WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Als je niet genoeg ruimte (meer) hebt: kleine kamerplanten die klein blijven

Grote en kleine kamerplanten zijn een must om het interieur mee op te fleuren. Een groot exemplaar als eyecatcher in de woonkamer of slaapkamer. En een klein exemplaar als gezellige toevoeging op een bureau of wandplank. Heb je weinig plek (of geen plek meer) voor grote kamerplanten? Deze kamerplanten blijven klein.

Kamerplanten stylen

Pannenkoekplant

De Pannenkoekplant is een favoriet onder plantenliefhebbers. Dat heeft-ie waarschijnlijk te danken aan de schattige bladeren. De pannenkoekplant is een langzame groeier en blijft dus aan de kleine kant. Je kunt ‘m daarentegen wel makkelijk stekken en dus vermeerderen.

LEES OOK
Met deze tips blaas je nieuw leven in je ‘hangende’ pannenkoekplant

Graslelie

De Graslelie is een makkelijke kamerplant die ook nog eens giftige stoffen uit de lucht haalt. Zet de graslelie in een bescheiden bloempot en de plant zal ook van een bescheiden formaat blijven.

Koraalcactus

De Koraalcactus is een mooie hangplant en perfect voor iemand zonder groene vingers. Hij slaat namelijk water op in de bladeren, dus is het niet erg als je ‘m soms vergeet. Deze vetplant kan uitlopen, maar je kunt de bladeren met gemak bijknippen waar je maar wilt.

Cactus

Van cactussen heb je mini-varianten. Een ding is zeker: cactussen groeien erg langzaam. Dus mocht je een kleiner formaat cactus op de kop tikken, dan weet je in ieder geval zeker dat ie voorlopig niet erg groot zal worden.

Bonsai

Wat voor cactussen geldt, geldt ook voor een bonsai-boompje. Er gaan jaren overheen voordat een bonsai echt groot is. Na 12 jaar kan het boompje nog maar zo’n 30 centimeter zijn. Dus koop je nu een klein exemplaar, dan blijft ie dat voorlopig ook.

LEES OOK
Stuur je kamerplant af en toe naar buiten

Mexicaanse dwergpalm

De naam van deze Mexicaanse dwergpalm verklapt al dat deze plant niet groot zal worden. Toch zal deze palm, ondanks zijn kleine formaat, opvallen door de mooie bladeren. Voor een tropische touch in huis! 

Bananenplant

Bananenplanten kunnen reusachtig worden onder de juiste omstandigheden, maar in huis is een klein formaat ook voldoende. Dit is de perfecte plant voor in de vensterbank, want hij houdt van direct zonlicht.

Meloenplant

De Meloenplant heeft zijn naam te danken aan zijn bladtekeningen: het lijkt net of er kleine watermeloenen aan hangen. Echt een schatje van een plant, want groot wordt de meloenplant niet.

Monstera Monkey Leaf

De mega bekende gatenplant heb je ook in een variant die niet te groot groeit: de Monstera Monkey Leaf. Dit is als het ware de compacte versie van de klassieke Monstera, lief hè?

Calathea

Calathea Insignis valt niet alleen op door zijn bijzondere kleuren en bladtekeningen. De bladeren leven ook een eigen leven en gaan dicht als het donker wordt. ’s Ochtends kun je dan weer genieten van de mooie bladtekeningen.

LEES OOK
Pop of color: de mooiste kamerplanten met gekleurd blad

nog meer: tuinieren