WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Klimop

Is de Klimop een bodembedekker?

De klimop Hedera helix ‘Green Ripple’ is een donkergroene bodembedekker. Vooral het sterk ingesneden blad met de lichtere nerven zijn decoratief.

Is Hedera een klimplant?

Hedera, klimop, is een van de meest gebruikte klimplanten. Het is van oorsprong een bosplant die via bomen en andere klimsteunen met zijn hechtwortels naar het licht toegroeit. Die oorsprong van de bosbodem maakt dat ze vrij veel schaduw kunnen verdragen. Zolang scheuten over de grond groeien vormen ze daar ook normale wortels, waardoor klimop ook een uitstekende, groenblijvende bodembedekker is. Klimop kan alles overwoekeren en tot enorme omvang uitgroeien. Het is voor één enkele plant geen probleem om een vlak van 10 bij 10 meter in 5 à 10 jaar totaal te overgroeien met haar opvallende pijlvormige blad.

Wat gebeurt er als de Klimop niet verder kan groeien?

Als klimop niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en ondergaat een gedaantewisseling. Nieuwe takken hebben geen hechtwortels meer. Het blad krijgt een ruitvorm. Klimop begint te bloeien en vormt bessen. Door te snoeien wordt deze fase nooit bereikt. Gewone klimop is een inheemse bosplant en dus buitengewoon goed bestand tegen ons klimaat. Nadeel daarvan is dat klimop alles overgroeit wat hij tegenkomt. Dat kan prachtig, maar ook lastig zijn. Door zijn sterke groei, kan hij doordringen in spleten in muren, naast kozijnen en onder dakranden, zodat de boel daar wordt ontwricht. Dat dus in de gaten houden. Een klimopbedekking houdt een muur droog en werkt als extra isolatielaag. Het is onzin dat klimop voegen uit gemetselde muren trekt. Alleen oude, al verkorrelde voegen kunnen worden aangetast.

Wat voor ondergrond is geschikt voor Hedera helix ‘Green Ripple’?

De Hedera helix ‘Green Ripple’ doet het in vrijwel elke grond die niet te arm of te droog is, maar optimaal is voedselrijke, humushoudende zandgrond. Als de plant niet goed meer groeit, doet een beetje mest vaak wonderen. Lang niet alle soorten en rassen zijn voldoende winterhard in ons klimaat. Zelfs de gewone klimop, die toch wel wat gewend is, zal in zeer strenge winters het blad verliezen, zeker wanneer hij in een boom groeit en dus veel wind vangt. De hoofdtakken blijven echter leven en zullen weer uitlopen.

Hoe kan ik de ‘Green Ripple’ snoeien?

Klimop kan het gehele jaar goed gesnoeid worden. Als je de bodembedekkers om de paar jaar afknipt, resulteert dit in een mooi, vlak, nieuw tapijt. De gesteltakken moet je natuurlijk sparen. Hetzelfde geldt voor een met klimop begroeide schutting: spaar de gesteltakken en knip verder alles weg. Het resultaat zal u zeker bevallen! Klimop kan last hebben van blad- en stengelvlekkenziekten. Eerst een bruinzwarte verkleuring op stengels of op het blad, daarna zwarte vruchtlichamen. De infectie gaat vooral via wonden, bijvoorbeeld door het snoeien. Treed vooral op bij bodembedekkers die in beschaduwde, vochtige omstandigheden groeien.

Bestel de plant hier.

hz25hiq86inu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Hedera 'Green Ripple'

Cult

'Green Ripple'

Familie

gewone klimop

Familie latijns

helix

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Kan het gehele jaar gesnoeid worden.

Bemesting

Mest is niet nodig.

Winterhard

goed

Bodem

voedselrijke, humushoudende zand

Vochtigheid

normaal vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon, (half)schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

donkergroen

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

wintergroen