kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Jeneverbes

De jeneverbes ‘Blue carpet’ is een lage conifeer waarvan het loog grijsblauw tot blauw oogt, vandaar de naam ‘Blue carpet’.

Juniperus squamata ‘Blue Carpet’ als bodembedekker

De jeneverbes Juniperus squamataBlue Carpet‘, blauw tapijt, is een bodembedekkende conifeer. Deze cultivar stamt af van een Chinese jeneverbes. Het loof is grijsblauw tot blauw.

Toepassingen jeneverbes

Juniperus squamata is meestal een brede lage conifeer. De groene uiteinden hangen iets hoger. Als ze echter afsterven, worden ze bruin en blijven ze helaas nog lang aan de struik zitten. De jeneverbes dankt haar naam aan de bessen die gebruikt worden bij het destilleren van jenever. Verder wordt de bes toegepast in de keuken bijvoorbeeld in marinades vanwege de kruidige smaak. Ook wordt hij gebruikt in de farmaceutische industrie als grondstof voor krampstillende en desinfecterende medicijnen.

Wat is de beste grond voor de jeneverbes?

Van de jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen en hij is daarmee een belangrijke conifeer. Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe. De jeneverbes kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De vrouwelijke bomen worden in mei en juni bevrucht doordat de wind zaad van de mannelijke exemplaren met zich mee brengt. Dit stuifmeel kan allergische reacties veroorzaken. De kegelvormige bessen worden blauw tot zwart van kleur en blijven aan gedurende de winter. Deze jeneverbessen vormen een voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren.

Hoe verzorg ik de Juniperus squamata ‘Blue Carpet’?

De jeneverbes heeft weinig onderhoud nodig. Snoeien wordt afgeraden vanwege het ontstaan van kale plekken. Mest is niet echt nodig, maar indien deze wordt toegevoegd, dan bij voorkeur iets zure mest. De jeneverbes kan wel een aantal specifieke ziekten krijgen zoals jeneverbesmot, jeneverbesschildluis en jenenverbestakluis. De rupsen van de mot zijn schadelijk. Zij spinnen de bladeren aan elkaar, die daardoor beschadigen en afsterven. Knip de aangetaste scheuten weg of maak gebruik van een insecticide. De luizen zuigen het sap van de jeneverbesplant op en kunnen veel schade toebrengen. Bestrijd ze met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

Ook coniferenkanker, dat veroorzaakt wordt door een schimmel, kan de jeneverbes zwaar aantasten. Je herkent het ziekbeeld aan de takken die op de plaats van de kanker dikker worden en daarna dunner zijn. Er bestaat geen middel tegen. Aangetaste delen kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen. Snoeien kan aan het begin van de zomer als je de lelijke, bruin geworden delen wenst af te knippen.

 

Bestel de plant direct.

wkw52ub8eo7o_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Juniperus 'Blue Carpet'

Cult

'Blue Carpet'

Familie

Jeneverbes

Familie latijns

squamata

Onderhoud

Verzorging

Verwijder dikke lagen sneeuw in de winter zodat doorbuigen wordt voorkomen.

Snoeien

Evt. aan het begin van de zomer snoeien.

Bemesting

Niet nodig of eventueel enigszins zure mest

Winterhard

goed

Bodem

iedere normale, goed doorlatende

Vochtigheid

droog, normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

20

Beschrijving

20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen