WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Judasboom

De Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ is een iets minder winterharde judasboom. Als je de boom echter op een goed beschutte plek neerzet, overleeft deze de winter prima. Deze kleine boom of grote struik komt van nature voor in Zuid-Europa, maar je kunt hem daar ook veel als sierplant zien. In ons land is het eigenlijk wat te koud voor de Cercis. Om die reden wordt de struik vaak klein gehouden zodat hij goed te beschermen is tegen de vorst. Cercis canadensis is een naaktbloeier. De bloemen – die donker- of lichtroze of paarsroze van kleur zijn – verschijnen voordat het blad eind mei aan de takken komt. Een buitengewoon fraai gezicht als de boom in volle bloei staat. De bloemen steken schitterend af tegen het bruinzwarte hout. En als de voorgaande zomer lekker warm is geweest, tref je het helemaal. Het volgende voorjaar bloeit de judasboom dan beter. De judasboom ontleent zijn naam aan de Bijbelse vertelling, waarin Judas zich aan deze boom ophing. Een andere lezing vertelt ons dat de bloemen, die uit het kale hout te voorschijn komen, naar de wonden verwijzen die bij de kruisiging zijn aangebracht.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ onderhoud

Snoei aan het begin van de zomer dood en beschadigd hout weg. ‘Volgroeide’ bomen stellen geen speciale eisen aan de snoei, bovendien is snoeien dan eigenlijk overbodig, tenzij moet worden verjongd. In dat geval kunnen de takken tot even boven de grond worden weggezaagd. Deze snoeiklus moet in de zomer worden uitgevoerd in verband met het gevaar dat de wonden anders inrotten of omdat de koraalzwam (Armillaria mellea) er vat op krijgt. De aantasting door de koraalzwam is te zien als er bruine strengen van zwamdraden (rhizomorfen) uit de wortelvoet langs de stam omhoog komen. In het najaar ontstaan de vruchten op de zwamdraden als bruingele paddenstoelen. Een judasboom verplanten is bijkans onmogelijk. Een lange penwortel zorgt hiervoor. Zet hem dus gelijk op de juiste plaats.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

 

Bestel de plant direct.

0so59fy8lbj3_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cercis 'Forest Pansy'

Cult

'Forest Pansy'

Familie

judasboom

Familie latijns

canadensis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Is niet nodig, maar kan in de zomer.

Bemesting

Geef in het voorjaar extra kalk.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lilaroze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend