WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Japanse sierkers

De Japanse sierkers Prunus serrulata ‘Amanogawa’ groeit smal en zuilvormig op en bloeit in april met zacht lilaroze, bijna witte bloemen. Deze cultivar is ook goed geschikt voor de kleinere tuin.

Wanneer bloeit de Japanse sierkers?

Prunus serrulata is bij ons misschien wel de meest geliefde sierkers. Hij heeft een smalle zuilvormige groeiwijze, maar meestal ziet u bomen die op stam geënt zijn. In april bloeit hij met grote, vaak gevulde witte bloemen.

Wat voor Prunus soorten zijn er?

Hoewel hij in de kleinere tuin eigenlijk wat te veel plaats inneemt, wordt hij toch vaak geplant omdat hij nu eenmaal zo mooi is. Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Lees meer over een fruitboom planten.

Is de Japanse sierkers winterhard?

Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Wat voor bodem heeft de Japanse sierkers nodig?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. De sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon. Daarom kun je elk voorjaar wat kalk strooien aan de voet bij de deze boom.

Wanneer kan ik een Prunus snoeien?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, is dat het beste na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Lees meer over fruitbomen snoeien.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast is hier meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin.

 

Bestel de plant direct.

2oz58es8l69i_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus 'Amanogawa'

Cult

'Amanogawa'

Familie

Japanse sierkers

Familie latijns

serrulata

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzondere verzorging nodig.

Snoeien

Na de bloei eventueel snoeien.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

ja

Bodem

neutraal, licht zuur

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lilaroze, bijna wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend