Heesters stekken

Als je erg tevreden bent met de eigenschappen van een heester, kun je hem vermeerderen door te stekken met een winterstek of zomerstek.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Stekken - winterstek - zomerstek

Met een heester of struik, bedoelen we een vaste houtachtige plant. Door heesters stekken, krijg je nog meer van die mooie planten. Heb echter wel geduld, want het duurt een aantal jaren voordat het stekje tot een struik is uitgegroeid.

Zomerstek

In de maanden juni, juli en augustus kun je een zomerstek nemen van heesters. Veel bladverliezende en wintergroene heesters zijn hiervoor geschikt en dan vooral de soorten met dunne scheuten. Met dit stappenplan kun je een zomerstek van een heester maken.

 1. Neem een scheut die hetzelfde jaar gegroeid is. Trek het takje naar beneden, zodat er een stukje bast meekomt van de tak waar de scheut uit komt.
 2. Je kunt ook topjes van ongeveer tien centimeter lengte afknippen. Haal het onderste blad eraf, anders zal de stek te veel vocht verdampen.
 3. Als het stekje groot blad heeft, knip dan de bovenste bladeren voor de helft af om verdamping te beperken.
 4. Doop het takje in speciaal groeipoeder dat de beworteling bevordert en zet de stek in een potje met stekgrond. Je kunt in plaats van groeipoeder ook potgrond gebruiken dat je mengt met een beetje turfmolm en flink wat zogenaamd scherp zand.
 5. Om schimmelvorming te voorkomen, kun je de takjes besproeien met een schimmelwerend middel.
 6. Zet de stekjes onder glas of plastic. Je kunt hiervoor een kamerkasje gebruiken, speciale plastic kapjes of gewoon een plastic zakje.
 7. Zorg dat de grond niet uitdroogt en bescherm de stekjes tegen felle zon.
 8. Zodra de stekjes aan het wortelen zijn en iets gaan groeien, top je ze boven het onderste bladpaar.
 9. Zet ze de eerste winter op een vorstvrije plek. In het voorjaar kunnen de jonge struikjes naar buiten.

Heesters die ideaal zijn voor een zomerstek zijn: palmboompje (Buxus), struikheide (Calluna), Amerikaanse sering (Ceanothus), dwergcipres (Chamaecyparis), dopheide (Erica), hortensia (Hydrangea), lavendel (Lavandula), struiklavatera (Lavatera), beverboom (Magnolia), mahoniestruik (Mahonia), geranium (Pelargonium), jasmijn (Philadelphus), gamander (Teucrium), levensboom (Thuja) en sneeuwbal (Viburnum).

Winterstek

In de winter, tussen december en maart, is stekken eenvoudiger dan in de zomer. Vooral bij heesters met dikke, krachtige scheuten kun je na een jaar al een klein struikje hebben. Dat kan flink geld besparen als je bijvoorbeeld een haag wilt planten.

 1. Zodra het blad van de takken is gevallen, knip je met een scherpe snoeischaar enkele stevige, rechte scheuten af die dat jaar gevormd zijn.
 2. Haal de top eraf, verdeel de rest van de tak in stukjes van tien tot twintig centimeter.
 3. Zet de stukjes rechtop in een geultje en vul het geultje met zanderige grond. Zo bevriezen ze niet en blijven ze vochtig genoeg.
 4. Laat de bovenkant van de stekken boven de grond uitsteken.
 5. Graaf in het vroege voorjaar de stekken op en pot ze apart op.

Je kunt de stekken ook in een potje met stekgrond steken en ze enkele weken in een onverwarmde kas laten staan. Na verloop van tijd zullen de stekken dan gaan uitlopen. Als ze eenmaal stevig in de aarde vastzitten, zijn ze geworteld en kunt je ze verplanten.

