WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Virginische jeneverbes

De Virginische jeneverbes Juniperus virginiana ‘Hetz’ heeft grijsblauw loof en kan – in tegenstelling tot de meeste coniferen – goed tegen snoeien. Het is een sterke conifeer.

Waarvoor wordt het hout van de Virginische Jeneverbes gebruikt?

De Virginische jeneverbes is afkomstig uit Noord-Amerika (met name de staat Virginia), waar het hout bekend staat als pencil cedar. Deze houtsoort wordt gebruikt om potloden van te maken. Het hout geeft een typische geur af die tevens insecten op een afstandje houdt.

Wat voor blad heeft de Juniperus?

De bladeren van de Virginische jeneverbes zijn zowel naaldvormig als schubvormig. De jeneverbes dankt haar naam aan de bessen die gebruikt worden bij het destilleren van jenever.

Waarvoor wordt de Jeneverbes voor gebruikt?

Verder wordt de bes toegepast in de keuken bijvoorbeeld in marinades vanwege de kruidige smaak. Ook wordt hij gebruikt in de farmaceutische industrie als grondstof voor krampstillende en desinfecterende medicijnen.

Welke soorten Juniperus virginiana ‘Hetz’ zijn er?

Van de jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen en hij is daarmee een belangrijke conifeer. Meer weten over de verschillende soorten? Neem dan een kijkje in de plantenindexDe jeneverbes kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De vrouwelijke bomen worden in mei en juni bevrucht doordat de wind zaad van de mannelijke exemplaren met zich mee brengt. Dit stuifmeel kan allergische reacties veroorzaken. De gevormde kegelvormige bessen worden blauw tot zwart van kleur en blijven aan gedurende de winter. Deze jeneverbessen vormen en voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren.

Wat voor bodem is geschikt voor de Virginische jeneverbes?

Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe.

Kan ik de Jeneverbes snoeien?

Snoeien wordt afgeraden vanwege het ontstaan van kale plekken. Mest is niet echt nodig, maar indien deze wordt toegevoegd, dan bij voorkeur iets zure mest.

Wat voor ziektes kan de Juniperus krijgen?

De jeneverbes kan wel een aantal specifieke ziekten krijgen zoals jeneverbesmot, jeneverbesschildluis en jenenverbestakluis. De rupsen van de mot zijn schadelijk. Zij spinnen de bladeren aan elkaar, die daardoor beschadigen en afsterven. Knip de aangetaste scheuten weg of maak gebruik van een insecticide. De luizen zuigen het sap van de jeneverbesplant op en kunnen veel schade toebrengen. Bestrijd ze met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Ook coniferenkanker dat wordt veroorzaakt door een schimmel kan de jeneverbes zwaar aantasten. Je herkent het ziekbeeld aan de takken die op de plaats van de kanker dikker worden en daarna dunner zijn. Er is geen middel tegen. Aangetaste delen kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen.

Bestel de plant hier.

ktm5hje8p3bt_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Juniperus 'Hetz'

Cult

'Hetz'

Familie

Virginische jeneverbes

Familie latijns

virginiana

Onderhoud

Verzorging

Verwijder dikke lagen sneeuw in de winter zodat doorbuigen wordt voorkomen.

Snoeien

Snoeien in het voorjaar.

Bemesting

In het voorjaar matig coniferenmest geven.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor schrale en lichtzu

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de meeste bessen

Hoogte

Minimaal

120

Maximaal

150

Beschrijving

120-150 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

groen, komt weinig voor

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen