WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bruidsbloem

Eigenschappen van de Deutzia ‘Campanulata’

De bruidsbloem Deutzia x rosea ‘Campanulata’ heeft klokvormige bloemen die wit met een vleugje roze van kleur zijn.
Deutzia ‘Campanulata’ is ook wel bekend als Deutzia gracilisDeutzia gracilis is een vrij kleine soort uit Japan die tot een meter hoog kan worden en tamelijk rechtop groeit. Aan de sterk vertakte twijgen met tegenoverstaande blaadjes groeien in mei-juni grote aantallen pluimen zuiver witte bloempjes die de plant grotendeels kunnen overdekken.

Wanneer bloeit de Deutzia ‘Campanulata’?

Deutzia is een heestergeslacht dat naar een Amsterdammer werd vernoemd: Johan van der Deutz (1743-1788). Die eer had hij te danken aan zijn Scandinavische beschermeling Karl Thunberg; Linnaeus heeft deze naam later gehandhaafd. Deutzia’s of bruidsbloemen zijn allemaal heesters die op het tweejarige (overjarige) hout bloeien. Dat doen ze vooral in een periode waarin veel tuinplanten zijn uitgebloeid of nog moeten gaan bloeien, de zogenaamde voorzomerrust, dat geldt ook voor de Deutzia ‘Campanulata’. Dat maakt de bruidsbloem heel belangrijk in een tuin. Ze lijken wel wat op de jasmijn (Philadelphus), maar die hebben wit merg in de takken. Die van de bruidsbloem zijn hol. Er zijn zo’n 50 soorten bekend. Ze komen uit ver van elkaar verwijderde streken: de Himalaya, Mexico, de Filippijnen en Oost-Azië.

Wat voor een bodemgrond heeft de Deutzia ‘Campanulata’ nodig?

Deutzia ‘Campanulata’ groeien in iedere normale tuingrond, mits die voldoende voedselrijk is en niet snel uitdroogt. Lemige of kleiige grond is het beste. Vooral op zandgrond moet de Deutzia ‘Campanulata’ goed bemest worden. Om veel bloemen te krijgen, dient de bruidsbloem in de volle zon te staan.

Deutzia ‘Campanulata’ snoeien

Elk jaar dienen direct na de bloei de uitgebloeide takken van de Deutzia ‘Campanulata’ weggenomen te worden vlak boven een punt waar een jonge scheut ontspringt. Verwijder tevens zwakke scheuten. Zo blijft de struik Deutzia ‘Campanulata’ en zal hij beter bloeien.

Hoe kan ik de Deutzia ‘Campanulata’ snoeien?

Geef een goede basisbemesting in het voorjaar en nog eens met mate tijdens de bloei. De bruidsbloem is niet zo gevoelig voor ziekten, maar kan last van spint hebben. Hiertegen helpt een insecticide op basis van tebufenpyrad. Bij aanhoudende droogte de Deutzia ‘Campanulata’ extra water geven.

Wil jij misschien een  Deutzia ‘Campanulata’ planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.

Bestel de plant direct.

gml5y788zqve_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Deutzia 'Campanulata'

Cult

'Campanulata'

Familie

bruidsbloem

Familie latijns

rosea

Onderhoud

Detail

Deutzia's groeien in iedere normale tuingrond, mits die voldoende voedselrijk is en niet snel uitdroogt. Lemige of kleiige grond is het beste. Vooral op zandgrond moet de bruidsbloem goed bemest worden. Om veel bloemen te krijgen dient de bruidsbloem in de volle zon te staan. Elk jaar dienen direct na de bloei de uitgebloeide takken weggenomen te worden vlak boven een punt waar een jonge scheut ontspringt. Verwijder tevens zwakke scheuten. Zo blijft de struik compact en zal hij beter bloeien. Geef een goede basisbemesting in het voorjaar en nog eens met mate tijdens de bloei. De bruidsbloem is niet zo gevoelig voor ziekten, maar kan last van spint hebben. Hiertegen helpt een insecticide op basis van tebufenpyrad. Bij aanhoudende droogte extra water geven.

Verzorging

Bij aanhoudende droogte extra water geven.

Snoeien

Snoeien na de bloei.

Bemesting

Geef organische bemesting in voorjaar en tijdens bloei.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke, goed vochtdoorlatend

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

80

Beschrijving

80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

crème tot lichtroze

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend