WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis Royal Velours

De Clematis viticella ‘Royal Velours’ heeft met zijn donkerpaarse bloemen een opvallende kleur.

Hoe hoog wordt de Clematis viticella ‘Royal Velours?

Deze Clematis, die ook wel Italliaanse Clematis wordt genoemd, komt oorspronkelijk uit de bossen van Zuid-Europa en West-Azië. De soort kan een hoogte bereiken van drie meter. Het is een makkelijke klimmer met diep ingesneden, frisgroene bladeren. Hij wordt tot de kleinbloemige clematissoorten gerekend.

Is de Clematis viticella ‘Royal Velours winterhard?

Net als veel andere kleinbloemige soorten is hij goed winterhard. Hij bloeit uitbundig met knikkende bloemen die tot 4 centimeter in doorsnee kunnen zijn. Dit gebeurt in de zomer en de vroege herfst. Er is erg veel ervaring met deze planten, want ze worden al sinds de 16e eeuw ook in Noordwest-Europa (met name Engeland) gekweekt. Alle cultivars kunnen gemakkelijk flinke verticale oppervlakken bedekken, maar ze moeten zich met hun windende tentakels wel aan draden of spijlen kunnen vasthouden en optrekken.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat willen we niet in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Clematis viticella ‘Royal Velours’ onderhoud

Alle clematissen groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets over de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis viticella ‘Royal Velours’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Kleinbloemige clematissen als Clematis viticella maken er in het algemeen niet zo gauw een wirwar van. Deze clematis kan eventueel in het vroege voorjaar worden gesnoeid. Geef tijdens droge perioden extra water.

Hoe kan ik de Clematis viticella ‘Royal Velours’ bemesten?

In het voorjaar een goede organische basisbemesting geven, zonodig bij het begin van de bloei nog eens mesten. Bodembedekking met mulch is uitstekend. Dat verkoelt de grond nog extra en bevordert het bodemleven bij de wortels. De clematis kan het hele jaar geplant worden maar het liefst in het najaar of voorjaar.

 

Bestel de plant direct.

m7w56568hmyb_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis 'Royal Velours'

Cult

'Royal Velours'

Familie

Clematis

Familie latijns

viticella

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte extra water. Bind de plant goed op in het groeiseizoen.

Snoeien

Snoei in het vroege voorjaar.

Bemesting

Bemest in het vroege voorjaar en in de zomer.

Winterhard

goed

Bodem

kalkrijk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, voet in schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

400

Beschrijving

1-4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerpaars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend