WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Citroentijm

Wat zijn eigenschappen van de Thymus ‘Bertram Anderson’?

Citroentijm Thymus x citriodorus ‘Bertram Anderson’ is geelbladig en heeft lila bloemen. De Thymus ‘Bertram Anderson’ is een kruisingsproduct, ontstaan uit twee soorten rond de Middellandse Zee. De naam dankt dit plantje aan de citroengeur die vrijkomt als de blaadjes worden gekneusd. Bij ons is Thymus ‘Bertram Anderson’ een borderplant die ook geschikt is voor kruidentuin. Hier wordt hij 20 tot 30 centimeter hoog. De rechtopstaande stengeltjes van de Thymus ‘Bertram Anderson’ hebben minieme ovaalronde blaadjes. De blaadjes blijven aan in de winter. In de zomer bloeit de plant overdadig met lichtroze bloemen. Bijen zijn er dol op.

De bladeren van de Thymus ‘Bertram Anderson’

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Ook Thymus ‘Bertram Anderson’ is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat je er het hele jaar plezier van hebt.

Wanneer bloeit de Thymus ‘Bertram Anderson’?

Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Thymus ‘Bertram Anderson’ komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78 procent), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Thymus ‘Bertram Anderson’ hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82 procent). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning van o.a. Thymus ‘Bertram Anderson’ vind je onder andere in Griekenland.

Hoe onderhoud ik Thymus ‘Bertram Anderson’?

De meeste tijmsoorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen, waaronder Thymus ‘Bertram Anderson’. Deze plant heeft nauwelijks onderhoud nodig. Na enkele jaren kun je de Thymus ‘Bertram Anderson’ verjongen. Knip het oude hout eruit en laat de stengeltjes die over de grond groeien en wortelen staan.

Vindt u het leuk om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws? Neem dan ook eens een kijkje op ons blog boordevol leuke tips en ideeën. 

Bestel de plant hier.

7a15g8789lb9_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Thymus 'Bertram Anderson'

Cult

'Bertram Anderson'

Familie

citroentijm

Familie latijns

citriodorus (x)

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In maart ingevroren takjes verwijderen.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

vrij klein

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

30

Beschrijving

20 à 30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lila

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen