WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kardinaalshoed

Hoe ziet het blad van Kardinaalshoed eruit?

De kardinaalshoed Euonymus fortuneiEmerald Gaiety‘ heeft vrij grote groene bladeren met een zilverwitte rand. Als struik wordt hij een ruime meter hoog, maar het is ook mogelijk hem hoger te laten klimmen.

Wordt de Euonymus fortunei gebruikt als heester?

Kardinaalshoed is een geslacht dat voor diverse doeleinden in de tuin wordt ingezet. Als liggende of kruipende bodembedekkers of als klimmende heesters. Er zijn twee groepen. De eerste groep wordt gekweekt vanwege de opvallend gevormde, gekleurde vruchten die de Nederlandse naam direct duidelijk maken. In die groep hebben de planten vaak takken met duidelijke rillen of kurklijsten en krijgt het blad meestal prachtige herfsttinten. De tweede groep wordt gekweekt vanwege het mooie bonte blad dat aanblijft in de winter. Daarbij gaat het vooral om compacte heesters die dicht groeien en soms in vorm worden gesnoeid. Euonymus fortunei valt in de tweede groep. Deze soort heeft bonte bladeren, maar bij een minder zonnige standplaats is het blad groener. De jonge bladeren zijn tot drie centimeter lang en dof donkergroen. Naarmate ze ouder worden, wordt de kleur frisser en het blad glanst licht. De twijgen blijven altijd groen en wortelen gemakkelijk in de grond (waardoor hij de bodem goed bedekt) of tegen een muur (waardoor hij eenvoudig klimt).

Wat voor bloemen krijgt de ‘Emerald Gaiety’?

De kardinaalshoed heeft kleine groenige bloemen die nauwelijks opvallen. Wanneer de bloemen opengaan, wordt de oranje zaadmantel zichtbaar. Deze vruchtjes verschijnen bij de meeste cultivars pas na jaren en zijn zelden talrijk.

Wat voor bodem is geschikt voor de Kardinaalshoed?

Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ houdt van een zand- of leemgrond met voldoende humus. Klei is minder geschikt. Euonymus fortunei is een gemakkelijke heester die goed groeit op een humusrijke bodem. Deze groenblijvende soort heeft voldoende vocht nodig. Dus geef tijdig water. Bescherm ze tegen uitdrogende wind en zeer strenge vorst. Hij kan zowel op zonnige als op beschaduwde plaatsen worden toegepast. Mulch de bodem boven de wortels.

Wanneer kan ik de Euonymus fortunei snoeien?

Snoei is mogelijk om de heester in toom te houden. Bij voorkeur in maart. Geef dan ook humusrijke organische mest. Een mogelijke plaag is de kardinaalsmutsstippelmot. De rupsen vreten het blad aan, waarna ze dichte spinsles maken. Je kunt er tegen spuiten met een insecticide op basis van deltamethrin.

 

Bestel de plant direct.

 

rze55sc8u1t2_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Euonymus 'Emerald Gaiety'

Cult

'Emerald Gaiety'

Familie

Kardinaalshoed

Familie latijns

fortunei

Onderhoud

Verzorging

Geef water tijdens droogte.

Snoeien

Snoei eventueel in voorjaar

Bemesting

In voorjaar humusrijke mest toevoegen.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke neutrale grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zoveel mogelijk zon voor gekleurd blad

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

125

Beschrijving

1,25 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

groenwit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

wintergroen