WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

Geranium ‘Ballerina’

‘Ballerina’ groeit zeer compact en heeft grijsgroen blad. De bloemen zijn roze met een donkere adering.

Geranium of Pelargonium?

Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Geranium als bodembedekker

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

De Geranium cinereum (Ooievaarsbek) komt uit Pyreneeën, Apennijnen. Mooie rotsplant en ook heel geschikt voor zgn. mini-rotstuintjes en grote bakken en schalen. Mooi bij kleine Campanula-soorten. Slechts 15 tot 20 cm hoog plantje waarvan de bladeren een grijze beharing bezitten. De bloemen zijn alleenstaand en roze of wit van kleur. In het wild geldt deze soort als tamelijk variabel. De bloemen verschijnen in juni-juli.

Hoe verzorg ik de geranium ‘Ballerina’?

De ‘Ballerina’ stelt weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel planten water geven. Deze soort kan met minder vocht toe dan de meeste van zijn soortgenoten. er moet ook wat meer zonlicht zijn voor een goede groei en bloei. De grond moet goed doorlatend zijn. Na de winter, waarin de planten soms iets zijn ‘opgevroren’, ze weer op de juiste diepte planten.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Hou dan onze tuinblog in de gaten.

m6l5d4j8lrwp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Geranium 'Ballerina'

Cult

Ballerina

Familie

Ooievaarsbek

Familie latijns

cinereum

Onderhoud

Verzorging

Bij langdurige droogte extra water geven.

Snoeien

In het voorjaar afgestorven bladeren en stengels wegknippen.

Bemesting

Na het opschonen organische basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig tot normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, eventueel iets getemperd licht

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

20

Beschrijving

15-20 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

roze, lila

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

groenblijvend