Heesters die ideaal zijn om in de winter te stekken zijn: kornoelje (Cornus sanguinea en Cornus stolonifera), bruidsbloem (Deutzia), Chinees klokje (Forsythia), liguster (Ligustrum), boerenjasmijn (Philadelphus), rode bes (Ribes), vlier (Sambucus), sneeuwbal (Viburnum), druif (Vitis vinifera), Weigela, sneeuwbalspirea (Physocarpus), vlinderstruik (Buddleja), sierbraam (Rubus) en wilg.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 26 maart 2013 om 07:13

Ik zoek naar de naam van het schimmelwerend te gebruiken voor stekken. Via Google veel verwijzingen naar sites, maar in geenvan hen wordt de nasm van het spul vermeld of waar t te koop is.

op 26 maart 2013 om 12:24

Dag Marie José, een voorbeeld van een schimmelwerend middel is Ecostyle Vital. Dit kun je kopen bij het tuincentrum. Gebruik het liefst een biologisch afbreekbaar middel zoals dit.

Anoniem op 11 april 2013 om 15:37

Hallo,
Een paar weken geleden heb ik 75 stekjes gemaakt van verschillenden soorten; Acer, Cornus, Euonymus e.d.
Schuin afgesneden en een dun laagje aan de onderkant eraf geschraapt. Daarna in de stekgel gedoopt en in stekaarde gezet.
Een behoorlijk aantal begint uit te lopen. Maar er is er werkelijk geen één die wortels heeft aangemaakt!

Hoe kan dit?

op 17 april 2013 om 15:19

Beste Marco, je moet iets langer geduld hebben. Nu het warmer wordt, gaan de stekken eerst callus vormen. Dit is een verdikking aan de onderkant van de stek, en later groeien hier de wortels uit. Dat duurt bij sommige soorten wel een jaar! Houd de stekken ondertussen vochtig, maar niet te nat. Het uitlopen geeft aan, dat de stekken ‘aan het werk’ zijn. De Cornus en Euonymus stekken kun je deze zomer al toppen, zo krijg je goed vertakte planten.

Anoniem op 13 april 2014 om 12:58

ik wil weten wanneer ik mijn tuin anders in kan delen, dus wanneer kan ik tot verplanten overgaan

Anoniem op 13 april 2014 om 13:01

stekken lukte mij ook niet, nu zet ik ze alleen eerst op water, tot ze wortels krijgen en zet ze dan in een stekpotje. dat gaat beter

op 25 april 2014 om 09:19

Beste Picavet. De beste tijd om te gaan verplanten is het late najaar of het vroege voorjaar, de planten zijn dan in rust. Op dit moment is de sapstroom weer vol op gang en zeker bij droog weer kun je de planten echt beschadigen. Wacht liever tot november!

Anoniem op 22 augustus 2014 om 18:55

Kan ik rododendrons stekken en zo ja, hoe moet dat?

Anoniem op 10 september 2014 om 11:21

Beste P.Karman. Ja dat kan, houd hiervoor de bovenstaande winterstekmethode aan. Ze hebben wel zorg nodig, gebruik stekpoeder en zet ze in bak met bodemwarmte. Bijvoorbeeld boven de verwarrming. Het duurt tot komend voorjaar eerdat er wortels aan komen . Vermeng door de grond wat turf want rodo’s houden van zure grond. Succes!

Anoniem op 9 april 2016 om 15:06

Er wordt gesproken over groeistof voor zomerstekken van viler: welke groeistof?
En van schimmelwerend middel: welk?

Hoi, de groeistof voor de meeste heesters is Rhizopon stekpoeder. Dit ziet er uit als bakpoeder, je tipt de stek erin en tikt het teveel aan poeder er weer af. Sommige stekken groeien beter na een onderdompeling in Jiffygrow, een vloeibaar stekmiddel wat je verdunt met water. Een schimmelwerend middel is lastig, er zijn er steeds minder omdat ze ook schadelijk zijn. Vaak luchten, zorgen dat hèt blad droog blijft en niet te dicht op elkaar de stekken wegsteken zijn preventieve maatregelen. Succes! ~Marie