Klimplant tegen schutting

Een schutting of draadscherm in de tuin kun je makkelijk in het groen zetten. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap: een erfafscheiding én groen in je tuin. Welke klimplanten zijn het meest geschikt? Lees hieronder alles over de klimplant.

Klimplant schutting

Klimplant kiezen

In de video laat tuinman Jurgen Smit zien welke klimplanten het meest geschikt zijn om tegen een schutting of scherm te laten groeien.

Klimplant soorten

Er zijn veel soorten klimplanten. De volgende klimplanten zijn geschikt om tegen een schutting, draadscherm of geluidswerende schutting te laten groeien. De hoeveelheid planten die je tegen een schutting aanplant, is afhankelijk van je portemonnee. Plaats het liefst drie klimplanten per meter. Plaats je er minder, dan duurt het wat langer voordat de schutting is dichtgegroeid.

  • Klimop (Hedera): Je kunt kiezen voor wintergroene planten, zoals de verschillende soorten klimop (Hedera). Je hebt klimop met traditionele groene bladeren, maar ook met bonte bladeren, zoals zilverbont en geelbont. Als je de bontbladige in de schaduw plaatst, dan verkleuren de bonte bladeren in de loop der tijd naar groen.
  • Kamperfoelie (Lonicera): Een andere mooie wintergroene plant is de kamperfoelie, bijvoorbeeld de zogenaamde Lonicera henryi. Er zijn bladverliezende of groenblijvende kamperfoelies.
  • Passiebloem (Passiflora): Voor een duidelijke zonkant in de tuin kun je kiezen voor een passiebloem. Dit is een mooie bloem met knalrode of groene vruchten. Hij is wel vorstgevoelig, dus dek de wortel af in de winter.
  • Clematis: De clematis is een erg dankbare plant. De Clematis is bladverliezend, maar als je hem in de zomer in de zon zet, krijg je een enorme hoeveelheid aan bloemen.
  • Wingerd (Parthenocissus): Dit is een extreem snelle groeier voor als je de schutting echt binnen twee jaar dicht wil hebben. Hij is in verschillende soorten met andere bladvormen te koop. De herfstkleur van de ‘wilde’ wingerd is prachtig.
  • Klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris): Voor de noord- of oostkant van de tuin is de klimhortensia geschikt. Deze plant is bladverliezend, maar heeft prachtige grote hortensiabloemen. Hij groeit niet heel snel, maar is wel mooi als hij eenmaal is aangeplant.

Meer over de soorten lees je in het artikel klimplanten.

Klimplant snoeien

Alle klimplanten moet je blijven snoeien. Als ze tegen een schutting of scherm staan, groeien ze ver naar voren en dat wordt een rommeltje. Ga er, het liefst vroeg in het voorjaar, met je heggenschaar langs.

Klimplanten begeleiden

Tijdens het eerste jaar kun je de klimplant begeleiden met plantpennen. Lees het artikel klimplanten begeleiden voor meer informatie hierover.  

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 18 april 2015 om 22:29

Geachte heer, wat kost het plaatsen van 20 meter kokosschermen?

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:41

Hallo Dorine, grappig dat je ons met heer aanspreekt, de meeste gezichten achter Tuinieren.nl zijn dames! De kokosschermen zijn van het merk Kokosystems. Het beste kunt u bij hun even een offerte opvragen: http://www.kokosystems.nl/

Anoniem op 21 juni 2015 om 20:54

Ik zoek groene klimop tegen een schutting met witte bloemen erin….welke kan ik het beste nemen….

anneleenpeeters op 26 juni 2015 om 12:31

Hoi Diana. Klimop met witte bloemen bestaat niet. Klimop bloeit met groene bloemen in de winter. Waarschijnlijk bedoel je klimhortensia (Hydrangea anomala var petiolaris) die op dit moment in bloei staat: http://www.tuinieren.nl/plant/klimhortensia-hydrangea-subsp-petiolaris

Anoniem op 25 juni 2016 om 20:44

Hallo,
Ondanks de oude post ga ik hier toch een vraag stellen. Hopelijk kunnen jullie deze beantwoorden.
Ik ga een Hedera planten tegen een heidemat aan. Deze komt tegen gaaspanelen aan zodat ik gelijk wat privacy heb. Maar ik wil uiteindelijk aan beide kanten de Hedera hebben. Hoe kan ik deze dan het beste planten zodat het aan beide kanten groeit? De ranken aan beide kanten van de heidemat verdelen per plant? of kan ik het door de heidematten heen vlechten?

Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is. Alvast bedankt

Hoi Nik, dat moet een mooie dichte wand worden. Plant aan beide zijden van het gaas klimopplanten, de heidemat is vrij ondoordringbaar, hier kan je geen ranken doorheen trekken. De planten zullen wel harder groeien aan de zonnige kant. ~Marie

Anoniem op 14 mei 2017 om 23:52

Kan ik een diamantina tegen mijn klimop layen groeien ?

Beste Els. Dat kan, maar de Mandevilla (diamantina) is niet winterhard en moet voor de winter naar binnen. Als hij dan verstrengeld is met de klimop lijkt me dat niet ideaal. Kies liever voor een vaste bloeiende klimplant.

anneleenpeeters op 17 juli 2017 om 12:42

Wat jammer is dat hè Hannie, als je net aan het genieten bent van de uitbundige bloei en ze je dan in de steek laten. Ik kan verschillende dingen bedenken die er misgaan. In principe klinkt de plek ideaal voor de passiebloem, maar ondanks het bovenliggende balkon, kan het misschien zo zijn dat de zon wel constant op de wortels staat? In dat geval zouden de bovenste wortels uit kunnen drogen, ook al geef je geregeld water. En staat de plant in een pot waar afwatering mogelijk is? De plant heeft een hekel aan blijvend natte voeten, dus het teveel moet weg kunnen stromen – niet onderin blijven staan. Bovenop lijkt de plant dan droog maar onderaan kunnen de wortels gaan rotten. Het kan ook nog zijn dat hij een gebrek aan mest heeft; planten in potten, en zeker een uitbundig bloeiende passiebloem, moet geregeld worden bij gemest (hiervoor is speciale plantenvoeding verkrijgbaar). Hopelijk knapt hij ervan op! Succes.

Piet op 24 juni 2018 om 17:40

Helaas hebben de buren een gezamenlijke erfafscheiding met tussen de penanten klimop geplaatst. Ik ben niet blij met klimop maar aangezien zij betaalden heb ik ingestemd. Ze stonden niet open voor andere opties.
Is het slecht voor de erg kleine klimop plantjes om aan mijn westkant zo’n anti doorkijkdoek te plaatsen? Ik ben namelijk totaal niet blij met de inkijk en wil hier zsm iets aan doen.

Beste Piet, praat eens met je buren over een antidoorkijkdoek. Meestal wordt dit ten tijde van de kale hekken ertegen geplaatst, want het is uiterst storend als je een vrij zicht op je buren het (en andersom, ik neem aan dat zij dit zelf ook zo ervaren). Dit doek kan geen kwaad voor de plant, het is er zelfs voor gemaakt. Klimop groeit ook tegen een dichte schutting en heeft maar aan een kant licht nodig. Succes en hopelijk komen jullie er vreedzaam uit.