WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lampionplant

De lampionplant is bij de meesten wel bekend, lees meer over de soort franchetti

Wat is de Physalis alkekengi voor plant?

De lampionplant Physalis alkekengi var. franchetti valt niet erg op door de bloemkleur. De zaaddozen echter zijn vlammend oranjerode papierachtige lampionnetjes met felgekleurde bessen. Ze blijven lang aan de plant zitten. Het is de enige lampionplant die geteeld wordt.

Wanneer komen er lampionnen aan de lampionplant?

Physalis alkekengi is een vaste plant, maar het zal je waarschijnlijk niet meevallen deze plant langer dan een jaar in de tuin te houden. Van het geslacht Physalis is alkekengi in Nederland de meest bekende soort. De bekende lampionnen verschijnen in augustus. Laat ze niet te lang aan de plant zitten, want door neerslag kunnen ze gaan schimmelen, en dan heb je er niets meer aan. De plant heeft ook medicinale krachten. De vruchten zijn werkzaam tegen blaasaandoeningen en helpen tegen reumatische klachten. Physalis, zoals de lampionplant botanisch is gedoopt, heeft z’n naam te danken aan het ballonvormige omhulsel van de besvrucht.

Is de Physalis alkekengi geschikt als snijbloem?

Op oude schilderijen – vaak met stillevens – komt deze geregeld voor om een herfststemming uit te drukken. Het Griekse woord physa(lis) betekent letterlijk blaas. Het opgeblazen vruchtomhulsel is niet de bloem, zoals velen denken. De bloem zelf is volstrekt onbetekenend. Na de bloei, die in juni/juli plaatsvindt, vormt zich het omhulsel van de vrucht. De vrucht (bes) heeft een oranje-gele kleur en is niet zichtbaar door het omhulsel eromheen. We kennen de plant dan ook meestal alleen maar als snij- of gedroogde bloem met die opvallende (circa 5 cm grote) oranjerode kegelvormige ‘bloemen’.

Hoe onderhoud ik de lampionplant?

De voorkeur gaat uit naar enigszins kalkrijke grond en zonnige standplaatsen. Houd er wel rekening mee dat de plant de neiging heeft om te woekeren. In China wordt deze plant immers al tot het onkruid gerekend.

 

Bestel de plant direct.

kd15ezw8t7tf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Physalis alkekengi

Cult

var. franchetii

Familie

lampionplant

Familie latijns

alkekengi

Onderhoud

Verzorging

Besproei de plant regelmatig tijdens de zomer.

Snoeien

Snoeien is niet nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

120

Beschrijving

80-120 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

crèmewit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend