WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse sneeuwbal

Neemt de Japanse sneeuwbal veel ruimte in beslag?

Een van de mooiste Viburnum is de Japanse sneeuwbal, Viburnum plicatum. Dat komt door zijn veelzijdige schoonheid. De vorm is schitterend vanwege de bijna horizontale takken die strakgelijnde etages vormen. Wel heeft u een voldoende grote tuin nodig om deze struik volledig tot zijn recht te laten komen. Hij wordt namelijk behoorlijk breed. In de lente ontstaat een zee van witte bloemschermen. Deze schermen bestaan uit onopvallende maar wel vruchtbare witgroene knopjes en prachtige maar onvruchtbare bloemen aan de rand. In de zomer ontstaan uit de witgroene knopjes opvallende rode tot zwarte bessen. Dit trekt vogels aan die zich tevens prima kunnen verschuilen in het gebladerte. Dit blad is verschenen in het vroege voorjaar en wordt in de zomer diepgroen van kleur, waarna het in de herfst een prachtige wijnrode kleur heeft.Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

Welke ondergrond is geschikt voor Viburnum plicatum?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. De juiste bodem is het voornaamste voor een goede ontwikkeling van de Japanse sneeuwbal. Deze dient voldoende vochtig gehouden te worden. Geef dus voldoende water. Klei of te droge grond gaat ten koste van deze struik.

Hoe kan ik de Japanse sneeuwbal snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Wel is het aan te raden om wilde verticale scheuten te verwijderen. Deze nemen voedingsstoffen op die beter gebruikt kunnen worden.Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig.

Naast de Viburnum plicatum zijn er meer soorten van de Japanse sneeuwbal. Meer weten? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

Bestel de plant hier.

p4h5f7a878sm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Viburnum plicatum

Familie

Japanse sneeuwbal

Familie latijns

plicatum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet nodig om te snoeien.

Bemesting

Zorg voor een humusrijke bodem.

Winterhard

goed

Bodem

geen speciale eisen, bij voorkeu

Vochtigheid

matig vochtig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend