WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sierkers

De sierkers Prunus subhirtella ‘Fukubana’ bloeit in de winter karmijnroze. Het geslacht Prunus is enorm groot. 

Wat zijn eigenschappen van de Prunus subhirtella?

De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Hoe bloeit de Prunus subhirtella?

De sierkers is een bijzondere boom omdat deze als een van de weinige in de winter bloeit. Dat is prettig omdat we dan niet rijk bedeeld zijn met bloeiende planten. Het is een prachtig gezicht wanneer deze boom zijn wit tot roze bloesem krijgt.

Hoe groeit de Prunus subhirtella?

De sierkers stamt uit Japan en kan daar wel twintig meter hoog worden. Bij ons is dat eerder zo’n vier tot zeven meter. Ze zijn daarom niet geschikt voor kleine tuinen. De natuurlijke vorm is redelijk grillig en open.  De soortnaam subhirtella betekent van onderen behaard. In dit geval geldt het voor de bladeren die aan de onderkant op de nerven licht behaard zijn.

Hoe moet ik de Prunus subhirtella ‘Fukubana’ verzorgen?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Meer informatie is te vinden in het artikel grondsoorten. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op.

Kalk strooien

De sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon. Daarom kun je elk voorjaar wat kalk strooien aan de voet bij de deze boom. Snoeien is niet nodig vanwege zijn mooie natuurlijke vorm.

32l5ixs829z2_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus 'Fukubana'

Cult

'Fukubana'

Familie

sierkers

Familie latijns

subhirtella

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geef in het voorjaar kalk.

Winterhard

uitstekend

Bodem

kalkhoudend

Vochtigheid

niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

karmijnroze

Bloeitijd

Begin

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend