WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tulpen planten

De tulp is misschien wel de populairste bloembol in Nederland. Toeristen zijn er in ieder geval gek op. Tulpen planten doe je in het najaar, dan kun je er het voorjaar er op van genieten.

tulpen planten

Geschiedenis

Er was een tijd dat één tulpenbol een vermogen kostte. In de 16e eeuw kwam de bol naar Nederland vanuit Turkije. De tulp was zeldzaam en werd al snel een statussymbool, de handel in tulpenbollen werd een gekte. Niet de werkelijke bollen werden verhandeld, maar een soort eigendomspapieren. Voor veel geld, namelijk voor duizenden florijnen in die tijd. Gelukkig kan nu iedereen een mooie tulp in zijn tuin zetten. Maar hoe doe je dat?

Tulpen planten

Eigenlijk plant je alle bloembollen hetzelfde. Zet ze in het najaar – tussen half september en half december – op een zonnige plek of in de halfschaduw. Hoe eerder je de tulpen plant, hoe vroeger in het voorjaar ze gaan bloeien. Je kunt kiezen voor één soort tulpenbol of je kunt meerdere soorten door elkaar planten. Zet bijvoorbeeld vroeg-, midden- en laatbloeiende soorten door elkaar zodat je er extra lang plezier van hebt. Als het lang droog blijft in de periode na het planten, is het handig om de tulpenbollen nog extra te begieten.

  1. Werk de grond eerst goed los.
  2. Zet de tulpenbollen in het plantgat dat ongeveer 3 keer zo diep is als de bol hoog is met de punt naar boven.
  3. Zorg dat je tussen de bollen ongeveer 1 cm afstand houdt.
  4. Plaats de bollen in het gat en vul aan met grond.
  5. Geef de tulpenbollen na het planten een beetje water.

Bekijk voor een uitgebreide uitleg de video bij bloembollen planten. Ben je te laat met planten? Dan kun je ook in het voorjaar voorgetrokken bollen kopen en deze planten in de tuin.

Lasagnebeplanting

Ook kun je in je tuin kiezen voor lasagnebeplanting. Bloembollen kun je namelijk net als lasagne in laagjes opbouwen. Als je de tulpenbollen in het najaar in laagjes plant ontstaat er in het vroege voorjaar een prachtige, langdurige bloemenlasagne. Zo geniet je van de eerste tot de laatste bloei in de tuin of op het terras!

Verzorgen

Zorg dat de grond voldoende humus bevat en zo waterdoorlatend is dat de tulpenbollen niet al te nat staan. Op die manier heb je de meeste kans op bloeiende tulpen in de tuin. Laat de bladeren uiteindelijk rustig afsterven. Knip ze niet af, want de bol heeft ze nodig om krachten te verzamelen voor het nieuwe bloeiseizoen.

Neem voor meer informatie een kijkje op www.bulb.com.

Mede mogelijk gemaakt door: Bulb.com

nog meer: tuinieren