WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Olijfwilg

De olijfwilg Elaeagnus pungens ‘Goldrim’ is gekweekt in Nederland en heeft een gele bladrand die mooi contrasteert met het groen.

Wat is de functie van de Olijfwilg?

Verwar de olijfwilg niet met de olijfboom, het is niet eens familie. Ondanks dat Elaeagnus is afgeleid van het Griekse woord elaia dat olijf betekent. De olijfboom, overbekend als producent van olijven voor vooral olijfolie, is een boom die alleen goed gedijt in een warm klimaat zoals rond de Middellandse Zee. De olijfwilg echter is ook geschikt voor ons klimaat. Hij draagt ook vruchten, maar die lijken lang niet altijd op olijven. De olijfwilg wordt vooral vanwege het vaak mooie blad toegepast. Dat blad is soms grijs van kleur, wat in dit geval duidt op een goede droogteresistentie. Heel bijzonder zijn de bruine of zilverwitte schubben op de bladeren en takken die voor een wat metaalachtige glans zorgen. De stekelige olijfwilg komt uit Japan. De naam stekelige olijfwilg dankt deze struik vanzelfsprekend aan zijn gedoornde takken. Deze soort is geliefd vanwege zijn mooie leerachtige blad, dat aan de rand licht is gegolfd. Bij ons zie je vooral kweekvormen met bont blad. De bloei vindt pas plaats in oktober, maar is vrij onopvallend. Er komen slechts zelden vruchten uit, maar als je geluk hebt, kun je ze na de winter zien in mei. Ze zijn lichtrood.

Wat voor standplaats is geschikt voor Elaeagnus pungens ‘Goldrim’?

De natuurlijkste plaats voor een olijfwilg is een warme zonnige plek op een droge vrij arme grond. Hij verdraagt ook halfschaduw, maar zal minder bloeien en vrucht dragen. Deze wilg kan ook op rijkere grond worden geplaatst, maar produceert dan meer blad en minder bessen.

Hoe kan ik de Olijfwilg snoeien?

Als jouw olijfwilg een heg vormt, dan doet het er weinig toe omdat er door snoei meestal geen vruchten zijn. Snoei voor deze olijfwilg is afhankelijk van zijn toepassing. Als haag dien je te wachten tot juli omdat de groei pas laat op gang komt. Als je ook de haag strak in de winter wil hebben, kun je dit herhalen in oktober. Als vrijstaande struik kun je hem eventueel modelleren in maart, maar dit is alleen nodig als hij te groot groeit voor de tuin. ‘Goldrim’ is een cultivar met bont blad. Wanneer er takken met alleen groen blad ontstaat, dien je deze direct af te snoeien.

dfs5n6o86vsw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Elaeagnus 'Goldrim'

Cult

'Goldrim'

Familie

stekelige olijfwilg

Familie latijns

pungens

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Struik in maart. Haag in juli en evt. oktober. Verwijder takken met groen blad.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

redelijk

Bodem

voorkeur arm

Vochtigheid

voorkeur droog

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Oktober

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

wintergroen