WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gele kornoelje

Is de Gele kornoelje een naaktbloeier?

De gele kornoelje, Cornus mas, komt voor in de natuur in bossen in Limburg en de Ardennen en in de rest van Europa. In de tuin is de Cornus mas ook populair vanwege het diffuus gele licht van de vele bloemen in het vroege voorjaar. Deze struik is een ‘naaktbloeier’, dat wil zeggen dat de bloemen bloeien zonder dat er bladeren aan de struik zitten.

Wanneer krijgt de Cornus mas bessen?

In sommige jaren worden rode vruchten gevormd. Elk jaar is dit weer een verrassing, want deze struik kent zogenaamde beurtjaren, jaren waarin de opbrengst ineens een stuk minder kan zijn. De bessen zijn eetbaar, maar een beetje wrang van smaak. Je kunt ze beter een weekje laten narijpen waardoor ze zachter en zoeter worden. Ze zijn dan ook prima te gebruiken om jam van te maken. Gebruik dan een recept zoals voor aardbeienjam, maar zeef de vruchtenmassa omdat anders de pitjes ook in de jam belanden.

Welke soorten Kornoelje zijn er?

Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje (Cornus) bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken. Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Informatie over meer soorten van de kornoelje is te vinden in de plantenindex.

Wanneer bloeit de Gele Kornoelje?

Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief: meestal witte bloemen in het voorjaar, mooi groen loof in de zomer, bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken.

Wat voor standplaats is geschikt voor Cornus mas?

Een alleenstaande kornoelje moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen.

Wanneer kan ik de Cornus mas snoeien?

Snoei niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. De Cornus mas groeit oorspronkelijk in bossen. In een vergelijkbare omgeving in de schaduw en op voedzame niet te droge grond doet hij het best. Echter, deze struik is tolerant ten opzichte van droogte en zon. Het onderhoud is minimaal. Snoeien is niet nodig. Maar door het enorme regeneratievermogen is het wel mogelijk in maart. Als je hem wilt modelleren dan kun je dit het beste doen na de bloei, voordat er bladeren aan verschijnen.

 

Bestel de plant direct.

2nh5z0b8ev3y_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cornus mas

Familie

gele kornoelje

Familie latijns

mas

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In mei modelleren indien nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijk

Vochtigheid

bij voorkeur niet te droog

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

600

Beschrijving

tot wel 6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend