WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vingerplant

Is de Fatsia japonica een kamerplant?

De vingerplant, Fatsia japonica, populair als kamerplant, komen we ook in de tuin tegen. Het is familie van de klimop, maar dan wel een verre neef. Hij is vooral populair vanwege zijn prachtige blad. Donkergroen, glimmend en een leerachtig dat een beetje tropisch aandoet. Met een beetje fantasie vormt het blad vingers aan een hand. Vaak wel iets meer dan vijf, tot zo’n negen stuks. Je kunt er het hele jaar van genieten want hij is net als de klimop wintergroen. Klimmen doet hij echter niet.

Is de Vingerplant vorstbestendig?

Bijzonder van deze plant is de ingebouwde bescherming tegen vorst. Normaliter steken de bladeren parmantig schuin omhoog. Maar als de temperatuur onder nul komt, vouwen de bladeren zich terug om de stam te beschermen. De bloei van de vingerplant is heel laat in de tuin (de kamerplant bloeit niet). Dit gebeurt in oktober – november. De bloemen zijn witachtig en geuren niet. Ze bevatten wel veel nectar voor insecten, maar vlinders en bijen zijn er in deze periode van het jaar niet meer.

Wat voor standplaats heeft de Vingerplant nodig?

De vingerplant staat het best op een beschutte plaats en kan goed schaduw verdragen. De plant heeft weinig onderhoud nodig. De natuurlijke groeiwijze zorgt ervoor dat het een boom(pje) wordt. De onderste bladeren worden na verloop van tijd lelijk en kun je verwijderen.

Meer weten over het laatste tuinnieuws? Hou dan onze tuinblog in de gaten. Meer informatie over verschillende soorten bloemen, planten en bomen is te vinden in de plantenindex.

Bestel de plant direct.

bbo58hl83h0e_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Fatsia japonica

Familie

vingerplant

Familie latijns

japonica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Lelijke bladeren onder aan stam verwijderen.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

redelijk

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witachtig

Bloeitijd

Begin

Oktober

Eind

November

Overige

Groenblijvend

wintergroen