WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Leucothoe

Hoewel deze plant officieel Leucothoe ‘Zeblid’ heet, is de bekendere naam waaronder deze te koop is ‘Scarletta‘. Het jonge blad van de ‘Zeblid’ is paars, wordt in de zomer groen en verkleurt in de winter tot rood.

Wanneer bloeit de Leucothoe ‘Zeblid’?

Leucothoe heeft witte bloempjes in mei, maar vooral heel veel mooi verkleurende bladeren en die zijn dan ook de pracht van deze struikjes. Ze verkleuren tussen rood en groen en blijven ook in de winter de tuin kleur geven. Ze zijn vooral te zien onder rododendrons en in heidetuinen.

De geschiedenis van de Leucothoe

Leucothoe (spreek uit leu-ko-to-ee met de nadruk op ‘ko’) heeft geen aparte Nederlandse naam. De naam Leucothoe komt uit de Griekse mythologie. Een Babylonische prinses met deze naam was een geliefde van de god Apollo. Haar vader keurde deze liefde niet goed en hij begroef haar daarom levend. Apollo redde haar leven door haar in een plant te veranderen. Ze is een mooie en populaire plant geworden.

Hoe onderhoud ik de Leucothoe ‘Scarletta’?

‘Scarletta’ behoort tot de heideachtige planten en staan graag beschut in humusrijke, zure, vruchtbare grond. Geef na het inplanten royaal water. Het is zelfs goed om rond de planten een ondiep geultje te maken en daar de eerste weken na het planten wekelijks water in te gieten. Het is goed om ieder jaar na de bloei (dus in de zomer) een paar oudere takken weg te nemen om de struiken te verjongen.

In het voorjaar kun je een kalkvrije basisbemesting geven. Het beste is speciale mest voor zure-grondplanten. Breng boven de wortels een mulchlaag van schorssnippers aan. Een handige video over het aanbrengen van een mulchlaag is te vinden op de site. Dat helpt tegen uitdroging van de grond en gaat onkruidgroei tegen. Bovendien blijft de grond daardoor zuur.

 

Bestel de plant direct.

65b5xif8e6i8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Leucothoe 'Zeblid'

Cult

'Zeblid'

Familie

Leucothoe

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Verjong regelmatig door oudere takken weg te nemen.

Bemesting

In het voorjaar bemesten met humusrijke zure mest.

Winterhard

goed

Bodem

zuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

(half)schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

100

Beschrijving

40 centimeter tot 1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

groenblijvend