Blauw schapengrasFestuca glauca

Festuca glauca, blauw schapengras, komt uit Frankrijk en de Kaukasus. Het is een leuke accentplant, die soms massaal wordt toegepast als vlakvulling bij moderne gebouwen.

Waar kan ik Festuca glauca planten?

De Festuca glauca plant is zowel geschikt voor de heidetuin als in borders, en staat mooi met zonneroosje (Helianthemum), met name ‘Lawrenson’s Pink’. Ook tussen verhardingen indien deze niet grijs van kleur zijn. Glauca is een soort met zeer smalle bladeren en deze vormen met zijn alle een halfbolvormige pol. De pluimvormige bloeiwijzen zijn groenig of wat violet (mei-juni). Op den duur worden ze strogeel.

Welke soorten festuca zijn er?

Festuca is met zo’n 70 soorten een groot plantengeslacht. Het overgrote deel van de soorten is overblijvend. Slechts enkele soorten zijn zo decoratief dat ze in siertuinen kunnen worden toegepast. De bladeren van de Festuca glauca zijn steeds zeer smal en stug, in jonge toestand zijn ze ingerold. Soms zijn ze berijpt, waardoor een mooie blauwe gloed ontstaat. De planten vormen zoden en de bloeiwijze is pluimvormig (mei-juni). Enkele soorten, zoals Festuca rubra (rood zwenkgras), spelen een rol in de grasmengsels voor gazons.

Hoe kan ik Festuca glauca verzorgen?

De soort grond voor de Festuca glauca is niet zo belangrijk als die maar niet te rijk aan voedsel is. Zon is belangrijk, met name voor blauwe soorten Festuca glauca en rassen omdat de kleur dan intenser wordt. Zonnig en op niet al te voedselrijke grond. De Festuca glauca houdt van droogte; vocht wordt slecht verdragen, met name in de winterperiode. Lees ook eens het interessante artikel over planten beschermen tegen vorst.
In het voorjaar kun je de Festuca terugknippen.

Vind je het leuk om tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 20 augustus 2015 om 08:03

Hoi Peter, jij bent al ver vooruit aan het denken. De nazomer moet eerst nog komen, en dan de herfst. Festuca is winterhard, als er gaten in de bakken zitten kan het water in de winter weglopen. Dan bevriest dit gras niet. Knip ze af na de winter en dek ze niet af. ~Marie

>

Anoniem op 12 augustus 2015 om 14:12

Ik las over het beschermen van planten tegen de vorst. Ik heb over het onderwerp gelezen, maar ik kom er niet niet helemaal uit voor de festuca. Ik heb festuca staan in een vierkante bakken. Mijn idee was om ze kort te knippen en een plastic zak over de bak te doen. Graag hier uw reactie hierop.

>

Anoniem op 7 augustus 2015 om 10:43

Beste Ilona. Lekker laten zitten hoor! Ik zie geen reden om ze weg te knippen: de pluimen geven een mooier winterbeeld dan een kale plant. In het voorjaar heb je nog alle tijd om ze weg te knippen.

>

Anoniem op 4 augustus 2015 om 15:25

De pluimen zijn al wat droog en dor bij mij momenteel (begin aug). Laten zitten of eruit knippen? Alvast bedankt voor de moeite!

>

Anoniem op 10 september 2014 om 10:41

Hoi, het is maar wat je verstaat onder een volgroeide festuca, dit gras groeit als een polletje wat elk jaar rondom ca 2 cm groter word. Plant er 9 per m2 voor een snel resultaat.

>

Anoniem op 2 september 2014 om 19:55

Hoe snel groeit een festuca glauca pot p7 uit tot een volgroeide festuca?