WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pijpenstrootje

Het pijpenstrootje, Molinia caerulea ‘Moorhexe’, heeft heel donkerbruine stengels en vormt bijna zwarte bloeiaren. De plant blijft wat lager dan de soort (60 cm). Het blad verkleurt geelbruin.

Behoort het Pijpenstrootje tot de grassoorten?

Veel mensen kennen in ieder geval één soort Molinia, namelijk het pijpenstrootje, het gras dat de heidevelden overwoekert. Het is een echte grassoort, want hij behoort tot de Poaceae, net als de grassen uit het gazon. Maar Molinia bloeit prachtig en heeft een heel mooie herfstkleur. Er zijn enkele soorten in cultuur, maar vooral hun kweekvormen zijn zeer geliefd in de tuin. In nazomer en herfst wuiven de bloeiaren hoog boven de bladeren uit. Dan zijn de planten eigenlijk op hun mooist.

Wanneer bloeit de Molinia caerulea?

Molinia caerulea is het pijpenstrootje van de heidevelden. Een plant met vrij stijve stengels (tot 80 cm) waarmee vroeger de lange stelen van de stenen pijpen werden schoongemaakt en doorgestoken. De plant wordt voor heemgebruik wel geteeld, maar weinig aangeboden. Het groene blad wordt later geel. Lichtbruine bloeiaren in augustus-oktober. Diverse kweekvormen zijn veel algemener.

Wat voor grond is geschikt voor Molinia caerulea ‘Moorhexe’?

Pijpenstrootjes groeien in de natuur vaak op schrale, wat zure grond, maar in de tuin doen ze het goed in elk type grond. Als deze maar niet te voedselrijk is. Humus in de grond is wel prima, dus geef bijvoorbeeld in het voorjaar wat gedroogde koemestkorrels en bedek de grond rond de planten met compost.

Moet ik het Pijpenstrootje snoeien?

In het voorjaar de afgestorven plantendelen wegknippen (pas op geen jonge scheuten te beschadigen). De planten kunnen vrij veel droogte hebben, maar geef bij aanhoudende droogte wel water.

Bestel de plant hier.

7rr5qgd8eri0_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Molinia 'Moorhexe'

Cult

'Moorhexe'

Familie

pijpenstrootje

Familie latijns

caerulea

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte royaal water geven.

Snoeien

In het voorjaar snoeien.

Bemesting

Matig voeding geven (in het voorjaar)

Winterhard

volkomen

Bodem

normale, niet te voedselrijke tu

Vochtigheid

matig tot vrij droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

60

Beschrijving

60 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

donkerbruin

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend