WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

Welke kleur bloemen krijgt de Geranium cantabrigiense ‘Cambridge’?

De ooievaarsbek Geranium cantabrigienseCambridge‘ bloeit licht violet en is een goede bodembedekker.

Is de Geranium een potplant?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Is de Ooievaarsbek een goede bodembedekker?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast. De Geranium cantabrigiense is een natuurlijke kruising tussen Geranium dalmaticum en Geranium macrorrhizum, de eerste uit Dalmatië, Montenegro en Albanië, de tweede uit Centraal- en Zuid-Europa. Dit is een van de bekendste bodembedekkers, die ook op donkere plaatsen groeit. Deze ooievaarsbek is praktisch wintergroen en in de winter kleurt het blad voor een deel rood. Ook verspreiden de bladeren een aparte geur.

Welke grond is geschikt voor de ‘Cambridge’?

De Geranium cantabrigiense ‘Cambridge’ stellt weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Voorkeur voor een vruchtbare, goed doorlatende grond in volle zon of halfschaduw. Geranium cantabrigiense ‘Cambrigde’ kan nog wat diepere schaduw verdragen.

Kan ik de Ooievaarsbek snoeien?

Snoei ooievaarsbek kort, zo kunnen ze fris uitlopen.

 

Bestel de plant direct.

0865rcb82dfa_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

vrijwel wintergroen

Latijns

Geranium 'Cambridge'

Cult

'Cambridge.

Familie

ooievaarsbek

Familie latijns

cantabrigiense

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig

Snoeien

Snoei kort voor een frisse uitloop.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

betrekkelijk groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

25

Beschrijving

20-25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

violet

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

vrijwel wintergroen