WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Jeneverbes

De jeneverbes Juniperus communis ‘Hibirnica’ wordt wel Ierse jeneverbes genoemd. Het wordt een tot 6 meter hoge (na tien jaar of meer) smalle zuil of kegelvorm met grijsgroen of ook wel blauwgrijs genoemd loof. De groei tot circa 4 meter verloopt vrij snel van de Juniperus communis ‘Hibirnica’. 

Juniperus communis Hibirnica

De gewone jeneverbes of Juniperus communis is in Nederland en België inheems en kan in veel variabele vormen voorkomen: van hoge boom tot (in de natuur vaak) meerstammige struik. In het laatste geval blijft hij veel lager. Dit is de soort die voor de bekende jeneverbessen zorgt. Die bessen zijn rond, blauw en ze rijpen in 2-3 jaar. Zo lang blijven ze dus aan de struiken hangen. In de natuur kunnen de planten er door invloed van weer en wind nogal gehavend uitzien.

De jeneverbes dankt haar naam aan de bessen die gebruikt worden bij het destilleren van jenever. Verder wordt de bes toegepast in de keuken bijvoorbeeld in marinades vanwege de kruidige smaak. Ook wordt hij gebruikt in de farmaceutische industrie als grondstof voor krampstillende en desinfecterende medicijnen. Van de jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen en hij is daarmee een belangrijke conifeer. Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe.

De jeneverbes kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De vrouwelijke bomen worden in mei en juni bevrucht doordat de wind zaad van de mannelijke exemplaren met zich mee brengt. Dit stuifmeel kan allergische reacties veroorzaken. De gevormde kegelvormige bessen worden blauw tot zwart van kleur en blijven aan gedurende de winter. Deze jeneverbessen vormen een voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren.

Juniperus communis ‘Hibirnica’ onderhoud

De Juniperus communis ‘Hibirnica’ heeft weinig onderhoud nodig. Snoeien wordt afgeraden vanwege het ontstaan van kale plekken. Mest is niet echt nodig, maar indien deze wordt toegevoegd, dan bij voorkeur iets zure mest. De jeneverbes kan wel een aantal specifieke ziekten krijgen zoals jeneverbesmot, jeneverbesschildluis en jenenverbestakluis. De rupsen van de mot zijn schadelijk. Zij spinnen de bladeren aan elkaar, die daardoor beschadigen en afsterven. Knip de aangetaste scheuten weg of maak gebruik van een insecticide. De luizen zuigen het sap van de jeneverbesplant op en kunnen veel schade toebrengen. Bestrijd ze met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Op onze site is meer informatie te vinden over het bestrijden van ziekten en plagen.

Ook coniferenkanker dat wordt veroorzaakt door een schimmel kan de jeneverbes zwaar aantasten. De aandoening is te herkennen aan de takken die op de plaats van de kanker dikker worden en daarna dunner zijn. Er is hier geen middel tegen. Aangetaste delen kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen.

Bestel de plant hier.

zsw5otc8lt33_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Juniperus 'Hibernica'

Cult

'Hibernica'

Familie

gewone jeneverbes

Familie latijns

communis

Onderhoud

Verzorging

Verwijder dikke lagen sneeuw in de winter zodat doorbuigen wordt voorkomen.

Snoeien

Niet snoeien

Bemesting

Geef in het voorjaar speciale coniferenmest

Winterhard

volkomen

Bodem

iedere normale, zelfs vrij arme

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot zes meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

groen, komt weinig voor

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen