WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kardinaalshoed

Wat voor bloemen krijgt de Kardinaalshoed?

De kardinaalshoed Euonymus alatus is een bladverliezende soort uit China, Japan en Korea. De struik groeit uit tot een halfronde vorm. Hij kan ca. 2 meter hoog en breed worden en heeft prachtige kurklijsten op zijn hoekige takken. Meestal zult u geen vruchten aan deze plant zien, omdat bijna altijd manlijke exemplaren van deze tweehuizige soort worden toegepast. Maar hij heeft wel de mooiste herfstkleur. Het blad krijgt in de herfst opvallende geeloranje tinten. De witte onopvallende bloei valt in mei-juni.

Is de Euonymus alatus een bodembedekker?

Kardinaalshoed is een geslacht dat voor diverse doeleinden in de tuin wordt ingezet. Als liggende of kruipende bodembedekkers of als klimmende heesters. Er zijn twee groepen. De eerste groep wordt gekweekt vanwege de opvallend gevormde, gekleurde vruchten die de Nederlandse naam direct duidelijk maken. In die groep hebben de planten vaak takken met duidelijke rillen of kurklijsten en krijgt het blad meestal prachtige herfsttinten. De tweede groep wordt gekweekt vanwege het mooie bonte blad dat aanblijft in de winter. Daarbij gaat het vooral om compacte heesters die dicht groeien en soms in vorm worden gesnoeid.

Welke grond is geschikt voor de Kardinaalshoed?

Kardinaalshoed houdt van een zand- of leemgrond met voldoende humus. Klei is minder geschikt. Snoei eventueel na de bloei. Mulch in het voorjaar met compost. Naast de Euonymus alatus zijn er meer soorten van de kardinaalshoed. Meer informatie over de verschillende soorten is te vinden in de plantenindex.

Bestel de plant hier.

z9g56528desu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Euonymus alatus

Familie

Kardinaalshoed

Familie latijns

alatus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei evt. na de bloei

Bemesting

Goede voorraadbemesting in het voorjaar; mulchen

Winterhard

volkomen

Bodem

liefst zand- of leemgrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon en halfschaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend