WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Rodgersia

De Rodgersia podophylla komt uit Japan en Korea. Hij is uitstekend als borderplant, solitair en ook geschikt voor heestergroepen.

Wat zijn eigenschappen van de Rodgersia podophylla ‘Rotlaub’?

De Rodgersia podophylla ‘Rotlaub’ is een cultivar met bij het uitlopen roodbruin blad dat ook daarna vrij donker van kleur blijft. De betrekkelijk kleine bloeiwijzen zijn crèmeachtig wit (juni-juli). De planten bereiken een hoogte van 75-100 cm. Verder is deze gelijk aan de soort.

Wat voor een bladeren heeft de Rodgersia podophylla ‘Rotlaub’?

Deze soort is op de eerste plaats een bladplant. Het blad is handvormig samengesteld, de deelblaadjes zijn gekarteld. Ze lopen bronskleurig uit en kleuren daarna groen. In het najaar nemen ze weer een andere kleur aan, namelijk koperkleurig, waarna ze snel afsterven.

Hoe groeit de Rodgersia podophylla ‘Rotlaub’?

Rodgersia dankt haar naam aan de Engelse admiraal John Rodgers die een expeditie naar Oost-Azië leidde waarbij deze bosplanten werden ontdekt. Er zijn diverse soorten. Het zijn prachtige bladplanten die in de zomer ook nog mooi bloeien (de bloempluimen steken dan royaal boven de fraaie bladeren uit). De planten groeien in het begin heel langzaam. Echter, als je ze met rust laat, gaan ze heel lang mee en kunnen ze de border verder vullen als ze zich langzaam uitbreiden.

Rodgersia podophylla ‘Rotlaub’ algemeen onderhoud

Het is goed Rodgersia zo veel mogelijk zijn natuurlijke omgeving te gunnen. Vrij vochtige grond, die bij voorkeur humusrijk moet zijn en ruim voldoende voedsel moet bevatten. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. De mooiste exemplaren komen voor op beschutte lichtbeschaduwde plaatsen. Laat de plant na het planten zoveel mogelijk met rust. Zorg ervoor de wortelstokken niet te beschadigen. Wel is het goed hem in de herfst wat blad of bladaarde te geven, zoals hij ook op natuurlijke wijze in het bos gehad zou hebben. Kijk uit dat de grond niet uitdroogt.

f4r5rkm87i6j_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rodgersia 'Rotlaub'

Cult

'Rotlaub'

Familie

Rodgersia podophylla

Familie latijns

podophylla

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Terugknippen in voorjaar.

Bemesting

Bemest in najaar met blad(aarde).

Winterhard

zeer goed

Bodem

voedsel- en humusrijk

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

100

Beschrijving

75-100 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

crèmekleurig tot geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend