WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wilde wingerd

De wilde wingerd Parthenocissus quinquefolia is een klimplant die wel twintig meter lang kan worden en in staat is hele muren of schuttingen te bedekken. In de zomer isoleert het groene blad tegen de warmte. Daarna verschijnen de herfstkleuren die variëren van oranje tot vuurrood. Vooral prachtig als de zon erop schijnt. 

Hoe groeit de klimplant wilde wingerd?

Deze klimplant doet het goed tegen elke muur. Verhaaltjes als ‘zouden deze plant en bijvoorbeeld klimop de muur aantasten’, zijn onzin. Als er goed gevoegd is en het niet oude kalkrijke voegen zijn, tast de wilde wingerd de muur niet aan. Wat wel waar is, is dat op hout en glas de hechtwortels bijna niet te verwijderen zijn. Het mooist komt ze tot haar recht als er één enkel exemplaar tegen een muur wordt geplant. Binnen een paar jaar kan de wingerd een hele muur als een waaier bedekken. De plant kan tegen alle muren geplant worden, behalve tegen een muur op het noorden.

Wanneer bloeit de wilde wingerd?

Deze plant bloeit aan het einde van het voorjaar, maar de groengele bloemen vallen nauwelijks op. De wilde wingerd is een makkelijke klimmer die weinig eisen stelt. Hoewel de plant in de winter al haar blad verliest, staat daar tegenover dat het blad in de andere jaargetijden telkens een andere sierwaarde heeft. In de lente verschijnen de groene bladeren, die in de loop van de zomer steeds bonter zullen verkleuren, tot in het najaar een waar kleurenspektakel te zien is.

Is de wilde wingerd winterhard?

De wilde wingerd is goed winterhard, maar alleen niet wintergroen. De plant verliest zijn bladeren in de winter. In het voorjaar komt er weer nieuw grond blad aan de plant, die gedurende het jaar prachtig verkleurd.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Parthenocissus quinquefolia?

De Parthenocissus quinquefolia stelt weinig eisen voor een standplaats. Alleen niet tegen een muur op het noorden. Verder is het voor aanplant bij muren van belang om de grond te verbeteren omdat deze meestal droog is en vaak puin bevat.

Kan ik de Wilde wingerd snoeien?

Snoei is niet nodig, maar kan het gehele jaar worden uitgevoerd als de wilde wingerd dreigt glas of hout te overwoekeren. Aarzel dan niet om de snoeischaar in de hand te nemen, de wingerd kan het hebben. Geef elk voorjaar wat organische mest.

Geïnteresseerd in planten die je tegen de muur of schuur kan laten groeien? Neem dan eens een kijkje bij het artikel verticaal tuinieren voor meer voorbeelden of bekijk meer leuke klimplanten.

jvt5d9d82r4k_w2400.png

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Parthenocissus quinquefolia

Familie

wilde wingerd

Familie latijns

quinquefolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen wegknippen bij hout en glas.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

elke grondsoort

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

1500

Beschrijving

tot 15 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend