WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kokardebloem

Wat is een kokardebloem?

De kokardebloem Gaillardia ‘Burgunder’ is een prachtige bloeier die een border mooi opfleurt. De bloem is bruinrood van kleur en heeft een aantal gele accenten.

Gaillardia is een geslacht waarvan zowel overblijvende als eenjarige soorten bekend zijn. De planten groeien bossig en bezitten behaarde, lancetvormige tot spatelvormige bladeren. De bloemhoofdjes zijn groot van stuk. Het centrum, opgebouwd uit buisbloempjes, is veelal geelachtig tot bruinrood. De lintbloempjes zijn vaak tweekleurig en de uiteinden zijn getand. In algemene zin zijn het wat ‘slordige’ planten, met name de overblijvende typen. Ook de als overblijvend bestempelde vormen leven in het algemeen niet lang.

Hoe plant je de kokardebloem?

De voorzichtige indruk bestaat dat zeer diep bewortelbare, lichte grond de beste kansen geeft op een wat langer leven. De cultivars worden gezaaid, maar ze kunnen ook door middel van wortelstek vermeerderd worden.

Kokardebloem als borderplant

De Gaillardia-cultivars komt uit Gaillardia aristata (synoniem voor Gaillardia grandiflora) en is een belangrijke ouder die hoort thuis in Noord-Amerika. Het is een goede borderplant, die het echter moeilijk zonder steun kan stellen. Eventueel combineren met een erg stevige plant zoals Salvia nemorosa. Anders tijdig met rijshout steunen. Afhankelijk van de cultivar 40 tot 75 cm hoge planten die lancet- tot spatelvormige bladeren bezitten. De bloemen zijn groot van stuk, tot 8 cm in doorsnede, en verschijnen in de zomerperiode. De lintbloempjes hebben diverse kleuren, waarbij geel en oranjerood (vaak in combinatie) het meest voorkomen.

Hoe verzorg ik de kokardebloem?

Een zonnige standplaats en een grond die goed doorlatend is en voldoende voedsel bevat geven de beste resultaten. Het beste is om deze plant half augustus terug te snoeien, omdat zij anders de winter niet overleeft door een tekort aan voedings-stoffen. Tips voor het snoeien vind je op onze site. Plant regelmatig jonge exemplaren.

Bestel de plant hier.

gw65pxl819y4_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Gaillardia 'Burgunder'

Cult

'Burgunder'

Familie

kokardebloem

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Terugsnoeien in augustus.

Bemesting

Geef organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

voedzaam en zeer diep bewortelba

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

70

Maximaal

70

Beschrijving

70 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

bruinrood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend