Japanse sierkersPrunus 'Amanogawa'

De Japanse sierkers Prunus serrulata ‘Amanogawa’ groeit smal en zuilvormig op en bloeit in april met zacht lilaroze, bijna witte bloemen. Deze cultivar is ook goed geschikt voor de kleinere tuin.

Wanneer bloeit de Japanse sierkers?

Prunus serrulata is bij ons misschien wel de meest geliefde sierkers. Hij heeft een smalle zuilvormige groeiwijze, maar meestal ziet u bomen die op stam geënt zijn. In april bloeit hij met grote, vaak gevulde witte bloemen.

Wat voor Prunus soorten zijn er?

Hoewel hij in de kleinere tuin eigenlijk wat te veel plaats inneemt, wordt hij toch vaak geplant omdat hij nu eenmaal zo mooi is. Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Lees meer over een fruitboom planten.

Is de Japanse sierkers winterhard?

Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Wat voor bodem heeft de Japanse sierkers nodig?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. De sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon. Daarom kun je elk voorjaar wat kalk strooien aan de voet bij de deze boom.

Wanneer kan ik een Prunus snoeien?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, is dat het beste na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Lees meer over fruitbomen snoeien.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast is hier meer informatie te vinden over evenementen en ideeën voor de tuin.

Shoppen voor tuin en terras

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 7 mei 2015 om 08:26

Beste, je boom is al aardig op leeftijd. Je vertelt niet wat de grondsoort en standplaats is. Soms helpt flink terugsnoeien, ze bloeien meestal op de jongere takken. Het kan ook zijn dat hij ‘op’ is. Dan moet je ook veel dode takken zien. Terugsnoeien, mesten en kijken of hij weer jonge scheuten maakt. Anders moet je hem vervangen door een jonger exemplaar. ~Marie

>

Anoniem op 5 mei 2015 om 16:36

Ik heb vanaf 1996 een zuil prunus, na 2012 heeft hij niet gebloeid of met slechts een paar boemetjes, weet u wat de oorzaak kan zijn?

>

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:45

Hoi Annemarie, een roze bloeier en donker/paars blad, dat kan ook een Cercis zijn http://www.tuinieren.nl/plant/judasboom-cercis-2 of een sierappel ‘Liset’. Van de sierappel ‘liset’ is vroege bladval een bekende kwaal. Tot hoe dicht tegen de stam heb je beklinkerd? Niet alle bomen houden van bestrating bovenop de wortels. Bekijk het blad eens van heel dichtbij, mischien zie je miniscule spinnetjes of een meeldauw schimmel. Geef wat verse grond, vergroot de grondruimte onder de boom en bemest de boom met organische mest. Dat hij rijk bloeit geef toch aan dat hij het naar de zin heeft bij jou.

>

Anoniem op 20 september 2014 om 16:21

Hallo, Wij hebben een Prunus (weet niet welke, maar bloeit roze op t kale hout en heeft donker rood/paarse bladeren) staan waaromheen is beklinkerd.
Om de boom is ongeveer 1 m2 grond. Hij groeit goed en bloeit fantastich, alleen laat hij het hele jaar door bladeren vallen, is dat normaal, of heeft hij toch een gebrek ?
Alvast bedankt, Annemarie Schrasser