WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleine maagdenpalm

Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’ als bodembedekker

De kleine maagdenpalm Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’ bloeit zeer rijk met witte bloemen, maar groeit slechts langzaam. Er zijn twee soorten maagdenpalm, de kleine en de grote, respectievelijk Vinca minor en Vinca major. Het zijn de best bloeiende wintergroene bodembedekkers die sterk zijn en schaduw verdragen. Daarom worden ze in veel onderhoudsarme tuinen gebruikt. Onder bomen en struiken houden ze het onkruid weg. Ze zijn zo sterk dat het af en toe belopen van een volwassen plant geen probleem vormt.

Welke verschillende maagdenplanten zijn er?

De maagdenpalm heeft twee soorten stengels. De verticaal groeiende stengels dragen in het voorjaar de bloemen, meestal blauw. De horizontaal groeiende takken kruipen over de grond en gaan wortelen, zodat de bodem bedekt wordt. Hoewel geen echte klimplant, kan maagdenpalm ook klimmen als hiervoor aanknopingspunten zijn. Tot zover de overeenkomsten tussen de twee soorten maagdenpalm. Als je beide soorten in de tuin hebt, kun je de verschillen vergelijken. Anders moet je het doen met de volgende beschrijvingen. De kleine maagdenpalm heeft kleinere bladeren en bloemen. Hij bloeit eerder, soms al in februari en vormt een gesloten tapijt. Kleine maagdenpalm komt voor in de Ardennen en grote maagdenpalm komt uit Zuid-Frankrijk. Daardoor is kleine maagdenpalm beter winterhard en houdt hij meer van natte bosgrond. Tenslotte zijn er veel meer variëteiten van de kleine maagdenpalm, waardoor een grotere beschikbaarheid is van bloemkleuren, bloemvormen en bonte bladeren.

Hoe onderhoud ik mijn Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’?

Maagdenpalm groeit goed in vochthoudende grond die voldoende humus moet bevatten. Schaduw wordt goed verdragen, alleen bloeien de planten in de schaduw minder goed. Zolang het beoogde oppervlak nog niet bedekt is, hoef je niet te snoeien. Daarna kun je het beste in het voorjaar de plant verjongen en modelleren door hem te snoeien. Je knipt dan de horizontale twijgen weg. Anders gaat de plant op den duur woekeren. Als de plant onder een boom of struik staat is het goed de afgevallen bladeren van deze boom uit de maagdenpalm te verwijderen. Gelukkig is de plant vrij taai dus hoef je niet zo voorzichtig te doen. Doordat kleine maagdenpalm van nature in vochtige bosgrond staat, dien je tijdens droge perioden de plant extra water te geven.

 

Bestel de plant direct.

78a572w80jg3_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Vinca 'Gertrude Jekyll'

Cult

'Gertrude Jekyll'

Familie

kleine maagdenpalm

Familie latijns

minor

Onderhoud

Verzorging

Geef water tijdens droogte. Verwijder afgevallen (boom)bladeren in herfst.

Snoeien

In toom houden door in voorjaar horizontale twijgen weg te knippen

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

humusrijke, voedzame grond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

verdraagt schaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

25

Beschrijving

20-25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen