kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Noorse esdoorn

Hoe ziet de Noorse esdoorn eruit in bloei?

De Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ is een roodbladige Noorse esdoorn. Na 10 jaar heeft hij een hoogte bereikt van zo’n 5 meter. De Noorse esdoorn is een snelle groeier met een mooie, dichte ovale kroon. Dat komt omdat aan takken die zaden gedragen hebben geen eindknop gevormd, waardoor deze gaffelvormig verder groeien. In het voorjaar als er nog geen blad aan de boom zit verschijnen gele bloemen. Bijen zijn er blij mee, want er is nog weinig ander voedsel te vinden. In de herfst vormt de boom de bekende gevleugelde zaden en verkleuren de heldergroene bladeren naar geel.

Is de Acer platonoides vorstbestendig?

De Acer komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. Meer weten over de verschillende soorten? Neem dan een kijkje in de plantenindex. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven. Vanwege zijn Noord-Europese oorsprong is het een zeer sterke en vorstbestendige boom. Ook is hij resistent tegen uitlaatgassen en daarom zien we hem regelmatig terug in steden.

Wat voor bodem is geschikt voor de Esdoorn?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken.

 

Bestel de plant direct.

l3353ct8fe8e_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Acer 'Crimson Sentry'

Cult

'Crimson Sentry'

Familie

Noorse esdoorn

Familie latijns

platanoides

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien is niet nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

vochthoudende, goed gedraineerde

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

500

Maximaal

500

Beschrijving

5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

donkerrood

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend