WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vetkruid

Het vetkruid Sedum spurium ‘Purpurteppich’ bloeit donker purpurrood. Sedum spurium komt uit de Kaukasus. Het is een borderplant, rotsplant en randplant. Zodenvormende vaste plant, die veelal een hoogte bereikt van 10 à 15 cm. De stengels zijn kruipend-opstijgend. De overstaande bladeren zijn donkergroen van kleur. De bloemen bevinden zich in dichte eindstandige, tot 5 centimeter brede tuilen.Het blad en de bloemen van het vetkruid.

Wat voor soorten vetkruid zijn er?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum of vetkruid: van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

Wat is de functie van de bladeren van vetkruid?

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest, wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor grond is geschikt voor Sedum spurium ‘Purpurteppich’?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon.

Hoe kan ik Sedum snoeien?

Door vorst afgestorven plantendelen kunt u het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als u dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

juu5hea8chst_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Sedum 'Purpurteppich'

Cult

'Purpurteppich'

Familie

vetkruid

Familie latijns

spurium

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip in het voorjaar de oude stengels af.

Bemesting

Geef de plant een basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

zand- of lichte zavelgrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

15

Beschrijving

10-15 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

purperrood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen