kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dichtersnarcis

Wat voor bloemen krijgt de Dichtersnarcis?

De dichternarcis Narcissus ‘Actaea’ is een erg mooie cultivar binnen de Poeticus-groep. Een veld vol met deze witte narcissen geeft een prachtige aanblik met al die kleurige kroontjes. De bloemen zijn er in verschillende soorten en maten maar ze zijn altijd opvallend. Vele ervan geuren verrukkelijk. Iedereen kent deze sterke en geliefde bol wel, die zelfs zó enthousiast is dat hij zichzelf uitbreidt. Van nature komt de Narcissus ‘Actaea’ ook in veel gebieden voor: Europa, Noord-Afrika, Zuidwest- en Oost-Azië. Het verhaal achter de naam Narcissus over de schone jongeling is algemeen bekend. Narcissus werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld in het water en bleef net zo lang kijken tot hij dood was. Op die plaats groeide een narcis. Minder bekend is dat in narcissen de stof galantamine zit, dat ingezet wordt bij de ziekte van Alzheimer. Het opvallende van de Narcissus poeticus zijn de grote, witte bloemdekblaadjes en het gele kroontje met een rode rand. Deze soort bloeit wat later, in april-mei.

Wat voor bodem is geschikt voor Narcissus ‘Actaea’?

Narcissen houden van iets vochtige grond met voldoende humus. In wat zwaardere schaduw groeien ze nog wel, maar bloeien ze slecht. Ze worden in oktober-november geplant, waarna de meeste kunnen verwilderen. Ze zijn volkomen winterhard. Knip het blad liever niet af, omdat de bol via het blad voeding krijgt voor het volgende seizoen. Tijdens de groei kun je eventueel wat lichte voeding geven en als het in die periode erg droog is, wat water geven.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws dan kan dat door de website in de gaten te houden. Naast nieuws vindt u hier nog veel meer informatie over verschillende soorten bloemen, planten en bomen. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over andere soorten narcissen. Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

2ak5w938g86j_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Narcissus 'Actaea'

Cult

'Actaea'

Familie

dichtersnarcis

Familie latijns

poeticus

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte water geven.

Snoeien

Niet afknippen.

Bemesting

Bij het uitlopen organische mest geven.

Winterhard

goed

Bodem

vochtige, goed doorlatende humus

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

60

Beschrijving

20-60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit, geel kroontje met rode rand

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend