kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Clematis

Clematis durandii is een blauw bloeiende clematis, die ook heel goed als bodembedekker gebruikt kan worden.

Is Clematis durandii een klimplant?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat willen we niet in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis durandii planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.Lees meer bij Clematis planten.

Hoe kan ik de blauwe clematis verzorgen?

Bind de blauwe Clematis durandii tijdens het groeiseizoen goed op. Handig hierbij is het gebruik van bamboe. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Deze houtige halfheesters bloeit op jonge scheuten in juni tot oktober. Sterk terugsnoeien tot 20 centimeter boven de grond in maart. Wil je meer weten, kijk dan even op onze site bij Clematis snoeien.

 

Bestel de plant direct.

fo454z78hq8q_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Clematis durandii

Familie

Clematis

Familie latijns

durandii

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Snoeien tot 20 centimeter boven de grond.

Bemesting

Organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

kop in de zon, wortels in de schaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend