kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Jeneverbes

Hoe groeit de Jeneverbes?

De jeneverbes Juniperus media ‘Mint Julep’ is een Amerikaanse cultivar. Hij heeft een breed spreidende vorm met heldergroen loof. Eerst groeit hij iets omhoog, daarna buigt hij uit en wordt daarbij tot 2 meter breed. Zo vormt de Juniperus media ‘Mint Julep’ een prachtige ‘groene heuvel’ in de tuin. ‘Mint Julep’ is mooier en vrolijker gekleurd dan de soort. Ook in de winter.

Is de Juniperus een bodembedekker?

Juniperus media is een kruising en wordt een vrij lage en brede struik met lange, wat overhangende takken. Hij wordt veel toegepast als grove bodembedekker. De breedte kan gemakkelijk 3 meter of meer worden. Het groene naaldvormige loof heeft scherpe puntjes. De onopvallende bloei valt in maart en april. Er kunnen daarna jeneverbessen uit ontstaan.

Waarvoor werd de ‘Mint Julep’ gebruikt?

De jeneverbes dankt haar naam aan de bessen die gebruikt worden bij het destilleren van jenever. Verder wordt de bes toegepast in de keuken bijvoorbeeld in marinades vanwege de kruidige smaak. Ook wordt hij gebruikt in de farmaceutische industrie als grondstof voor krampstillende en desinfecterende medicijnen. Van de jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen en hij is daarmee een belangrijke conifeer. Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe. De jeneverbes kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De vrouwelijke bomen worden in mei en juni bevrucht doordat de wind zaad van de mannelijke exemplaren met zich mee brengt. Dit stuifmeel kan allergische reacties veroorzaken. De gevormde kegelvormige bessen worden blauw tot zwart van kleur en blijven aan gedurende de winter. Deze jeneverbessen vormen en voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren.

Is het nodig om de Juniperus media ‘Mint Julep’ te snoeien?

De jeneverbes heeft weinig onderhoud nodig. Snoeien wordt afgeraden vanwege het ontstaan van kale plekken. Mest is niet echt nodig, maar indien deze wordt toegevoegd, dan bij voorkeur iets zure mest.

Met welke ziektes kan de Jeneverbes te maken krijgen?

De jeneverbes kan wel een aantal specifieke ziekten krijgen zoals jeneverbesmot, jeneverbesschildluis en jenenverbestakluis. De rupsen van de mot zijn schadelijk. Zij spinnen de bladeren aan elkaar, die daardoor beschadigen en afsterven. Knip de aangetaste scheuten weg of maak gebruik van een insecticide. De luizen zuigen het sap van de jeneverbesplant op en kunnen veel schade toebrengen. Bestrijd ze met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Meer weten over het bestrijden van ziekten en plagen? Kijk dan eens op de site. Ook coniferenkanker, dat veroorzaakt wordt door een schimmel, kan de jeneverbes zwaar aantasten. Je herkent het ziekbeeld aan de takken die op de plaats van de kanker dikker worden en daarna dunner zijn. Er bestaat geen middel tegen. Aangetaste delen kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen. Snoeien kan aan het begin van de zomer als je de lelijke, bruin geworden delen wenst af te knippen.

9vo58ak8d449_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Juniperus 'Mint Julep'

Cult

'Mint Julep'

Familie

Jeneverbes

Familie latijns

media

Onderhoud

Detail

   

Verzorging

Verwijder dikke lagen sneeuw in de winter zodat doorbuigen wordt voorkomen.

Snoeien

Eventueel te lange takken inkorten.

Bemesting

In het voorjaar matig coniferenmest geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

iedere normale, goed doorlatende

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

100

Beschrijving

tot 1 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

groen, komt weinig voor

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen