WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuinplanten in potten planten; zo doe je dat

Geen ruimte in de tuin voor al je favoriete planten? Planten in pot zijn ook een optie. Bekijk alle tips en trucs voor het planten van tuinplanten in een pot en lees waar je op moet letten bij het kiezen van een pot en het verpotten. 

planten in pot planten

Een heel jaar kleur met planten in een pot

Met potten en bakken zorg je dat je bijna het hele jaar kleur in de tuin hebt! Zet planten in potten in het zicht als ze bloeien en verschuif ze als ze uitgebloeid zijn. Zo maak je steeds een nieuw arrangement.

Tips voor het kiezen van de juiste plantenpot

Het is belangrijk dat je een pot kiest waar de plant zich thuis in gaat voelen. Een paar voorbeelden:

 • Rozen wortelen graag diep, dus geef ze een smalle, hoge pot.
 • De buxus wortelt oppervlakkig, dus een lage, brede pot past hier perfect bij.
 • Kuipplanten, zoals de citroen en vijg, hebben graag warme wortels. Aardewerk potten warmen snel op en houden de warmte vast. Ideaal voor deze mediterrane planten.

Van zink en polyester tot steen, terracotta en steigerhout: je vindt potten in allerlei materialen. Lees meer over de verschillende materialen voor potten en bakken, zodat je goed kunt bepalen welke het best voor je plant is.

Zo verpot je een plant

Allereerst: kies een pot met afvoergaten onderin. Zitten die er niet in, dan kun je ze er zelf in boren. Plant je planten op de volgende manier in een pot:

 1. Is de kluit erg droog, dompel hem dan in een emmer water. Als er geen luchtbelletjes meer komen, is de kluit verzadigd.
 2. Stort eerst een laagje potscherven, grind of hydrokorrels in de pot. Vul hem hiermee voor 1/3 tot maximaal de helft. Het water in de pot blijft hiertussen hangen, wateroverschot wordt afgevoerd.
 3. Leg daarbovenop een laag potgrond en zet de plant erop. De bovenkant van de kluit moet twee vingers onder de rand blijven, haal wat potgrond weg of vul het aan om de juiste hoogte te krijgen.
 4. Haal de plant uit zijn (plastic) winkelpot. Zitten de wortels een beetje vast, maak die dan eerst goed los voor je hem uit zijn pot haalt.
 5. Als de hoogte klopt, vul dan rondom de kluit aan met potgrond. Druk de potgrond niet te hard aan.

Tip: verzwaar potten onderin met stenen. Potten vol met korrels, aarde en een plant worden topzwaar en waaien zonder versteviging om of gaan stuk.

Een te kleine plantenpot?

Na een paar jaar zijn de wortels zo gegroeid, dat de pot vol zit. Er is geen ruimte meer voor mest en water. Bovengronds zie je dit ook: een plant geeft zelf aan wanneer de pot te klein wordt. Is de pot te klein geworden? Dan kun je de verpotten of de wortels terugsnoeien. Hieronder een paar tekenen waaraan je zou kunnen zien of een plant toe is aan een grotere pot:

 • Geel blad
 • Klein blad
 • Kleine of weinig bloemen
 • Wortels komen boven de grond uit
 • Wortels groeien aan de onderkant de pot uit

Tips voor planten verpotten

Verpotten kan eigenlijk het hele jaar. Kies een pot die rondom zeker drie centimeter groter is. Snoei eventuele wortels die onder de pot uitgroeien weg en haal de plant voorzichtig uit de oude pot. Als je merkt dat de kluit erg droog is, dompel hem eerst in een emmer water. Volg vervolgens dezelfde stappen als hierboven. Bekijk eventueel ook de video over planten verpotten.

Planten verpotten voor de winter

Planten waarvan de wortels kunnen bevriezen, verpot je het liefst voor de winter in oktober. De verse laag potgrond beschermt de wortels tegen de kou.

Wortels terugsnoeien bij potplanten

Is de pot te mooi om niet meer te gebruiken? Snoei dan de wortels terug. Hierdoor verklein je de kluit en kan de plant weer verder groeien in dezelfde pot. Vooral de buxus kan er goed tegen als de wortels gesnoeid worden. Snoei bij andere planten ook de takken terug; dat zorgt voor evenwicht tussen het onder- en bovengrondse gedeelte van de plant.

Meer over potplanten of plantenbakken

Wil je nog meer weten over potplanten en/of plantenbakken? Lees dan eens ons artikel over planten in bakken voor planten(combinaties) voor een plantenbak. Of bekijk tips voor verschillende soorten potplanten

Mooie potten kopen…

nog meer: tuinieren