting van twee meter hoog heb je het volgende nodig.

 • Gegalvaniseerde bouwstaalmat of draadpaneel (bijvoorbeeld 200 cm hoog, doorsnede draad 8 mm, maas 10×10 cm).
 • Gegalvaniseerde steunen en ringen
 • Brokken natuursteen of breuksteen, je kunt ook (oude) bakstenen, glasbrokken, kokosschil of lege flessen gebruiken.
 • Houten palen (ongeveer 10×10 cm) of metalen palen van 300 cm meter lang.
 • Betonschaar en handtang.
 • Tuindecoratie of planten voor de finishing touch.

Steenkorven schutting maken

Als je handig bent, kun je een schutting van schanskorven ook zelf maken. Hoe je een schanskorf maakt kun je bekijken in de video schanskorf maken. Met onderstaand stappenplan plaats je vervolgens de schutting.

 1. Maak met een palenboor gaten van ongeveer één meter diep voor de palen, een meter uit elkaar. Plaats de palen in de gaten. Geef de schanskorf een fundering van scherp zand, puin, tegels of beton.
 2. De afmetingen van de wand zijn ongeveer tweehonderd centimeter hoog en zestig centimeter dik. Boor gaten in de palen en steek vier steunen door elke paal. De steun moet iets langer zijn dan de breedte van de korf.
 3. Plaats het gaas op de juiste afstand van de palen, knip zo nodig op maat (na het knippen beschermen met zinkspray). Buig de steunen met een tang stevig om het gaas. Bevestig de gaasmatten aan elkaar met ringen. Plaats ook aan de open zijde(n) van de wand een passend stuk gaas.
 4. Nu kunnen de stenen in de korf. Kies stukken die groter zijn dan de mazen van het gaas. Ook weer niet te groot, want dat geeft teveel kieren.
 5. Dek de korf aan de bovenzijde af met een passend stuk gaas en bevestig met ringen.

Prijzen steenkorf

Als je zelf een schanskorf van twee meter hoog maakt, zal dat per meter ongeveer €350 kosten. Als je geen natuursteen gebruikt, maar bijvoorbeeld oude bakstenen komen de kosten uit op zo’n €140 per meter*

* Prijzen zijn richtprijzen.

nog meer: tuinieren