WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kardinaalshoed

De kardinaalshoed Euonymus europaeus heeft een spectaculaire herfstkleur (geel tot geelgroen) en de opvallende bessen, die giftig zijn. We zien hem vooral in de natuurtuin en buiten de tuin. Vanwege zijn grote afmetingen, een hoogte tot vijf meter en minimaal even breed, is hij namelijk niet geschikt voor een kleinere tuin. Deze kardinaalshoed komt bij ons voor in de natuur, vooral in de duinen. Daardoor is hij sterk en ook zeer geschikt voor het openbaar groen. De takken van deze soort zijn groen, wat niet veel voorkomt.

Is kardinaalshoed een bodembedekker?

Kardinaalshoed is een geslacht dat voor diverse doeleinden in de tuin wordt ingezet. Als liggende of kruipende bodembedekkers of als klimmende heesters. Er zijn twee groepen. De eerste groep wordt gekweekt vanwege de opvallend gevormde, gekleurde vruchten die de Nederlandse naam direct duidelijk maken. In die groep hebben de planten vaak takken met duidelijke rillen of kurklijsten en krijgt het blad meestal prachtige herfsttinten. De tweede groep wordt gekweekt vanwege het mooie bonte blad dat aanblijft in de winter. Daarbij gaat het vooral om compacte heesters die dicht groeien en soms in vorm worden gesnoeid.

Euonymus europaeus onderhoud

Kardinaalshoed houdt van een zand- of leemgrond met voldoende humus. Klei is minder geschikt. Deze kardinaalsmuts heeft weinig onderhoud nodig. Knip in het voorjaar de onderste takken af. De Euonymus europaeus heeft slechts één nadeel. Hij heeft vrij vaak last van zwarte bonenluis. De beste remedie is gewoon afspoelen met de tuinslang.

emk5w2589qcj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Euonymus europaeus

Familie

kardinaalshoed

Familie latijns

europaeus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip in voorjaar onderste takken weg

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

niet te zwaar

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

500

Beschrijving

4-5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend