WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fluweelhortensia

Wat voor bloemen krijgt de Fluweelhortensia?

De fluweelhortensia Hydrangea aspera ssp. sargentiana is een ondersoort met een moeilijke naam maar mooie bloemen. Het midden is violet met een helderwitte rand er omheen. Leuk om te zien zijn de rooddachtige uitlopers die in de lente door de grond breken. Hij groeit wat grof en hoog op en is daarom niet zo geschikt voor kleine tuinen. De naam fluweelhortensia heeft de plant te danken aan de viltige beharing van de bladeren. De grootte (soms wel 30 cm) en de groengrijze kleur zorgen voor een opvallende verschijning. De bloemen staan in schermen die uit twee delen bestaan. In het midden staan kleine wit tot paarse bloemetjes en daarom heen een ring van grote witte bloemen.

Wat is de bloeiwijze van de Hydrangea aspera ssp. sargentiana?

Hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten naar de vruchtbare bloempjes in het midden te lokken. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Wat voor grond is geschikt voor de Fluweelhortensia?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is. De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop verschillende hortensia’s worden gesnoeid is verschillend. De Hydrangea aspera ssp. sargentiana hortensia bloeit het mooist op eenjarige scheuten van juli tot en met augustus.

Hoe kan ik de Hortensia snoeien?

Elk voorjaar kun je deze struik terugsnoeien op twee tot drie ogen en dunne takken verwijderen. Hierdoor ontstaat op den duur een soort knotboompje of knotstruikje. Bij vochtig weer of te beschutte stand kunnen schimmelziekten optreden. Verder kan de heester last hebben van bladluizen, dopluizen, sapsnuitkevers, meeldauw en spint. Hiervoor zijn diverse bestrijdingsmiddelen waaronder een aantal op natuurlijke basis te koop.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan. Daarnaast vindt u op het blog informatie over diverse evenementen en inspiratie voor de tuin.

 

Bestel de plant direct.

jer57vi8e0bn_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea ssp. sargentiana

Cult

ssp. sargentiana

Familie

fluweelhortensia

Familie latijns

aspera

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien in het voorjaar.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

tot vier meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

violet met witte rand

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend