WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Struikveronica

Wat voor bloemen krijgt de Struikveronica?

De struikveronica Hebe ochracea ‘James Stirling‘ is een dwergvorm van deze toch al kleine soort. De aanduiding ochracea van deze soort staat voor lichtgeel of oker. Dit slaat op de kleur van het loof van dit kleine struikje. Dit blad is zeer klein en schubvormig, waardoor deze heester iets wegheeft van een lage conifeer. Net als de conifeer verliest hij geen blad in de winter. Hoewel hij primair voor het blad wordt aangeplant, bloeit deze struikveronica aardig met witte bloempjes. Deze soort is een van de best geschikte voor ons klimaat, vanwege de redelijke winterhardheid. Dat is wel prettig want met name in de sneeuw is het een prachtig plaatje. Deze is vernoemd naar een opzichter van de staatstuinen in Nieuw-Zeeland, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

Is de Hebe ochracea een bodembedekker?

De Latijnse naam van deze klein struik, Hebe, is vernoemd naar de Griekse godin van de jeugd. Hebe heet in het Nederlands struikveronica. Het is de houtige variant van de plant Veronica. Het struikje is een favoriet in tuinen met weinig onderhoud. Het is een mooie bodembedekker waar je niet naar om hoeft te kijken. Qua onderhoud dan, want dit groenblijvende struikje heeft veel te bieden. Vrij apart voor de plantenwereld is de aanwezigheid van twee meeldraden, de mannelijke geslachtsdelen. Dan heeft u wel een loep nodig om dit te bekijken.

Is de Struikveronica winterhard?

De soort is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar het zich heeft aangepast aan gematigde tot subtropische klimaten. Daarom is de variëteit groot. Het blad heeft groen als basiskleur, maar allerlei tinten geel, grijs, paars en rood zijn hieraan toegevoegd. De bloemkleur varieert van wit, via roze en blauw tot dieppaars. Helaas zijn de mooiste variëteiten niet goed winterhard, maar dat neemt niet weg dat een aantal mooie struiken geschikt zijn voor ons klimaat.

Wat voor standplaats is geschikt voor Hebe ochracea ‘James Stirling’?

In de zon krijgt Hebe de meeste bloemen. Verder is het belangrijk dat de grond compostrijk is en niet te droog wordt.

Hoe kan ik de Struikveronica snoeien?

Stengels die tijdens vorst zijn ingevroren mogen gesnoeid worden. Nadat de plant gesnoeid is, of beschadigd door vorst, loopt hij weer uit. Sommige bontbladige soorten vormen stengels met groen blad. Deze moeten worden gesnoeid. Snoeien kun je het beste in het midden of aan het einde van het voorjaar doen. Na de bloei, in de zomer kan de struik worden bijgeknipt. Struikveronica is niet honderd procent winterhard bij harde vrieswind. Bescherm dan de planten door bijvoorbeeld dennen- of sparrentakken schuin in de grond te plaatsen, zodat de wind er overheen blaast. Indien de plant toch invriest, kun je deze in april terugknippen.

Bestel de plant hier.

imk5s2t89809_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Hebe 'James Stirling'

Cult

'James Stirling'

Familie

struikveronica

Familie latijns

ochracea

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vrieswind.

Snoeien

Indien ingevroren snoeien na vorst.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

matig

Bodem

in elke tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

25

Beschrijving

25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

wintergroen