WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Druif

De Vitis vinifera ‘Purpurea’ is een sierdruif, die vooral vanwege de wijnrode bladkleur wordt gebruikt in de tuin. De kleine druiven van de Vitis vinifera ‘Purpurea’ lijken in kleur op de bladeren, maar zijn niet erg smakelijk. Zelfs vogels zijn niet gek op de bittere vruchten die vol met pitten zitten.

Kan ik de druif laten groeien tegen een pergola?

De wijnstok wordt in ons land vaak gebruikt om haar sierlijke blad, dat pergola’s een zuidelijk aanblik kan geven. Meer weten over pergola’s? Kijk dan bij pergola op onze website. De druif heeft volstrekt onopvallende groengele bloemen die in kleine trossen staan. De vruchten zijn de welbekende druiven in de kleuren wit (meer iets gelig) en blauw (variërend van blauw tot dieppaars).

Is de druivenstok inheems?

De druivenstok (Latijnse naam: Vitis vinifera) is niet inheems in Nederland vanwege het ongunstige klimaat. Voor de productie van druiven wordt het gewas in hoofdzaak in kassen geteeld. Het Westland was tot voor enkele jaren geleden het belangrijkste teeltgebied. Vooral het ras Frankenthaler (blauwe druif) werd het meeste geteeld. De prachtige, grote trossen sierden vooral de ‘schaal’. Door import op grote schaal van consumptiedruiven uit Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië; en Turkije (maar ook steeds meer uit Californië, Mexico en Zuid-Afrikaanse landen) is zo langzamerhand de teelt in het Westland aan het verdwijnen. Meer informatie over verschillende soorten druiven is te vinden bij de planten.

Wat is de beste plek voor de Vitis vinifera?

De beste plek voor de Vitis vinifera ‘Purpurea’ is tegen een muur op het zuiden. De bodem moet voldoende vruchtbaar zijn, maar veel vocht is niet nodig omdat de wortels heel diep gaan. Het heeft alleen zin om zeer sterke rassen buiten aan te planten omdat anders na een strenge winter zou blijken dat al je werk voor niets is geweest. Een sterk ras houdt het uit tot temperaturen van minus 20° C. Daaronder krijg je geen garanties! Geef in het voorjaar organische mest of stikstofrijke kunstmest (bijvoorbeeld 12+10+18) en strooi er eventueel wat kalk bij.

Wanneer kan ik de druivenstok snoeien?

De lange ranken moeten zorgvuldig worden gesnoeid en aangebonden. In december of januari worden alle zijtakken tot op 1 tot 2 ogen gesnoeid. Alleen de gesteltakken blijven gehandhaafd en mogen zich, zo lang er ruimte is, verlengen.

 

Bestel de plant direct.

8yj5r4u8acxv_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Vitis 'Purpurea'

Cult

'Purpurea'

Familie

gewone druif

Familie latijns

vinifera

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In winter terugsnoeien.

Bemesting

Organische mest en wat kalk in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

licht kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

tot 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

groengeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend