WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleinste lisdodde

Typha minima, kleinste lisdodde, is een oever- of moerasplant. De dwerglisdodde is een kleintje vergeleken bij de twee andere soorten (Typha latifolia en Typha angustifolia).

Hoe hoog wordt de Typha minima?

De plant wordt niet hoger dan zo’n 80 centimeter. De dwerglisdodde kan in elke vijver met een kunstmatige bodem worden geplant, mits er vijf tot tien centimeter water boven de dodde staat. De sigaren van deze soort zijn kleiner en ronder dan die van de andere soorten.

Wat voor een bladeren heeft de Typha minima?

Dwerglisdodde heeft vanaf mei sierlijke smalle bladeren met ronde tot ellipsvormige kleine kolven. Het blad is grasachtig.

Typha minima in een tuin met vijver

Iedere watersporter kent ze: Typha minima. Ze staan in brede randen langs de oever van rivieren en meren. Watersporters weten dat deze natuurlijke oeververdediging kwetsbaar is. Aanmeren in een rietkraag is dan ook uit den boze. Wandelaars en fietsers bekijken deze waterpracht vanaf de andere kant. Vanaf de oever genieten zij van het zacht golvende riet en in de zomer van de chocoladekleurige sigaren. Menig vijverbezitter wil niets anders dan dit illustere plaatje nabootsen in zijn of haar eigen tuin. De lisdodde is dan een dankbaar goed. Het is een oeverbewoner, die deze illusie waar kan maken. Lisdodde is er in vele soorten en maten. Voor elke vijver van welke omvang ook is er wel een passende te krijgen.

Hoe moet ik de Typha minima verzorgen?

Lisdodden zijn agressieve groeiers, althans de grote en de kleine lisdodde. Ze zaaien zich sterk uit en woekeren. Met hun wortels groeien ze al snel door vijverfolie heen, met alle gevolgen vandien. Daarom is het verstandiger om alleen de dwerglisdodde in een tuinvijver met folie aan te planten. Zelfs in kleine vijvers zal deze de folie niet beschadigen. Kleine lisdodde kun je eventueel ook in middelgrote of grote vijvers met een kunstmatige bodem planten, maar dan heb je wel speciale bakken nodig.

Waar moet ik de Typha minima planten?

Plant grote lisdodde enkel aan in vijvers met een natuurlijke bodem die voldoende diep en groot is. Zo niet, dan kunnen ze zonder al te veel moeite het hele wateroppervlak innemen, waardoor er amper nog water zichtbaar is.  Laat de kleinste lislodde mooi uitkomen door het water helder te houden.

Bestel de plant hier.

0qj5wvr80sic_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladhoudend

Latijns

Typha minima

Familie

kleinste lisdodde

Familie latijns

minima

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

waterplant

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

80

Beschrijving

50-80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

roodbruin

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladhoudend