WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kaapse waterlelie

Waar groeit de Aponogeton?

Het geslacht Aponogeton bestaat uit tropische waterplanten. Ze horen vooral thuis in de tropische wateren van Afrika, maar komen ook voor op Sri Lanka, in Noord-Australië en Zuidwest-India.

Welke waterlelie is geschikt voor in de vijver?

De verschillende soorten zijn heel divers; ze worden wel voor aquariumgebruik gekweekt. Op één na zijn ze ongeschikt voor de tuinvijver in ons klimaat. Die ene is de Kaapse waterlelie (Aponogeton distachyos), die verder niets met onze Nederlandse waterlelie van doen heeft. Hij stamt uit de kaapprovincies van Zuid-Afrika, waar ze hem waterblommetje noemen. Inmiddels is hij in de wat warmere delen van Europa, Australië en zelfs Nieuw-Zeeland ingeburgerd.

Hoe plant ik de Kaapse waterlelie?

Het is een onderwaterplant die het in ondiep water wel uithoudt, maar toch liever in 40-50 cm diep water groeit (in verband met de matige winterhardheid). Hij wortelt in de vijverbodem (in mandjes planten kan natuurlijk ook). Als het koud wordt, trekken de planten zich onder water terug, maar hun drijvende, bruingevlekte bladeren duiken weer op als de temperatuur wat aantrekkelijker wordt.

Wanneer bloeit de Kaapse waterlelie?

De witte bloemen verschijnen aan het begin van de zomer en blijven zich ontwikkelen tot de vorst invalt. Ze steken boven water uit en geuren verrukkelijk naar vanille. In de bloemen zitten bruine puntjes, dat zijn de meeldraden. In Zuid-Afrika worden de bloemen verkocht in de supermarkt om gegeten te worden, bijvoorbeeld in een stoofpotje.

Hoe kan ik de Aponogeton onderhouden?

De Kaapse waterlelie heeft nauwelijks onderhoud nodig. Hij breidt zich langzaam uit. Dun hem uit als hij te veel ruimte in beslag gaat nemen. Laat hem verder zijn gang gaan. Waterslakken vreten graag aan de planten. Naast de Aponogeton zijn er nog meer vijverplanten die je kunt planten. Heb je zelf een vijver en wil je weten hoe je deze kan onderhouden? Neem dan eens een kijkje in het artikel vijver onderhoud.

Bestel de plant hier.

qbh54cp8ma7z_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Aponogeton distachyos

Familie

Kaapse waterlelie

Familie latijns

distachyos

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel uitdunnen

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

matig, daarom diep planten

Bodem

goede vijveraarde

Vochtigheid

onderwaterplant

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Beschrijving

ca. 40-50 centimeter diep water

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

November

Overige

Groenblijvend

wintergroen