WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Narcis

Wat voor bloemen krijgt de Narcis?

Narcissus ‘February Gold’ is een vroege bloeier (maart) met volledig gele bloemen. De bloemen zijn er in verschillende soorten en maten maar ze zijn altijd opvallend. Vele ervan geuren verrukkelijk. Iedereen kent deze sterke en geliefde bol wel, die zelfs zó enthousiast is dat hij zichzelf uitbreidt. Van nature komt hij ook in veel gebieden voor: Europa, Noord-Afrika, Zuidwest- en Oost-Azië. Ze bloeien in maart-april, worden niet hoger dan zo’n 20 cm en de bloemen zijn wit of geel met sterk naar achteren gerichte bloemdekblaadjes.

Wat is het verhaal achter de Narcis?

Het verhaal achter de naam Narcissus over de schone jongeling is algemeen bekend. Narcissus werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld in het water en bleef net zo lang kijken tot hij dood was. Op die plaats groeide een narcis. Minder bekend is dat in narcissen de stof galantamine zit, dat ingezet wordt bij de ziekte van Alzheimer. Dit zijn narcissen die vooral eigenschappen van de soort Narcissus cyclamineus uit Portugal vertonen.

Wat voor standplaats is geschikt voor Narcissus ‘February Gold’?

Narcissen houden van iets vochtige grond met voldoende humus. In wat zwaardere schaduw groeien ze nog wel, maar bloeien ze slecht. Ze worden in oktober-november geplant, waarna de meeste kunnen verwilderen. Ze zijn volkomen winterhard.

Hoe kan ik de Narcis het beste onderhouden?

Knip het blad liever niet af, omdat de bol via het blad voeding krijgt voor het volgende seizoen. Tijdens de groei kunt u eventueel wat lichte voeding geven en als het in die periode erg droog is wat water geven. Deze hybriden moeten absoluut in vrij vochtige (niet natte!) grond groeien, anders doen ze het niet goed.

Meer over andere soorten narcissen kunt u lezen in de plantenindex. Verder vindt u op de site allerlei handige tips en adviezen op tuingebied.

v9b54y68zws1_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Narcissus 'February Gold'

Cult

'February Gold'

Familie

narcis

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte water geven.

Snoeien

Niet afknippen.

Bemesting

Bij het uitlopen organische mest geven.

Winterhard

goed

Bodem

vochtige, goed doorlatende, humu

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon en halfschaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

20

Beschrijving

20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend